Last news in Fakti

4 Септември, 2019 07:25 6 940 24

Челен сблъсък в Лондон! Номерът на Борис Джонсън не мина (СНИМКИ)

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • ес-
  • джереми корбин

Противниците на Брекзит без сделка нанесоха тежко поражение на премиера, който още днес ще поиска предсрочни избори

Челен сблъсък в Лондон! Номерът на Борис Джонсън не мина (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Депутати от различни партии в британския парламент, които се обявиха против Брекзит без споразумение, нанесоха тежко поражение на премиера Борис Джонсън късно снощи, за да се опитат да му попречат да изведе Великобритания от Европейския съюз без споразумение. Премиерът обяви, че още днес ще поиска свикване на предсрочни избори, вероятно на 14 октомври, предаде Ройтерс.

Депутатите в Камарата на общините подкрепиха късно снощи с 328 гласа срещу 301 предложението, внесено от опозиционните партии и разбунтувалите консерватори, които незабавно бяха изключени от Консервативната партия.

След снощното гласуване, повече от три години след като Обединеното кралство одобри с референдум излизане от Европейския съюз, проблемът с Брекзит е нерешен и сега остават възможни всички варианти - от Брекзит без споразумение до отпадане на Брекзит.

Челен сблъсък в Лондон! Номерът на Борис Джонсън не мина (СНИМКИ)

Днес депутатите, които установиха контрол над дневния ред на парламента, ще се опитат да приемат закон, задължаващ Джонсън да поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 31 януари, ако не постигне споразумение за излизане от ЕС, одобрено от парламента.

"Не искам избори, но ако депутатите гласуват в сряда да спрат преговорите и да наложат ново безсмислено отлагане на Брекзит, може би за години наред, това ще бъде единственият начин да се реши този проблем", каза Джонсън след снощното гласуване. Мога да потвърдя, че ще внесем предложение за това, добави той. Преди гласуването той заяви, че при никакви обстоятелства няма да приеме ново отлагане на Брекзит след 31 октомври. Вчера Джонсън загуби мнозинството си от един глас в парламента, след като депутат консерватор премина в групата на проевропейските Либерални демократи.

Опонентите на Джонсън казаха, че искат да му попречат да си играе на руска рулетка със страна, която някога бе смятана за стълб на икономическата и политическата стабилност на Запада.

В евентуални предсрочни избори един срещу друг ще се изправят заклетият привърженик на Брекзит Борис Джонсън и ветеранът социалист Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия.
За свикване на предсрочни избори е необходимо мнозинство от две трети от 650-те депутати в Камарата на общините. Не е ясно дали опозиционните партии ще подкрепят предсрочни избори.

Корбин отдавна настоява, че изборите са най-добрият начин за излизане от кризата. След снощното гласуване той е казал на Джонсън, че днес законопроектът за отлагане на Брекзит трябва да бъде обсъден в парламента преди да се прави опит за свикване на избори.

Челен сблъсък в Лондон! Номерът на Борис Джонсън не мина (СНИМКИ)

Британският министър на финансите Саджид Джавид съобщи, че ще бъдат отпуснати допълнителни два милиарда лири за периода 2020-2021 г. за финансиране на подготовката за Брекзит. Така общата сума след референдума от 2016 г. ще възлезе на 8,3 милиарда лири. Допълнителните пари ще бъдат предназначени за полицията, граничните служби и пристанищата.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    33 3 Отговор
    Борееееееееееее, кво станА, бийтълс?

    Коментиран от #5

  • 2 Red Army

    23 4 Отговор
    Перука номера :)
  • 3 Брекзит!!!

    15 2 Отговор
    Ами сега😱Няма време!
  • 4 Не е като тук

    26 11 Отговор
    Там има депутати, а тук са послушковци!
  • 5 ???

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Жозеф":

    Ей за това ще се разсърди много Нерде Ливърпул, нерде Лондон. Повече прилича на героя от филма "От глупав, по-глупав.".
  • 6 Биоробот

    32 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Британският министър на финансите Саджид Джавид....Така...така карайте. Като ви стане министър председател Мехмед Асан и всичко ще е О кей!
  • 7 Джентълменът русофил

    7 13 Отговор
    За този винаги съм знаел, че не може да свири първа цигулка дълго време. Просто обществото не обича особняци, като него. Аз мисля, че британците се осъзнаха и че дори може да поискат да останат в EU - само времето, ще покаже. В крайна сметка знаете ли кои на практика са привържениците на Брекзит сред британците? Моите наблюдения са, че това са крайни националисти от различни прослойки на обществото, като почнеш от самозабравили се представители на държавни структури та стигнеш до безработни лумпени от рода на българските "националисти". При всички положения Брекзит е = на расизъм и дискриминация. Някой се присмиват, че Англия се била напълнила с еди какви си и прочие. Ами мили хора, мултикултурализъма е естествен процес на съвременната западна еволюция. Никой не може да спре еволюцията. Може да ви е криво, но на кой му пука освен на шепа хора? Това е прогреса, това е еволюцията, никой не е по-силен от тях. Та и този несресан шапшал скоро, ще потъне в забрава и ще залезе по начина по който и се появи на политическата сцена - ни в клин, ни в ръкав, случайно, в момент на някаква моментна обществена еуфория, на политическа шизофрения, каквато на практика е Брекзит. "Посееш ли ветрове, ще пожънеш бури".... Стара народна мъдрост. Омразата няма как да бъде градивна, тя винаги води до разруха.

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 8 ДДРОнег

    11 1 Отговор
    И там е като у нас, депутатите нямат право на собствено мислене - "Публикувано във факти.бг: внесено от опозиционните партии и разбунтувалите консерватори, които незабавно бяха изключени от Консервативната партия."
    Ами то тогава няма смисъл от толкова много депутати, щом двама-трима ще решават въпросите, а останалите са баласт... то и у нас, к'вото каже вожда на партията, всички трябва да го подкрепят, иначе са аут ... Не 110 депутати, а само вождовете на партиите да са у парламента и толкова, що да издържаме толкова хрантутници без право на глас !!!
  • 9 Алфа Вълкът

    9 0 Отговор
    Затова съм тук, не да си развалям деня сутрин с Хикемян и ония рапони по Нова, а да се посмея от сърце! 😆😅
  • 10 ДДРОнег

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Джентълменът русофил":

    Ако сега отново проведат референдум за Брекзит, резултатите ще бъдат поне 60:40 в полза за ЕС !!! Може и без референдум да ги вземат тези резултати, то на всички е ясно, но никой не иска да си признае !!!
    От страна на уж великите британци беше страшно глупаво по толкова важен въпрос да се вземе решение по толкова малко предимство от няколко процента разлика, които се стопиха месец-два след проведения референдум!!! Трябваше да се иска поне две-трети мнозинство, за такъв фундаментален въпрос, ама нейсе, то се е видяло, че Брекзит няма да има, май ... Но мнозинството британци разбраха, че нито е лесно да се напусне ЕС, нито е евтино, а след това ще е хаос и вече искат да си останат в ЕС !!!
  • 11 Крали Марко

    5 4 Отговор
    Не знам кой би гласувал за тоя бастун с перука, но изглежда единственият достатъчно деен, да ни отърве от шарената кръчма, наречена великобритания(с малка буква, разбира се).
  • 12 Рьоне Артоа

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Джентълменът русофил":

    Няма да има мултикултурализъм! Провали се. Интеграцията не се получава. Мигрантите си се обособяват в отделни свои гета развъдници на престъпност. Въпрос на време е народите да се осъзнаят и да изритат всички натрапници отишли да живеят на гърба другите обратно по домовете им.
  • 13 ella

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Джентълменът русофил":

    Мултикултурализмът е като рудиментно изчадие на съвреммения обществен процес. Няма как да смесиш хора, които разбират интеграцията като едностранен процес, задължаващ единствено домакините. Няма как да се мултикултурализираш, при положение, че отиваш на чуждо място и очакваш да ти се позволи да се възползваш от всички благини и свободи на запада, но да си живееш с отживелите и морално остарелите разбирания и фолософии на изтока. Интеграцията е двустранен процес, изискващ еднакви усилия както от домакините, така и от пристигащите. Когато си в Рим, правиш като римляните, защото си у тях, вече не си си у вас и важат други закони. Ако не си способен да ги уважаваш, си понасяш последствията. А за англичаните -ние стъпали на същата пътека. Англия се напълни с куцо, кьораво и сакато, защото англичаните ги мързеше да работят и не искаха да се хващат на каква да е работа, та си докараха бившите колонии. Сега реват, защото тези хора останаха и легнаха на икономиката им. Ние правим същото - докарахме тъпите молдованци и украинци да бършат тоалетните, след години ще ревем, защото от тях, като се навъдят като въшки, няма да има работа за нас.
  • 14 Townboy

    4 0 Отговор
    Тия там са по-зле и от наш'те дупетати. Там всичките са като Волен Сидеров, ненормалници.
  • 15 муха

    5 0 Отговор
    стига с тези палиьчовци които на знаят какво искат
  • 16 друм

    2 0 Отговор
    Колеги моля ви записвайте хитовете
    Перуката втора част
  • 17 Джентълменът русофил

    2 2 Отговор
    Уви мултикултурализмът не само, че е възможен, но дори се развива с пълна пара, а всичко останало са остарели и закостенели догми и разбирания. Във Великобритания водещото за всички е едно, а именно да спазват правилата наложени от системата. Да, действително в началото хората прииждащите от Изток носят в себе си "остарелите и морално остарели философии на Изтока", според собствените ви думи, но след третата, четвъртата година съзнанието започва да променя приоритетите си и процеса на интеграция е неизбежен. Елате в Англия и ще видите, че една огромна част от българите там разговарят с децата си само на английски при това не говоря за деца на смесени бракове, а за деца на които и двамата родители са българи. Късало ми се е сърцето да слушам, как петокласник срича неимоверно трудно "Аз съм българче". И това е добрият вариант, защото в много случаи децата не обелват и дума български. Много родители дори казват, че детето им няма да живее в България и че самите деца са свикнали с английският дотолкова, че не желаят да говорят български. Виждал съм и големи деца българчета, които общуват между себе си на английски, защото това е което чувстват за по-близко и по-естествено. За съжаление тези деца са откъснатите цветя на България, но на никой в Бг, като че ли не му пука, никой дори не говори за тази тенденция. Те растат с чуждата ценностна система и повярвайте ми, че действително няма да се върнат. От една страна отговорността действително е на родителите, но те
  • 18 Джентълменът русофил

    4 0 Отговор
    От една страна отговорността действително е на родителите, но те не са отишли на Запад именно защото са били обезверени и защото не са се примирили да живеят с минималната работна заплата, размера на която според моите разбирания би трябвало да е унижение за труда и достойнството на всеки европейски гражданин.
  • 19 Джентълменът русофил

    4 0 Отговор
    Имах в предвид, че те СА отишли на Запад именно, защото са били обезверени и не са успели да се примирят с размера на минималната работна заплата в България.
  • 20 262

    0 0 Отговор
    "Хем им се иска ,хем не им стиска"..Да видим до кога?
  • 21 Отегчен

    1 3 Отговор
    Тези, които пречат на Джонсън да изведе Британия от смешната ситуация на ВЕЧЕН БРЕКЗИТ никога няма да постигнат споразумение с ЕС, защото не правят компромиси с някои свои позиции. Тоест поредното отлагане ще бъде затвърден ВЕЧЕН БРЕКЗИТ. Поне да не пречат. Ще накарат Борис да мине по трудния път и да спечели първо нови избори. Ще е добре много внимателно да си проучи партийните депутати ПРЕДАТЕЛИ. После пак ще стане на неговото и ще излязат ноември- декември вместо на 31-ви октомври. Но пак ще е победа най-накрая. Борис има характер и е прпинципенл РЕСПЕКТ !

    Коментиран от #24

  • 22 Нафърфорий

    2 0 Отговор
    Много ми й благо кат гледам как съ ръфат ингилизите
  • 23 Хитлер

    1 1 Отговор
    Да плащат 100 милиарда тия гейтаци и са свободни от ЕС 😁😁😫😫
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: