12 Юни, 2012 08:50 787 0

Чавес се кандидатира отново за президент

  • уго чавес-
  • енрике карпилес-
  • венецуела
Чавес се кандидатира отново за президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският президент Уго Чавес ще се бори за трети мандат на изборите през октомври. Победилият рака лидер официално додаде документи за регистрация като кандидат-президент под одобрителните възгласи на  хиляди привърженици, събрали се в негова чест из улиците на Каракас, предаде Би Би Си.

Десетки хиляди се бяха струпали пред сградата на венецуелската ЦИК, което се превърна в най-многолюдния митинг в подкрепа на Чавес, откакто му отриха рак преди година.

Президентът показа бордо настроение и крепко здраве, пристигна върху камион, пя и танцува с радостната тълпа и й обещава победа. Слуховете, че е мъртъв или че е смъртен одър в Куба Чавес определи като „психологически война“.

„Беше много трудна година. Благодаря на Бог за живота, който ми даде“, сподели Чавес. 57-годишният държавен глава рядко се показваше в последния месец, откакто се завърна от лечение в Куба.

Като най-сериозен изборен конкурент на статуквото се явява опозиционния кандидат Енрике Карпилес, подкрепен от коалиция от 30 партии. Това дава на анализатори повод за заявят, че Карпилес е първата реална заплаха за Чавес, откакто той застана начело на страната през 1999 година.

Карпилес е млад и амбициозен. Едва 39-годишен, той обещава да бори престъпността, да изкорени корупцията и да даде тласък на икономиката. Бившият губернатор, подал оставка, за да се бори за държавата, е критик на левите политики на Чавес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА