25 Август, 2019 21:20 2 947 8

Кипър стартира масово засаждане на дървета

  • дървета-
  • кипър-
  • засаждане-
  • масово-
  • еко-
  • никозия

Проектът е част от борбата с климатичните промени

Кипър стартира масово засаждане на дървета - 1
Снимка: Shutterstock

Амбициозен проект за масово засаждане на дървета стартира в Кипър. Набиращата сила и подкрепа гражданска инициатива, без партии и неправителствени организации, бе предприета като част от борбата с климатичните промени, които вече сериозно засягат и заплашват средиземноморския остров, предаде БНР.

Първата обявена акция бе под надслова „300 000 дървета в Никозия”– по 1 дърво за всеки жител на кипърската столица, обясниха идеята си инициаторите. Към нея вече се присъединиха и другите градове в страната - за 300 000 дървета в Лимасол, по 100 000 дървета в Ларнака и Пафос. Така проектът вече включва общо 800 000 дървета за засаждане, по 1 за всеки жител на Кипър, чието население е около 850 000 души.

Целта на организаторите е да се мобилизира цялото кипърско общество на всички нива - местни власти, отдела по горите, университети, училища и други институции, за по-зелен остров и да предотвратят превръщането му в пустиня. За такава опасност предупреждават проведени международни научни изследвания за въздействието на климатичните промени върху Кипър и района на Източното Средиземноморие.

В момента тече подготовката по мащабния граждански екопроект. Общини са заявили, че ще осигурят площи за засаждане на дърветата, а отделът по горите ще предостави разсад и ноу-хау. Кампанията ще се финансира с дарения и чрез благотворителни концерти и изложби. Колективното засаждане на дървета в Кипър се очаква да започне през октомври.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    15 16 Отговор
    Кво ша садят бе,че той целият остров е камънаци и пълен със змийчоги......!!!!!
  • 2 Това трябва

    36 2 Отговор
    да се случи и у нас, защото планините са остригани нула номер.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 onq s konq

    3 12 Отговор
    За кво се трепят да садят тия дървета,като неминуемо някой ше им драсне клечката?
  • 4 Защо лъжеш?

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Това трябва":

    Една трета, от територията, на България са гори! Официално признати! Без самозалесилите се ниви, още не включени в горският фонд! Какъв е приръстът и какъв добивът, законен и незаконен,годишно в България? Грях имаш!

    Коментиран от #8

  • 5 Коя планина,

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Това трябва":

    Непосредствено до София е била остригана нула номер и защо, след турско? Защо, в София има три квартала, с разсадник в името си?! За какво е използван разсада?! Ейй, Анан от ...
  • 6 Природа

    13 1 Отговор
    А в България, кога ще се спре сеча, кога ще се засадят дървета?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 горския

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Защо лъжеш?":

    Не знам за коя България пишеш. В североизтока, са останали няколко пояса покраи шосетата. За камуфлаж. И от всяка просека стърчи TIR. Товарят го от ЗИЛ-овете, опъват чергилата и ... . Както казват в региона ''Айдя-я-я, берекет версин''.