Last news in Fakti

11 Февруари, 2019 15:05 6 584 9

Бивши миротворци в Камбоджа: Сега там е по-добре, отколкото тук

  • миротворци-
  • камбоджа-
  • оон-
  • ветерани

Бившите сини каски от Камбоджа се чувстват забравени и обезнадеждени за състоянието и модернизацията на армията ни днес

Бивши миротворци в Камбоджа: Сега там е по-добре, отколкото тук - 1
Камбоджанско селище 10 февруари 2019 Снимка: EPA

27 години след първата мироопазваща българска мисия към ООН, над 30 бивши командоси се събраха във Велико Търново и учредиха свое сдружение, което нарекоха "Асоциация на българските ветерани -миротворци". На 4 май 1992 година 850 български сини каски, след едва 45 дни подготовка, са изпратени в раздиращата се от гражданска война Камбоджа и остават там до 27 ноември 1993 година. Близо 19 месеца. Контингентът ни дава 10 жертви и десетки ранени, припомня БНР.

Военната ни мисия в Камбоджа и днес е обвита в митове и легенди за наркотици, проститутки, мизерия и авантюри.

Стоян Аламанов е едно от онези момчета в Камбоджа. Не потвърждава, но и не отрича част от легендите за тази мисия:

"Там където има дим, има и огън. Екстремални условия, където истински оценяваш живота въобще, базисни неща като храната, приятелството. В интерес на истината, Българската армия не беше подготвена и следваше политически повик да се включи в тази мисия. Първоначално в тази мисия не отидоха най-подготвените, например самите армейски командири не бяха стимулирани да си пускат най-добрите подчинени".

Мизерията и тогава, и днес е тази, която убива войниците и обществото, откровен е 55-годишният Христо. Представя се само с малкото си име. Записал се в мисията, за да се върне отново в армията и "Гранични войски", но не се получило:

"Само, че ме изгониха от Камбоджа и не можах да се върна в армията - за бунта на камбоджанците. Разбунтува ни това, което и сега ще разбунтува народа, а то е мизерия. Разбира се, че началото е финансовата, а тя е следствие от всичките останали.

62-годишният Христо Иванов и до днес продължава да поддържа връзка с камбоджанци, с които се сприятелил преди три десетилетия по време на мисията:

"Като изпращат снимки от там как се развива Камбоджа, до къде е стигнала Камбоджа при положение, че има 20 години гражданска война, а ние до къде стигнахме без война, без нищо? Камбоджа е по-добре, от колкото България. Пишем си и им казваме - момчета, България участва в умиротворителна мисия, за да може вие да живеете сега нормално. Сега чакаме вие да дойдете на мисия в България, за да се оправи България".

Бившите сини каски от Камбоджа се чувстват забравени и обезнадеждени за състоянието и модернизацията на армията ни днес. Пловдивчанинът Нанко Добрев е изгубил надежда:

"Най-лошият спомен от Камбоджа, че когато дойдохме тука, никой не ни призна. Ние сме забравени! Днешното състояние на армията ни е критично. Няма достатъчно кадри. Имаме достатъчно добре подготвени офицери, но няма войници. Бих посъветвал младите мъже и жени да се запишат войници, защото там ще възмъжеят и ще научат малко повече от живота. Който е изнежен няма да издържи, който не - остава".

Армията е част от държавата, но и за двете политиците ни нямат стратегия, коментира бунтарят от Камбоджа Христо. Според него, парите за модернизация на армията днес ще бъдат изхарчени без да постигнат целта си:

"Ние имаме ли вероятен противник - защо, за участие в НАТО, както беше за участие във Варшавския договор, да ходим в някаква Чехословакия или Венецуела? Трябва да решим защо ни е необходима армия. Моето мнение е, че армейската подготовка е необходима за обществото, както швейцарците. В момента се харчат просто едни пари уж за армия някаква. Не ви ли боли сърцето за състоянието на армията? Армията е просто част от държавата. Държавата се разсипва. Армията е средство да не се разсипе държавата. Репресивните органи са три пъти повече от армията! Какво показва това? - ние ще се бием с народа си".

Според съпрузите Росица Петрова и Стоян Аламанов връщането на задължителната казарма не трябва да е панацея, а преди модернизацията на армията държавата трябва да се замисли за патриотичното възпитание на младите:

"Смятам, че не трябва да бъде задължителна, който желае да бъде военнослужещ, да работи това и да е изцяло отдаден на армията. Така по-има смисъл, от колкото да приберат едни момчета за една-две години, които и представа нямат за какво става въпрос", каза Росица. Стоян допълни:

"За да не можем да съберем войници, които да са наистина патриотично мотивирани, а не само търсещи материални изгоди, това говори за състоянието на духа на обществото, на държавата. Мисля си, че модернизацията е важна и необходима, но преди модернизацията трябва да се работи за патриотичното възпитание, за самочувствието на младежите. Всъщност младежите преди да се замислят да влязат в армията, първо се замислят дали да не отидат в чужбина и да напуснат тази "скапана държава".

Нищо не искаме от държавата, ние сме се научили сами да се справяме и да си помагаме, затова 27 години след Камбоджа се събрахме отново, за да се обединим, казват бившите сини каски.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    17 11 Отговор
    Дрън, дрън, нищо не каза! Хем си отишъл по желание и срещу пари, хем пък и си бил забравен? Нещо не се разбира този пич какво иска да каже...
  • 2 Сиромаха

    20 1 Отговор
    Естествено че е по добре, Въпроса е В колко още Държави ще стане по добре от, У дома,,?????? Батка, ТРЯБВАШЕ И У ДОМА ДА ИМА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА

    Коментиран от #8

  • 3 321

    9 3 Отговор
    123, освен за пари и за друго са отишли и са го направили, ти за без пари ли работиш?
  • 4 Jack Bauer

    14 0 Отговор
    Каквото е положението в цялата ни държава, такова е и в армията, или по-точно в това което е останало от нея. Дано не се налага да влиза в "активна употреба".
  • 5 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    17 1 Отговор
    У япония метнаха атомни бомби и как се разви страна а тука немаше атомни бомби а комунисти и дс и галеници на съдбата и виждате на кво мяза всичко
  • 6 Незнаико

    10 0 Отговор
    45 ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ. ЛОШО . СЕГА 30 ГОДИНИ ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ ??????
    А КОЛКОТО ЗА АРМИЯТА НЯКЪДЕ ЧЕТОХ ЧЕ ЗАПАДНА ЕВРОПА Е НАРЕДИЛА ДА НЯМАМЕ АРМИЯ ДО 2030г.
    И НАШИТЕ ПОДЛОГИ СА СЕ СЪГЛАСИЛ. ТА ЗА МОМЧЕТАТА ОТ КАМБОДЖА ДА СА НАЯСНО И ДА НЕ СИ ПРАВЯТ ИЛЮЗИИ.

    Коментиран от #7

  • 7 ванката

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Незнаико":

    че то има ли някой който да вярва че сме си закрили армията икономиката и правото на развитие по собствено желание или сме си подарили златото защото нямаме пари да го добиваме?!?!? след години в учебниците ще го пише като "американско робство"
  • 8 ГражданинLESS

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сиромаха":

    КАК да има ГРАЖДАНСКА война, като НАВСЯКЪДЕ САМО СЕЛЯНДУРИ!!!
  • 9 До 123

    1 1 Отговор
    Какви пари бе разбирач? Първите и последните месеци на продоволствие от БА - консерви с изтекъл срок на годност, всичките развалени. Бунтовете бяха, затова че се подиграваха с тези "печелбари".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове