Last news in Fakti

28 Август, 2019 13:44 1 754 4

Украйна пусна на свобода руския журналист

  • кирил вишински-
  • олег сенцов-
  • русия-
  • украйна

Съдът в Киев промени мярката за неотклонение, наложена на главния редактор на РИА "Новости Украйна" - Кирил Вишински

Украински съд промени мярката за неотклонение, наложена на главния редактор на РИА "Новости Украйна", руския журналист Кирил Вишински, като замени ареста с освобождаване под лична гаранция, предаде ТАСС.

Държан досега под стража в следствен изолатор в Киев, Вишински бе освободен в съдебната зала.
Занапред руският журналист ще бъде задължен незабавно да се явява при поискване в съда или при следовател, да информира властите за промени в местожителството или местоработата си, а също така да не разговаря със свидетели по делото, съобщи РИА Новости.

Вишински беше задържан през май 2018 г. в Киев по обвинение в държавна измяна - подкрепа на сепаратистите в Донбас и незаконна търговия с оръжие. Заплашва го присъда до 15 години лишаване от свобода.

Самият Вишински определи обвиненията срещу него като лъжа и манипулация. Тази пролет над 250 негови колеги от цял свят подписаха обръщение до украинския президент Володимир Зеленски с призив журналистът да бъде пуснат на свобода.

Преди месец канцеларията на Зеленски предложи Вишински да бъде освободен от украинския затвор едновременно с намиращия се в руски затвор украински режисьор Олег Сенцов. Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе заявил, че връщането на Вишински би могло да стане първа стъпка за нормализиране на отношенията между Москва и Киев.

През 2015 г. украинският режисьор Олег Сенцов бе осъден на 20 години затвор при строг режим от руски съд по обвинение в създаване на терористична група, действаща в Крим, анексиран от Русия предната година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    11 4 Отговор
    Ще го пуснат клеветниците иначе ги чакаше дебелия от Москва!
  • 2 Бай хой

    10 3 Отговор
    Украинците клекнаха.
  • 3 Доктор Охболи

    9 0 Отговор
    Преди да пишеш глупости от рода на "руския" журналист Вишински, вземи се ограмоти малко, Вишински е украински журналист и украински гражданин. Може би не знаеш, но няма как да съдиш чужд гражданани за държавна измяна...
  • 4 Барчо

    12 1 Отговор
    Единия е ОСЪДЕН, а за другия в момента се води следствие. Има голяма разлика и не може да има изобщо някакъв знак на равенство дори само по този показател.
Новини по държави: