Last news in Fakti

30 Август, 2019 12:32 1 497 1

Камбоджа няма да дава база под наем на Китай

  • камбоджа-
  • база-
  • китай

Страната увери в това САЩ

Камбоджа няма да дава база под наем на Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Камбоджа увери САЩ, че не е предоставяло военноморска база на страната под наем, съобщи ТАСС.

Според командира на кралските военни служби Ит Сарат, страната няма да допусне чуждестранни сили военни сили на своя територия, доколкото това противоречи на нейната конституция. Това стана след конференция на началник щабовете на страните от Индо – Тихоокеанския регион.

Там военни от Камбоджа са говорили със свои американски колеги. Те са ги уверили, че страната не е давала под наем на Китай своята база в Реам.

Ит Сарат се е срещнал с главнокомандващия на ВМС на САЩ в Тихоокеанския регион Филом Дейвидсън. Той опроверга информациите за тайно споразумение.

Имаше информации, че Камбоджа се е разбрала с Китай за отдаване на своята база под наем. Според американски медии двете страни са сключили споразумение за 30 години, с автоматично подновяване на всеки 10 години.

Според медиите така Китай би получил важна зона в акваторията на Южнокитайско море. Китай има спор за региона с Виетнам, Бруней, Малайзия, Филипините и Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан КурВар

    4 3 Отговор
    Браво на Китай !!
    Мачкай !