Last news in Fakti

14 Септември, 2019 18:16 8 137 27

Сравниха руски танк с турски

  • танк-
  • русия-
  • турция-
  • спрут-
  • лек танк

Руската машина има предимство във въоръжението

Сравниха руски танк с турски - 1
Снимка: Shutterstock

Леките танкове отново станаха популярни сред оръжейниците в много страни по света. През последните години няколко представители на това направление в бронираните превозни средства се появиха едновременно. Един от тях е Tulpar от турската компания „Отокар“. В момента бойната машина е представена в Лондон на изложението DSEI 2019.

В интернет се появи видеоклип, демонстриращ маневреността и огневите характеристики на танка. Той е проектиран върху шасито на едноименното бойно превозно средство на пехотата, което е един вид платформа за създаване на различни видове военна техника. В Русия Международният военно-технически форум "Армия -2018" беше първият, който представи лекия амфибиен танк „Спрут-СДM1“, който е допълнителна разработка на ПТ САУ 2С25М, пише "Поглед Инфо".

Ако ги сравните, веднага можете да отбележите преимуществата на руската машина във въоръжението. Мощното 125-мм гладкоцевно оръдие 2А75-1 е способно да изстрелва различни снаряди, които влизат в боекомплектите на основните бойни танкове Т-80 и Т-90. Освен това е възможно да се използват управлявани ракети 9M119M1, проникващи до 850 мм броня, покрита с динамична защита, както и модификации с фугасни бойни глави. Характеристиките на конкурента в това отношение са по-скромни: тук има 105-мм оръдие, което, между другото, може да използва и управлявани ракети „Фаларик“, закупени от Украйна обаче, които пробиват едва 550 мм.

„Спрут-СДМ1“ разполага и с по-мощни картечници: освен коаксиалната 7,62 мм картечница, на купола е поставена още една същия калибър. Tulpar е оборудван само една с 7,62 мм картечница, сдвоена с основното оръдие пистолет. И двата танка са оборудвани с модерни системи за управление на огъня с термични монитори, лазерни далекомери и цифрови балистични компютри. Командирите получават панорамни панели. Освен това на „Спрут-СДМ1“ има автоматично проследяване на целта, което значително улеснява работата на мерач-оператора.

По отношение на защитата и двете машини трябва да са приблизително равни, но руската тежи 21 тона, докато турската - 10 тона повече. Характеристиките на мобилността са същите, по магистралата те са в състояние да достигнат скорост до 70 км/ч. Руският танк обаче плава добре, което привлича вниманието на военните на много държави.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гледач

    42 46 Отговор
    Ееее стига РУСИЯ прави хубава военна техника а ТУРЦИТЕ правят само боклуци

    Коментиран от #7

  • 3 От дълго

    63 28 Отговор
    време руските танкове нямат конкуренция, както по бойни възможности, така и като технология.
  • 4 Мъка,мъка....

    28 47 Отговор
    Блядовете си продадоха технологиите на лукавият султан и скоро ще духат супата.Приходи от оръжия -йок,от газ също (бай султан ще вкара от Катар и руснаците ще продават като нас върбови свирки!!!!

    Коментиран от #5, #22

  • 5 Бачо Киро

    37 14 Отговор

    До коментар #4 от "Мъка,мъка....":

    Те па щото фесовете не се излагат като кифладжии даже с леопардите, та с турски танк ще блеснат...
  • 6 Наблюдател

    24 28 Отговор
    И днес имаме хибридна пропаганда за силата на руското оръжие от русофилския сайт "Поглед инфо". Елементарната морална хигиена предполага подобна информация да си остане там, където и е мястото, в русофилската медийна клоака.

    Коментиран от #18

  • 7 Густав

    76 9 Отговор

    До коментар #2 от "Гледач":

    Сравнение с българите, турците имат собствено производство, винаги биха подобрили качеството. Хубавото е, че си произвеждат сами, а не като нас да чакат китайците да ни произвеждат и мартениците

    Коментиран от #17, #23

  • 8 Ю Кортес

    12 36 Отговор
    При съвременна война да се сражаваш с танкове е все едно с магарета

    Коментиран от #9, #20

  • 9 Лайномед

    36 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ю Кортес":

    България с какво ще се сражава при съвременната война???

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МАГАРЕ

    6 1 Отговор
    Той и сектанта сравнява Лаборгини,Мерц S класа,Бугати и дори онази шейна дето вдигна 10000 км/ч с Състава ама........

    Коментиран от #12

  • 12 МАГАРЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "МАГАРЕ":

    С Дъстара *
  • 13 Менгеле

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Николай Георгиев":

    Ти повече от нас почна да коментираш. Ние поне го правим за пари, а ти чакай да ти окичат медал
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 един българин

    9 0 Отговор
    Руснаците произвеждат, а ние какво?
  • 16 Станчо

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лайномед":

    С дърти мъди...
  • 17 ТРТР

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Густав":

    Евала за коментара
  • 18 Ххх

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател":

    Мъка,мъка. Как им бъркат някъде новини от сорта на такива като тебе. И как би се радвал, ако можеше да налагаш цензура и информационно затъмнение, както беше до 1989 г.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ю Кортес":

    В съвременната война ,танка е един от най решаващите фактори.. Ако се използва сравнението с МММ- а Танковите клинове са като да хванеш противника и да до хвърлиш на пода.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЗУЛУС

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мъка,мъка....":

    Да продават им стари допотопни технологии които и без това са много сложни за турците с малоумието си и с тъпия език
  • 23 HANS

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Густав":

    турците никога не са правили качествени продукти, те просто не могат, кой ще им купи скапания танк ,като се има в предвид този на изложението е с най високото възможно качество ,ако може да се говори за такова.

    Коментиран от #25

  • 24 a bee

    0 0 Отговор
    Нивина от типа "една жена каза "(вж статията ).Не умесно сравнение.
    И двата танка ша нападнат ФАЩ или собствените си граждани или ?
  • 25 a bee

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "HANS":

    Леопарда е за паради -Хасанчо-Ханс (всички видяхме и то не у
    холивудски филм ).
  • 26 мими

    1 0 Отговор
    Абе,това не е ли шпионаж? Да хвалите руска техника пред натовска ,не знаете ли ,че "геополитиката" на Р.Б. не е такава ,задължително се харесва турската- натовска техника!
  • 27 Падащ от смях

    0 0 Отговор
    Горките рашки стигнаха до там да се сравняват с турците.Сега остава да сравнят и новата Лада с опитите на турците да направят кола(не че Ладата е руска де)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания