Last news in Fakti

29 Август, 2019 19:30 2 111 7

Един за всички, всички за Ким

  • ким чен ун-
  • северна корея-
  • кндр

Северна Корея промени конституцията си, за да укрепи управлението на своя лидер Ким Чен Ун

Един за всички, всички за Ким - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Севернокорейският парламент прие промени в конституцията, засилващи допълнително ролята на Ким Чен Ун на държавен глава, съобщиха медиите в КНДР, цитирани от Ройтерс.

Законовият статут на Ким като "представляващ държавата беше укрепен още повече, за да гарантира категорично монолитното ръководене от върховния лидер на всички държавни дела", цитира агенция КЦТА председателя на Президиума на Върховното народно събрание на Северна Корея Чое Ньон-хе.

Днешното решение беше взето, след като през юли Ким официално беше обявен за държавен глава и главнокомандващ на армията съгласно приетата тогава нова конституция на КНДР. Според анализатори вероятно обявяването на Ким за държавен глава тогава вероятно е имало за цел да подготви почвата за мирен договор със САЩ.

Северна Корея отдавна призовава за мирно споразумение и нормализиране на отношенията си с Вашингтон, с което официално да бъде сложен край на Корейската война (1950-1953 г.). Тя до ден днешен е приключила единствено по силата на примирие, но не и на официален мирен договор. В исторически план номинално държавен глава на КНДР беше председателят на Президиума на Върховното народно събрание.

Според новата конституция обаче Ким, като председател на Държавния съвет, е върховен представител на целия корейски народ, което означава държавен глава, но и "главнокомандващ".

В предишната конституция Ким беше определен просто като "върховен лидер", който командва "въоръжените сили" на КНДР.

Един за всички, всички за Ким

Приетите конституционни промени изглежда потвърждават, че сега севернокорейската правна система ще признае Ким за държавен глава.

Новата конституция му позволява да обнародва законови разпоредби, укази и решения и да назначава и отзовава посланици в чужбина, посочва КЦТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Borislav Popov

    8 10 Отговор
    Малкото дебело диктаторче, взема припер от другото малко диктаторче, другаря Путен, чак и конституцията променят в своя угода, а пред народа се оправдават-Сакън, да не ни завладеят алчните капиталисти и да ви изядат тревата, та после от глад ще умрете.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 123

    5 9 Отговор
    А казват, че нямало зомбита. Ето, има цял народ от такива.
  • 6 СССРкаскет

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Отряд манафи в СЦЗ":

    Скривай телефона, че санитарите в психодиспансера идат да ти носят хапчетата, и сваляй плаката с ботоксовото джудже от стената

    Коментиран от #7

  • 7 На теб още

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "СССРкаскет":

    ли ти държат влага страховете от санитарите в лудницата? Едва ли някога ще забравиш престойте си там.
Новини по държави: