2 Септември, 2019 09:36 13 223 99

Руски политик обвини Полша за началото на Втората световна война

  • полша-
  • русия-
  • втора световна война-
  • владимир жириновски-
  • хитлер-
  • йозеф пилсудски

Поредно скандално изказване на Владимир Жириновски

Руски политик обвини Полша за началото на Втората световна война - 1
Снимка: Shutterstock

Владимир Жириновски, лидер на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия, нарече Полша главен виновник за началото на Втората световна война.

Руският политик и полковник от армията обвини Варшава за избухването на най-кървавия конфликт в човешката история. Коментарът му е направен на фона на повишеното напрежение между Варшава и Москва заради отказа да поляците да поканят руски представители в полската столица. Там се състоя церемония по повод 80 години от нацистката инвазия, дала начало на войната.

Владимир Жириновски обаче скандализира, обвинявайки Полша за войната. Руският политик посочи, че полският държавник Йозеф Пилсудски е един от първите съюзници на Адолф Хитлер през 30-те години на миналия век, предаде РИА Новости.

„Пактът между Пилсудски и Хитлер е подписан още през 1934 година. Полша, подобно на Франция и Великобритания, подписали Мюнхенското споразумение през 1938 година, мълчи по време на анексирането от немците на Судетска област“, пише Жириновски в Telegram. По думите му Полша е една от страните, които „аплодират“ Хитлер.

Полша игнорира Русия, определяйки я за агресор, което ядоса Кремъл. От Варшава посочиха, че заради сегашната ситуация не биха могли да поканят руски официални лица на годишнината от войната. Втората световна война започва в ранните часове на 1 септември 1939 година, когато нацистката армия атакува Полша. Светът е въвлечен в кървав конфликт, който приключва през 1945 година с капитулацията на нацисткия режим и неговите съюзници.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Което

    131 14 Отговор
    Е истина си е истина , това е
  • 4 Boxer 3.0

    33 115 Отговор
    Хитлер с одобрението на г-н Йосиф ДЖУвикашвили, запалва ВСВ. Т.н. Сталин с охота напада Полша, Литва, Латвия, Естония и Финландия. Сега Жириновски затава на страната на грузинският масов убиец (убил милиони руснаци)."Той запали пожара на ВСВ, но той го загаси=герой"???!!! Много странно поведение...

    Коментиран от #8, #29, #60, #92

  • 5 mediator37

    98 9 Отговор
    Причина за регионалния конфликт между Германия и Полша е геноцидът над германското население в окупираните от Полша германски градове Данциг (Гданск) и Кьонигсберг (сега Калининград). Полша завзема цели области заселени плътно с германци в резултат на Първата световна война.
    Не на 01 септември. На 01 септември се бият само две държави- Германия и Полша. Това не е датата, на която почва ВСВ. ВСВ не е започната от Германия.
  • 6 Дамммммм

    100 16 Отговор
    Право куме в очи...Евалата за казаната истина-да научат и нашите джендьр-сороси историческата истина.Браво...

    Коментиран от #13, #31, #70, #71

  • 7 Borislav Popov

    28 89 Отговор
    Руснаците значи нападат Полша от Изток, а немците от Запад, а виновна значи за началото на войната е Полша ! Немците се извиниха на поляците за дет те уж започнали войната, а полския евреин Жириновски пък ги обвинява, че те били я започнали. Ха сега иди разбери, кой тука кум, кой сват и кой на булката брат ???

    Коментиран от #82

  • 8 6325

    42 10 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer 3.0":

    Просто си неграмотен!

    Коментиран от #25

  • 9 Батиста

    95 13 Отговор
    каква щеше да бъде картината на Европа, ако не бяха "подаръците" от СССР на хиляди квадратни километри територии на страните, които днес са в челото на русофобията.

    През 1945 г. Полша получи западните територии, в това число Вроцлав, Гданск, Жиелона Гура, Легница, Шчечин, територията на Бялисток – с посредничеството на Сталин, спорния с ЧССР Клодзко. С една дума Полша получи /върна си/ територия от една четвърт от Германия. Даже бившата ГДР не искаше да даде на Полша Шчечин и въпросът беше решен през 1956 г. с помощта на СССР.

    В Прибалтика днешната столица на Литва – Вилнюс, също беше подарена от СССР. Тогава литовското население на града беше само 1 процент, а полското - болшинство. СССР върна в състава на републиката и Клайпеда – пруският Мемел, принадлежащ на литовците през 1923-1939 г. и анексиран от Третия райх.

    Украйна получи западната част с Лвов, Ивано-Франковск, Търнопол, включени в състава на ЧССР през 1939 г., от Румъния – Черновицката област през август 1940 г., от Унгария и Словакия – Закарпатието през 1945 г.

    Румънците, благодарение на СССР, получиха обратно Трансилвания, която Хитлер взе в полза на Унгария.

    България, с посредничеството на Сталин, си запази Южна Добруджа, преди това в рамките на Румъния, потвърдено с договора от 1947 г.

    По настояване на СССР на Чехословакия беше върната Судетската област – Карлови Вари и Либерец, където 92 на сто от населението бяха немци. На чехите беше върнат и Тешин с договора от 1958 г.

    Коментиран от #17, #26, #66

  • 10 Реално

    88 8 Отговор
    Да се молят западните джендювци тоя Жириновски да не стане президент на Русия-че тоя не е толкова демократичен като Путин...ще ги направи кьдрави за нула време.

    Коментиран от #15

  • 11 onq s konq

    13 44 Отговор
    Спец. поздрав за лудия Руснак с "Най обичам луди луди жаби"!

    Коментиран от #47

  • 12 Кой68

    88 8 Отговор
    Поляците се опитват да игнорират историята?Опитват се да се докажат колко са верни и предани пред янките.Защо се крият и не се показват документи казващи всичко за ВСВ?Все си мисля че това изобщо няма да е приятно за Запада?
  • 13 МДААА

    18 79 Отговор

    До коментар #6 от "Дамммммм":

    Тази измислена истина от сифилистиците е като цялата измислена история на БГ то след 1944 г от техните гъзопоклонници. Няма по-лъжливо племе от сифилистиците. Те и аварията в Чернобил се опитват да я извъртят че е по вина на Америка. Измамата и лъжата са тяхното кредо от началото на тяхното съществуване.

    Коментиран от #93

  • 14 соросоид дебил

    71 10 Отговор
    Колко тъмни събития се прикриват от сегашните "историци" за европейските "демокрации", поляците, трите фашизоидни прибалтииски държавици и случвалото се там по време на войната....нямате си на представа!
  • 15 пппп

    12 48 Отговор

    До коментар #10 от "Реално":

    Ами не бих се учудил ако си изберат педала джириновски за президент. Той и малки момченца обича така се говори поне де.
  • 16 100

    34 3 Отговор
    Евала! Руски стил.
  • 17 Бесен Язовец

    22 47 Отговор

    До коментар #9 от "Батиста":

    Да беее, благодарение на руснаците България си запази Южна Добруджа, която и без това си е чисто българска земя и бе извоювана от българите в тежки кръвопролитни сражения срещу румънските и руските окупатори и пак благодарение на тойти русняци България остана без Македония, в това число и Егейска и без Западните покрайнини. Гоооолем келепир ейййййй !

    Коментиран от #20, #94, #95

  • 18 Borislav Popov

    4 22 Отговор
    Не знам дали е вярно, но на времето бях чел в руските медии, че Жириновски навлиза в полоитиката с помоща на парите на някакъв австрийски милионер, който е бил етнически българин.
  • 19 Руските свине

    11 42 Отговор
    Винаги са прехвърляли проблемите от болната глава на здравата. Така, че не е изненада. Утре могат да кажат, че на 22 юни 1941 година са ги нападнали САЩ, Великобритания, Япония и Германия.

    Коментиран от #96

  • 20 Българин

    13 40 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Благодарение на руснаците съществуване единствено вие безродниците и национални предатели от петата колона на Москва.
  • 21 Borislav Popov

    12 24 Отговор
    Тоя кога ще го лекуват бе??
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хрониките на Евразия

    15 41 Отговор
    Жириновски нищо ново не казва ..
    Отворете старите съветски вестници от 1939 година , риториката е същата .
    И въобще , днешните руски политици са смешни плагиати .
    Като почнеш от Путин , който копира Мусолини едно към едно - гол на кон , водолаз , за риба , летец и т.н , че до Жириновски да цитира съветска пропаганда и лъжи от стари вестници ..
  • 24 кога стана богат та и за война заговори

    39 5 Отговор
    А бе този заместник министър на Полша Шимон, ми изглежда" Моше,"
    Мошетата нормално не говорят такива глупости за Руснаците, нещо
    Пановете Полски са се се оляли яко в лайната, трябваше да ги оставим да си водят войната с Хитлер сами , на кон със саби..
    Поляците взеха една купчина милиарди от Нас, и взеха и за война да говорят.Половината Полша не е тяхна ами ако ревне и Литва?
  • 25 Boxer 3.0

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "6325":

    Много убедително, няма що!
  • 26 Казуар

    8 23 Отговор

    До коментар #9 от "Батиста":

    Сталин подарява територии на окупираните държави, които ще бъдат като губернии към СССР.

    Коментиран от #97

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Жириновски

    29 6 Отговор
    само е казал истината!
  • 29 Като гледам,

    44 5 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer 3.0":

    нямаш и елементарни познания по история. Вярно е казаното от руснака, че Полша е била съюзник на Хитлер много преди Пакта Рибентроп - Молотов. Чети, защото не е важно да лаеш, а трябва и да знаеш.

    Коментиран от #34, #46

  • 30 Давид

    29 6 Отговор
    Европа трябва да е руска . Балканите български . То и други раси на балканите и в Европа и Русия освен българи и руси няма . Последните 500 години нахлуват по интензивно арабели и негри .
  • 31 комуне просто

    6 16 Отговор

    До коментар #6 от "Дамммммм":

    Ей, педал, все едно да те хвана да те пребия от бой, да изнасиля жена ти и дъщеря ти и после да ги обвиня в насилие!?
    Осъзнаваш ли, колко болен мозък си и колко си прост, трябва да си много, ама изключително тъпо парче да говориш подобни тъпотии.
  • 32 комуне просто

    11 24 Отговор
    Когато Хитлер напада судетите и ги анексира, там преобладаващата част от населението са германците, след подялбата на териториите след Първата световна, много германци остават да живеят в Чехословакия.
    Европейските държави се съгласяват със статуковото, защото не са били готови за война, а най-малко Полша, която е била безгласна буква и просто се е присъединила, това по скоро е исторически компромис, желание за запазване на МИРА, не за разпалване на ВОЙНА.
    Реално войната започват Германия и СССР, като нападат Полша!
    Руснаците са избили хиляди поляци, както и целият команден състав в Катинската гора, по заповед на Сталин, всички офицери.
    Сталин е бил много по голям изверг в сравнение с Хитлер, фюрерът в сравнение с него е, като малко дете.

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бесен Язовец

    20 4 Отговор

    До коментар #34 от "комуне просто":

    А ма, хитлеристите избиха 3,5 милиона полски евреи не са избивали поляци а еврейски поляци,абсолютен неграмотник! Всички лагери от висок клас не случайно са в Полша. Аушвиц-Биркенау, Освиенцим1-2-3, Треблинка, Супибор...

    Коментиран от #41

  • 37 Монгола

    28 4 Отговор
    Поляците събраха евреите във Варшавското гето и ги дариха на Адолф Хитлер като курбан! 300 000 наведнъж!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бай хой

    11 7 Отговор

    До коментар #32 от "комуне просто":

    Комуне със посиняло дупе си ти. Полша капитулира на 14.09 , а СССР нахлува в окупираните от Гитлер земи. Така че Сталин нспада дефакто Германия и я принуждава да подпише пакта Рибентеоп Молотов. Чрез който между другото се урежда и въпроса за южна добруджа. Май не ви се получава извъртането на историята. И пичему сегодня поляците не си вземат земите гдето тогава са навлезли съветските войски?

    Коментиран от #42, #44, #45

  • 40 kjl

    19 2 Отговор
    За тази война толкова много се премълчава и толкова много се преиначава, че си заслужаваме третата такава.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 One Wise

    13 1 Отговор
    НЕ СЕ КАРАЙТЕ. ЦЯЛА ЕВРОПА Е БЪЛГАРСКА С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И РУСИЯ, КОИТО ГОВОРЯТ СТАРОБЪЛГАРСКИ ЕЗИК И КОИТО СМЕ ПРИОБЩИЛИ КЪМ ХРИСТИЯНСТВОТО.
    АРИЙСКАТА РАСА Е РАЗЕДИНЕНА И ПРОТИВОПОСТАВЕНА. ЙЕХОВА С ПОМОЩТА НА ДЖЕНДЪРИТЕ ПРАВИ СМЕТКА ТОТАЛНО ДА НИ ПОКОРИ НО ЩЕ МУ ИЗЛЕЗАТ КРИВИ СМЕТКИТЕ КАКТО ВИНАГИ.
  • 44 Бесен Язовец

    5 6 Отговор

    До коментар #39 от "Бай хой":

    Точно така, Крайовската спогодба от 1940г.се случва благодарение на Москва, Германия и Италия е на страната на Румъния в този спор!
  • 45 комуне просто

    10 20 Отговор

    До коментар #39 от "Бай хой":

    Пише се Хитлер на български език, руска гнидо!
    Германия напада Полша на 1 септември 1939 г. Сталин изчаква до 17 септември преди да започне свое нападение над Полша.[2] Част от районите на Карелия и Сала във Финландия са анексирани от Съветския съюз след Съветско-финландската война. Тя е последвана от съветска анексация на Естония, Латвия, Литва и части от Румъния (Бесарабия, северна Буковина и Херца).
    Кой е окупатора сега, а?
    Руски гадове!

    Коментиран от #50, #52

  • 46 Boxer 3.0

    8 7 Отговор

    До коментар #29 от "Като гледам,":

    Виж Рапалският договор. 1922г. Кой е тогава на власт в ссср? 1936 Хитлер заявява, че без поръчките от ссср, германските заводи не биха преодолели кризата ( от 1929г). СССР е снабдявал Германия със суровини срещу техническо оборудване. Без суровините от СССР, Хитлер нямал ресурсите за ВСВ.
    Поправям се за името, ДЖУгашвили е и означава син на еврейн.
  • 47 Умерен главорез

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Оооооооооооооооооо Кон - върви ли Бе Ен Ве то ве ?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Незнайко

    16 7 Отговор

    До коментар #45 от "комуне просто":

    За твое сведение/ или дообразоване/, на 17 септември 1939 г.
    Червената армия връща обратно онези територии, които Полша завзема от Русия при военната ПОЛСКА агресия/ген. Пилсудски!/ срещу Русия през 1918-1919 г. !
    И нито квадратен метър в повече СССР НЕ е "заграбил" през 1939 г. от Полша!!!
    После, след 1941 г. хитлеристка Германия завладява ЦЯЛА бивша Полша, а СССР през 1944 г. ОСВОБОЖДАВА Полша от завоевателя и Германия!

    Коментиран от #54, #55

  • 51 Хамсал

    20 4 Отговор
    Пактът Пилсудски-Хитлер беше пописан още през 1934 г. Полша, подобно на Франция и Великобритания, сключили Мюнхенското споразумение през 1938 г., мълча по време на анексирането на чехословашката Судетска област от германците, аншлуса на Австрия. Даже поляците си щипнаха от Чехословакия три, четири области! Ама га ядоха кИфтетата не рИваха!

    Коментиран от #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 комуне просто

    8 20 Отговор

    До коментар #52 от "Бай хой":

    Все едно, да дойда у вас и да го начукам на жена ти, тикво проста и после да ти кажа, че това е ПОМОЩ, щото не ти става оная работа и си импотентен!?
    Смешник!
    СССР (Русия) е агресор, напада Полша, напада Финландия, Латвия, Литва, Естония, отхак ви е дошло, че Фюрерът ви го е нахлузил, ама доста руснаци е избил, евала за което. Ти едва ли рИвеш, щото за коминтерновците човешкият живот не струва нищо, келпедени прости.

    Коментиран от #79, #98

  • 54 комуне просто

    5 12 Отговор

    До коментар #50 от "Незнайко":

    Шматко, Полша по това време е суверенна държава!!!!!! Все едно сега да нападнем Македония и да кажем, че тя е наша и имаме право да я нападаме!?
  • 55 комуне просто

    5 9 Отговор

    До коментар #50 от "Незнайко":

    Верно си незнайко, явно не четеш достатъчно и за това не знаеш.
    Точно половината Полша е окупирана от руснаците, другата от Германците, има карта и там се вижда ясно, виж Уикипедия!
    3-та армия (под командването на Кюхлер) от Източна Прусия трябва да действа срещу полските войски северно от река Нарев и впоследствие да настъпи към Варшава и Селдце.

    Коментиран от #59

  • 56 комуне просто

    6 10 Отговор

    До коментар #51 от "Хамсал":

    Пактът е за ненападение, кое е нападателното? Полша не е агресор!?
    Полша не е нападала никоя държава, та не мога да разбера, какво общо има този пакт с темата?
    Никой нищо не щипал, май тебе са те щипали доста, като малък и за това си толкова тъп.

    Коментиран от #58

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Незнайко

    10 1 Отговор

    До коментар #55 от "комуне просто":

    Момче неуко, виж какво означава "Рижкият договор" и "Линия Кързън" , че се излагаш.
    И дай да видим тия карти, щото аз такива до сега не съм виждал до сега!

    Коментиран от #61, #63

  • 60 Джак

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer 3.0":

    В главата ти е голяма каша...

    Коментиран от #74, #76

  • 61 просто комуне

    3 6 Отговор

    До коментар #59 от "Незнайко":

    Не мога да разбера, какво се мъчиш да кажеш? Рижкият договор от 18 март 1921 г. слага край на Полско-съветската война от 1919 – 1920 г. Подписан е в Рига от представители на Съветска Русия и Съветска Украйна, от една страна, и Полша, от друга страна.

    Макар да налага на болшевиките значителни териториални и материални отстъпки, договорът им позволява да утвърдят победата си в Руската гражданска война. Съгласно граничните клаузи, които остават в сила до началото на Втората световна война, в полската държава са включени т. нар. „източни покрайнини“ (на полски: Kresy Wschodnie) с многобройно украинско, беларуско и еврейско население.
    Съветска Русия се съгласява да плати на Полша 30 милиона златни рубли.
    Какво общо има този договор с агресията на СССР срещу Полша???????
    Вадиш ми от 9 кладенеца вода да ми докажеш, какво?
    Имало е подписан договор за територии, които са ПОЛСКИ, а СССР напада Полша, което е факт и стигат почти до Варшава!?
  • 62 СССР

    4 9 Отговор
    Жалко че нацистите не са победили през втората световна.

    Коментиран от #64

  • 63 просто комуне

    4 5 Отговор

    До коментар #59 от "Незнайко":

    Ето картата:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F_(1939)#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Second_World_War_Europe.png

    Прочети в Уикипедия, там е описано много ясно, не знам, за какво спориш, странен тип си!?

    Коментиран от #65

  • 64 просто комуне

    9 11 Отговор

    До коментар #62 от "СССР":

    Наистина жалко, сега щяхме да караме Мерцедеси, чисто нови от магазина и средната заплата щеше да бъде 3000-4000 хил райхсмарки, гърците и всички балкански държави щяха да ни бъдат слуги.
    За съжаление ни налази червената чума и не ни пуска, все още.

    Коментиран от #99

  • 65 Незнайко

    9 2 Отговор

    До коментар #63 от "просто комуне":

    Какви са тия глупости дето ми ги вадиш-карта с някакви стрелки!!
    Без описание, без нищо! Само упоменато, че на 17 септември Съветската червена армия нахлува в Източна Полша.
    Дай ми карта с имената на завзетите области от Съветската армия!?!

    Коментиран от #68

  • 66 Йоан Баптист

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Батиста":

    Много данни ,много нещо брей!От всичко,което пишеш се вижда ,че си комуняга -съветофилистик и вероятно имаш причина.Само дето от това истината няма да се промени,чети Батя Батиста,само това ще ти кажа,а с чужда пита всеки може да прави помен!
  • 67 Смешки на трибуната

    3 7 Отговор
    Руски политик ! Какъв политик е Жириновски ? Толкова години плямпа и си взима заплатата. Палячо ! Също, като нашият Жорш Ганчев, само в по-тежък вариант.
  • 68 Николай Носов

    2 8 Отговор

    До коментар #65 от "Незнайко":

    Ами елементарно е,вземи История Второй Мировой Войньi ,издание някъде 1979 мисля,съветско!Там има карти и се вижда точно как СССР и Германия си разделят Полша .Дори не е нужно да знаеш руски...

    Коментиран от #72

  • 69 Т.т.

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "соросоид дебил":

    По нагла статия от тази няма. Жириновски е руски цървул, който за да богатее и се храни създава скандали - всичко в Русия е смрад и беднотия. Навремето Рейхан направи така, че да си ядат ракетите, сега ще си ядат газта, петрола и ракетите! Що се отнася до Полша - браво! Срамувам се от този трол, чията задача е да хвали Руското, но вероятно и техните деца са в САЩ или Западна Европа, като Корнела Техноимпексова!
  • 70 ГОШО

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дамммммм":

    Трябвало е и за триморието да каже Полските тъпанари с мераците си и лакомията ,накараха доста хора да поразберат нелицеприятните факти от историята им Да си бяха мълчали ,а сега доста ще има любопитни да видят какви са ги вършили периода 19та39та ,че и след това Жириновски също е трябвало да попита и защо Англия и Франция обявяват война 39 само на Германия а не и на СССР и Словакия/те влизат също с германците от към своята си граница.
  • 71 ГОШО

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дамммммм":

    Трябвало е и за триморието да каже Полските тъпанари с мераците си и лакомията ,накараха доста хора да поразберат нелицеприятните факти от историята им Да си бяха мълчали ,а сега доста ще има любопитни да видят какви са ги вършили периода 19та39та ,че и след това Жириновски също е трябвало да попита и защо Англия и Франция обявяват война 39 само на Германия а не и на СССР и Словакия/те влизат също с германците от към своята си граница.
  • 72 Незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "Николай Носов":

    Линията "Кързън" е условен разделител, препоръчан първоначално на 8 декември 1919 г. от Върховния съвет на съюзните държави (Антантата) като източна граница на новата полска държава. Основен принцип, всеобщо възприет, при определянето на този разделител е етнографският - той отделя земите с полско население на запад от земите с неполяци, най-общо казано, на изток. Понятието носи името си от британския министър на външните работи Джордж Кързън (1919-1924), който на 12 юли 1920 г. връчва нота на правителството на Съветска Русия, в която източната граница на Полша, и съответно западна на Съветска Русия, се използва като линия на примирието, и се определя така: "Тази линия минава приблизително така: Гродно - Яловка - Немиров - Брест Литовск - Дорогуск - Устилуг - източно от Грубешов - през Крилов - по-нататък западно от Рава Руска, източно от Пшемисъл - и до Карпатите."

    Още в декларацията от 8 декември 1919 г. се препоръчват два варианта на най-южната част на разделителя, единият (вариант А) минава западно от Лвов, който единствен е заселен предимно с поляци на изток, и друг (вариант Б), при който линията "Кързън" преминава източно от Лвов (вж. Картата). Военните неуспехи на Съветска Русия я принуждават в крайна сметка да подпише Рижкия мирен договор от 1921 г., според който съветско-полската граница е установена много по-източно от линията "Кързън" (вж. Картата, границата между двете световни войни е отбелязана с шнуровидна черна линия).

    http://old.seg

    Коментиран от #73

  • 73 Незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #72 от "Незнайко":

    http://old.segabg.com/pic/11717/738561-l.jpg
  • 74 Boxer 3.0

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "Джак":

    Историята е проста и ясна, нали? Така е когато оставяш мисленето на други. Тогава нещата изглеждат прости и лесни. Е, това не важи за мен. Предпочитам аз да правя връзките между историческите факти, вместо да оставя някой друг да си прокарва интересите.
  • 75 Хрониките на Евразия

    2 9 Отговор
    Историята ще си дойде на мястото , когато от руските училища свалят портретите на Путин и Медведев и закачат на тяхно място портретите на Пушкин , Некрасов , Чехов , Гогол ..
    Иначе , без образование , няма и истинска история ..

    Коментиран от #77

  • 76 Boxer 3.0

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Джак":

    Даже и да греша. По-добре, отколкото някой друг да ме води, накъдето си иска. А, вероятността за грешка не е по-малка ;)
  • 77 Бай хой

    7 1 Отговор

    До коментар #75 от "Хрониките на Евразия":

    Мчи те портретите на поетите и белетристите си висят в кабинетите по литература а на композиторите в кабинетите по музика. Къф ти е проблема? Отново с полуистини мамиш. Жалка история. От жалки същества.

    Коментиран от #86

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Бай хой

    16 1 Отговор

    До коментар #53 от "комуне просто":

    А сейчас мериканците са окупирали същите държави и тоже твърдят че им оказват помощ срещу нападение. И явно ти харесва да клатят женати и дъщеряти понеже си импотентен както твърдиш. Неграмотнико. Хайде докладвай на Джамбазки и толкова да ме изтрият. А твоите бисери гледам си стоят. Истината е че Германия напада Полша на 01.09.1939г и за две седмици поляците капитулират на 14.09.1939г. Чак тогава СССР на 17.09.1939г тръгва срещу фашистите. Полша е била вече капитулирала. Колкото и да лъжете само се излагате.
  • 80 Муки

    10 2 Отговор
    Браво Жириновски! Долу мръсните русофоби!
  • 81 Сган

    7 2 Отговор
    Какво начало на войната е това:) Това си е поредното влизане на хитлер някъде А това че е почнал да избива някакви полски еврейчета много важно Меркел са извини :)
  • 82 Бай Шиле

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Преди да пишеш глупости провери във Википедия - Втора Световна Война- причини и участници! А според теб, германците преминават руската граница, за да се отбраняват от Русия! То и в момента НАТО седи на границата на РФ и се отбранява от РФ! Но ти си невменяем ИДИОТ!
  • 83 Гост

    2 6 Отговор
    А може би около 20 хил. поляци се саморазстреляха в Катинската гора? Нещо по този въпрос някой руснак да се е изказал?

    Коментиран от #85

  • 84 анова

    11 1 Отговор
    Чета коментарите и виждам за моя радост колко осведомени и мислещи БЪЛГАРИ ИМА ВСЕ ОЩЕ ИМА НАДЕЖДА ЗАПОМНЕТЕ ЗА ВИНАГИ ЕДНО ПСВ И ВСВ ГИ ПОДПАЛИХА ЦИОНИСТИТЕ ОТВЪД ОКЕАНА С МНОГО ПАРИ И МАНИПУЛАЦИИ
  • 85 Незнайко

    6 1 Отговор

    До коментар #83 от "Гост":

    Изказал се е в "Катынский детектив"... и затвори устата на поляците.
  • 86 Хрониките на Евразия

    2 5 Отговор

    До коментар #77 от "Бай хой":

    Що сте толкова прости бе , че не мислите 😂😂😂
  • 87 Хрониките на Евразия

    3 4 Отговор
    Молотов: "Англия и Франция—подпалвачи на войната. Те искат да скарат СССР и Велика Германия". 1 ноември 1939 година ..
    Същото го чухме отново , дума по дума , от Външното министерство на РФ онзи ден ..
    Нищо ново не могат да им родят празните кратуни ..
  • 88 antimediator

    1 4 Отговор
    Браво на драскачите тук!
    Тръгнали да хвалят психопата Жириновски!
    Та той има същото отношение и към България!
    Явно ви е по-мила Русия и нейната имперска политика отколкото Родината!
    На поляците ще им дишате прахоляка!
    От както се измъкнаха от Москва са в пъти по-добре.Как ви звучи средна заплата от 1000 евро?!
    Матровците да пестят патроните , защото свършват.
  • 89 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "соросоид дебил":

    Към ,,соросоидния дебил".Заслужил
    си името си.Според дебилната ти логика....... , на 2 юли 1410 г.обединените сили на Голяма Полша и Малка Полша Мазовия и Литва навлизат в територията на Тевтонския орден, насочвайки се към главната квартира на ордена, замъка Мариенбург.Неиденбург и на градовете са нанесени големи поражения.8000 са убитите тевтонски войници, а 14 000 са пленени. Повечето от 250-те члена на Ордена също са убити, включително много от водачите му. Освен Великия магистър загиват и великият маршал Фридрих фон Валенрод, великият комтур Куно фон Лихтенщайн, великият ковчежник Томас фон Мерхайм и Албрехт фон Шварцбург.

    Т.рябва ли дебиле ,това да се брои за предвестник и виновник Полша за днешната Втора световна война.И още през 1914 г., в която немците побеждават руснаците се предава от германската пропаганда като отмъщение за битката отпреди 504 г.
  • 90 Libre comme air

    1 0 Отговор
    Жириновски не е излъгал....поляците са се подложили на хитлер.... но всички политици са играели курвенски игри за да пренасочат хитлер към други държави и да минат по тънко... Чърчил е казал че ако губи съветския съюз ще помага на тях... а ако губи германия ще помага на немците.. но в края на краищата хитлер изненадва всички..
  • 91 Пафкеквкдовк

    2 0 Отговор
    Естествено, че поляците инициират ВСВ
  • 92 3.0 въпроса

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer 3.0":

    3000 куб. см., или 3000 куб. инча боза има в главата ти? Като прочетох пак - със сигурност е второто.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Бесен българин

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Македония и западните покрайнини са изгубени благодарение на твоитв идоли ингилизите и франсетата, които са преразпределяли баницата Европа след ПСВ. Тъпата ти кратуна чувала ли е за Ньойски договор? Кой е имал окупционни корпуси в България след ПСВ, Русия или Франция и Великобритания? След ВСВ същите тези начело с Чърчил са ни били приготвили още по-брутална хирургия в полза на гръцките педали-гюпци от египетски произход. А въпросът за Македония е под друг знаменател - руската доктрина го разглежда като преходен към създаването на мощна Южнославянска държава между Югославия и България под руско влияние. А иначе Македония за България е била изгубена още след ПСВ пак под диктата на Антантата, ако знаеш какво е това в поза на Сърбия, техен верен съюзник.
  • 95 Бесен българин

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Македония и западните покрайнини са изгубени благодарение на твоитв идоли ингилизите и франсетата, които са преразпределяли баницата Европа след ПСВ. Тъпата ти кратуна чувала ли е за Ньойски договор? Кой е имал окупционни корпуси в България след ПСВ, Русия или Франция и Великобритания? След ВСВ същите тези начело с Чърчил са ни били приготвили още по-брутална хирургия в полза на гръцките педали-гюпци от египетски произход. А въпросът за Македония е под друг знаменател - руската доктрина го разглежда като преходен към създаването на мощна Южнославянска държава между Югославия и България под руско влияние. А иначе Македония за България е била изгубена още след ПСВ пак под диктата на Антантата, ако знаеш какво е това в поза на Сърбия, техен верен съюзник.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Независим

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Казуар":

    Ами сега като вече не са под еуска окупация, да вземат да се откажат от подарените от окупатора територии белите цигани на Европа. Чърчил много точно ги е ипределил като хиените на Европа.
  • 98 До комунето много просто

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "комуне просто":

    Това дето го казваш в някоя плска тоалетна ли го чете докато един поляк учестено ти дишаше във врата?
  • 99 Наивник

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "просто комуне":

    Ако това се беше случило Хитлер отдавна да е приключил с еврейския въпрос от двете страни на Атлантика, както и с циганския въпрос. Може - би щеше на приключванеда ещял да е и славянския въпрос, защото и славяните са били в списъка му на малоценните народи, т. е. И ти гнидо си щял да излетиш през комина . Или ти си щял да казваш, че си тракиец та да отървеш газа, ама те и тракийците не са всписъка на арийците за които е трябвало да се освободи жизнено пространство.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания