Last news in Fakti

24 Септември, 2019 21:14 12 419 74

"Ама ти изобщо не приличаш на туркиня"

  • представи-
  • жени-
  • ердоган-
  • турция-
  • германия-
  • туркиня

Много от турците, които бягат от Ердоган, изобщо не се вписват в представите на германците

"Ама ти изобщо не приличаш на туркиня" - 1
Снимка: Shutterstock

„Казват, че не изглеждам като туркиня. Е какво, като дюнер ли трябва да изглеждам?" Един мем, който е много популярен в социалните мрежи, вдъхнови 33-годишната турска графична дизайнерка Есра Гюлмен за една изложба в Берлин под мотото „Не изглеждам ли като туркиня?".

"А яздите ли камили?"

Как, по дяволите, трябва да изглежда човек, за да бъде идентифициран като турчин, като германец или като каквото и да било? - пита Есра Гюлмен, предизвиквайки берлинчани да видят многообразието от националности в своя град. Според известния турски журналист Джан Дюндар, прогонен от режима на Ердоган, младата дизайнерка била принудена непрекъснато да отговаря на нелепи въпроси като: „Не ви ли задължават в Турция да носите фередже?", „Яздите ли камили?" и „Ядете ли свинско месо?".

От същите клишета се дразни и друга турска берлинчанка - авангардистката Ишил Егръкавук, която в интервю пред американското електронно издание "Artbridge" казва: „Турската общност в Германия, създадена от т.нар. гастарбайтери, е породила много стереотипи в главите на хората. Да, аз съм от турски произход, но освен това съм американка по образование, феминистка и преподавателка в един много добър университет. И се бунтувам срещу тези стереотипи, като в същото време наблюдавам как ще реагират хората".

За предразсъдъците на германците към турците пише и Джан Дюндар в своята колонка в „Ди Цайт". Авторът посочва и един парадокс: никой друг в Европа не пътува толкова много до Турция, колкото германците, те виждат много турци и в своята страна - и въпреки това имат предубеждения. Обяснението, според Дюндар, е следното: всичко зависи от това кога, защо и откъде са пристигнали в Германия тези турци.

По тези показатели Джан Дюндар разделя турците в Германия на две групи: пристигналите отдавна и пристигналите наскоро. „Параметрите" на първата група са: пристигнали от Анадола през 60-те години на миналия век, за да работят в Германия. Докато новите турски мигранти са пристигнали през второто десетилетие на 21 век, идват главно от Истанбул и са напуснали Турция, защото искат да живеят в свобода.

Авторът припомня, че трите поколения гастарбайтери постепенно са формирали своя собствена идентичност, която не е нито турска, нито германска. В Турция ги наричат „немците", а в Германия - турци. В действителност обаче те не са нито едното, нито другото - идентичността им е хибридна, констатира Дюндар.

Рус атеист, пиещ алкохол: турци има всякакви

„В цялата тази бъркотия пристигнахме и ние: прогонените не от безработицата, а от репресиите, хората, които вече не могат да дишат в онзи авторитарен режим и се стремят към демокрация, жертвите на Ердоган, учените, журналистите, хората на изкуството, писателите", пише по-нататък Джан Дюндар. Тези прокудени турци, от чието име говори журналистът, изпадат в странна ситуация: като „истински турци" не ги идентифицират нито германците, нито последователите на Ердоган. „Дори за част от турците, пристигнали в Германия по-отдавна, които са се вкопчили в своите корени, за да се справят със сътресенията на миграцията, ние сме по-различни от "нормалните турци". Някои от нас се дразнят, защото го възприемат като обида. Други се гордеят, защото го чуват като комплимент", отбелязва турският журналист.

В края на колонката си Джан Дюндар пише: „Всички онези, които робуват на стереотипите и като видят рус турчин-атеист, пиещ алкохол, веднага казват „Ама ти си много различен от турците", би трябвало най-после да си дадат сметка за едно: не едните са по-различни от другите, а всички турци са различни помежду си. И така е много по-добре, отколкото ако всички бяха еднакви".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фридман

    31 3 Отговор
    С немците къде ще бегат от Меркел и арабите и?

    Коментиран от #3

  • 2 Ххх

    21 30 Отговор
    Аз съм един нещастен трол който виси по цял ден прeд кoмпa, защото съм твърде жалък за да ми обърне някой внимание навън. Доста съм ограничен и не знам какво друго да пиша освен за вeличиeтo нa руcнaцитe и Руcия. И моята чурка е нaй мaлкaтa oт нa вcички тукaшни трoлoвe

    Коментиран от #6

  • 3 Най вероятно

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фридман":

    в Бг а ние ще избягаме в германия хаха
  • 4 Анонимен..

    72 18 Отговор
    Е нормално е много от тях да не изглеждат, като тъмните тюрки в Анадола. Особено в европейската част са наследници на еничари и завзето местно население.

    Коментиран от #33

  • 5 високо високо

    85 21 Отговор
    Защото реално не е туркиня а роднините и са били потурчени българи
  • 6 ее недей така

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ххх":

    Оня с коня и още неколко други ще се убидят ще поискат да си ги мерите

    Коментиран от #9

  • 7 6454

    64 14 Отговор
    ТАЗИ Е ТОЛКОВА ТУРКИНЯ КОЛКОТО АЗ СЪМ КОСМОНАВТ.
    Я ДА СИ НАПРАВИ ЕДНО ДНК ИЗСЛЕДВАНЕ, ЗА ДА ВИДИ, ЧЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С ТУРЦИТЕ.
    ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НЯКОЯ ЕВРОПЕЙКА ОТ ОНЕЗИ ОТВЛЕЧЕНИТЕ НА ВРЕМЕТО В АНАДОЛА.
  • 8 Последния софиянец

    62 14 Отговор
    Колкото прабългари има в България, толкова и турци има в Турция. Турската нация е сбор от много народи. И много помохамеданчени славяни. Затова има и руси турци.

    Коментиран от #25

  • 9 Ххх

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "ее недей така":

    Хич не ме е еня за оня с коня, моя си е най мъничък.
  • 10 Хекторис

    44 5 Отговор
    Те и на нас българите казват, че не приличаме на българи, не сме били достатъчно черни

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ако да не приличаш на туркиня...!

    15 5 Отговор
    Но поне от арабския свят...! Нищо лично, защото някои от тях са доста красиви...!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Не сме турци,стига сте лъгали!

    60 22 Отговор
    Казвам се Фикрет.Много ме базикаха в училище,защото бях рус и със сини очи.Дори господина ми по физическо ми се смееше и ми викаше,че съм по-голям българин и от него.Реших да си направя генетичен тест о се оказа,че нямам нищо общо с Турция и турците.Имам J2 и K1,които са тракийски и викингски генни.Тези генни са 75% от българският генофонд(49% тракийски и 25% викингски).Майка ми е родом от Измир й реших да й направя тест и на нея.Оказа се,че че тя е също като мен.Зачудих се,след като съм генетично българин,а родителите ми са от Измир(Егейска Турция),защо никой не отваря тази тема,а всички се занимават с глуповати русофилски и натовски истерии?Щом аз съм от Измир и съм Генетично българин,знаете ли колко много ,,турци" в този район са българи?

    Коментиран от #20, #62

  • 15 Fucker

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "Хекторис":

    Поне пък чурките са ни големи!

    Коментиран от #19

  • 16 Кой68

    20 8 Отговор
    Това просто показва някои нации колко са ограничени въпреки силните си икономики?
  • 17 Todor

    20 13 Отговор
    Познават се от хоризонта по кривите глави
  • 18 Гледач

    12 14 Отговор
    Е като е туркиня да си ходи в турция иначе каква туркиня е ?Иначе си говори само глупости
  • 19 Пираня

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Fucker":

    Да. Затова си ги крием в задниците си
  • 20 МНОГО Е

    21 15 Отговор

    До коментар #14 от "Не сме турци,стига сте лъгали!":

    ТРУДНО ДА СЕ СЕТИШ КАКЪВ СИ : ВНУК НА КРАДЦИТЕ НА ДЕЦА. И измир Е ГРЪЦКИЯТ ГРАД СМИРНИ СЪЩО ОТКРАДНАТ !
  • 21 Радо

    10 5 Отговор
    Германките са им рунтави, а на кадъните са им епилирани.
  • 22 Станчо

    20 2 Отговор
    Всеки е такъв, какъвто се чувства...
  • 23 NSDAP

    30 25 Отговор
    Турското робство в България е факт!Само най-големите изроди могат да го отричат!Факт е и руското робство!!!Византийско няма,защото българите и византийците са един народ и всъщност Василий българоубиец е Василий българообединител.Истината е,че гърците сменят една буквичка и така става Василий българоубиец.В Турция днес е пълно с българи,защото ние населяваме тази земи още от хилядолетия,много преди монголоидните тюрки да дойдат.Мога дори да засегна някого,но в Турция(европейската част и егейската) тамошното население е по-българско и от тукашното.Бил съм много пъти в Турция и да ви кажа в Одрин,Измир, Чанаккале....САМО БЪЛГАРСКИ МУЦУНИ ВИДЯХ!!!БЯХ И В ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ, ТАМ ВЕЧЕ БЕШЕ РАЗЛИЧНО! ИСТИНСКИ ТУРЦИ ... Имаха монголоидни черти,бяха млечно бели ....нищо общо с нас и онези от европейската и егейската част!Моля ви се,спрете да използвате думата славяни,защото такова нещо никога не е имало!!!Доказано е,че сме траки и викинги по произход,което ни сближава с средиземноморските народи и балтийските.Разбирам русоробията на русофилите,но със руснаците имаме само едно общо нещо и то е,че ние км даваме езика,културата и образованието!!!!

    Коментиран от #24, #40, #74

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Рашка с чашка

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    За първи път съм напълно съгласен с теб.
  • 26 Радо

    25 7 Отговор
    Али 500г са взимали любовници за харема и момчета за войската си от цяла източна Европа.Нормално е да има светли “турци”

    Коментиран от #30

  • 27 Рашка с чашка

    27 6 Отговор
    Има и нещо друго, разни туркини и арабки, които са израснали, учили и са се реализирали в Европа и САЩ, много обичат да се борят за премахване на стереотипи. Това е добре, но защо го правят винаги в Европа и САЩ? Защо тези същите,, феминистки" не поставят подобни проблеми пред сънародниците си в Турция, С. Арабия, Иран? Когато там ги приемат, тогава да се сърдят на европейците че ги питат защо не са с фередже. Това е все едно аз да отида в Швейцария и да се боря за правото на референдум.
  • 28 VVV

    22 8 Отговор
    В Германия без турски език въобще не може да си намерите работа. Турци които от години живеят в Германия не знаят езика и за да работите с тях в едно предприятие трябва да знаете турски език .Ако знаете немски .Не може да работите в Германия .Това са фактите .Тава не е майтап .За какви предубеждения говори тая ???

    Коментиран от #29, #31

  • 29 Рашка с чашка

    20 4 Отговор

    До коментар #28 от "VVV":

    Така е братле, ако си търсиш работа като мияч на прозорци, работник на зеленчуковата борса, или в чистотата, защото това държат турците в Германия и Холандия. Ако имаш квалификация за нещо по-сериозно, нямаш никакъв шанс да си намериш добре платена работа ако не знаеш немски.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Новичок

    16 1 Отговор

    До коментар #28 от "VVV":

    То в Германия има около 10милиона турци,но в цяла Европа са сигурно над 30 мил.Белгия-Холандия-Австрия и др. Много европейски фирми са Турски.Директор на завода на Мерцедес е турчин роден в Мюнхен май беше не помня града.Наскоро гледах интервю нещо за завода обясняваше.
  • 32 Не е туркиня?

    0 6 Отговор
    Ми тогава сиг е серийка. Чеки това не е ли онази със същите зелени очи където и викаха че такива зелени очи не са виждали. Онази където е като зомби гледа сещате ли се
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тази

    2 2 Отговор
    чиста кучка.
  • 36 Сюргюн

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "ALMATA":

    Пиши на български

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Вуте

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "NSDAP":

    А аз съм неандерталец ! А ти само глупости и измишльотини си написал ! Пренаписа цялата история ! Пий си хапчетата,които ти предписа доктора и не повиши повече ! Спри да се излагаш !
  • 41 Вуте

    0 0 Отговор
    Да се чете :не пиши повече !
  • 42 Панагюреца

    8 8 Отговор
    Ами като българите всички са матови или черни,,,бели са помаците,,,българи Бойко,Вальо порното,Цеко Цеко то ,Васил Маринов дет ни пази,лилянчето,слож ги редом оядения Цвети Кънчев всите сме руски цигани,от Адриатика до черно море е илиротракия демек Албания.
  • 43 Ivan4o

    8 4 Отговор
    Мно е прост тоз български народ. На снимката мацката е афганка. Супер идиоти сте ей. Има сумати снимки тая девойка. Даже като дете има снимка на корицита на National Geogrphic
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Турчин

    12 15 Отговор
    За инфо ние турците произлизаме от средна Азия, затова сме по-бели и повечето сме със светли очи от вас(българите). Имаме и по-тъмни, но монголски тъмни, не арабски(има голяма разлика). Не сме потурчени българи, защото българският език изобщо не пасва на гена ни, дори сега 99% от нас не могат да говорят правилно български. Турция е много смесена с араби и кюрди и истинските турци там са малко. Ако искате да видите как изглежда турчин се поразходете до Кърджали или Лудогорието. Ние не се смесваме така лесно с други народи.

    Коментиран от #48, #54, #57, #70

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Битката при Черномен

    6 14 Отговор
    Нито северно нито южно славяните но почитат Тангра.нито викингите. Тангра почитат татари, прабългари,монголи,тюрки, защо ли?!не ми се правете на арийци ве бастуни българите са тюркско племе.,колкото и да го отричате тва е факт! Смешници
  • 48 Трол

    17 8 Отговор

    До коментар #45 от "Турчин":

    То пък защото говорите турски перфектно!Мой приятел не знае на турски месеците, не знае, че първия месец означава и огнище. Езика ви е пълен с чуждици, за братовчед, вратовръзка и сервитьор използвате френски думи. Имате три думи за отново/пак, коя от тях е турската? Нямате думи за век /използвате 100 години/, нямате думи за петък и понеделник-използвате "след четвъртък" и "след неделя". Нямате глагола -мога, използвате знам да направя това или онова. Да продължавам ли?

    Коментиран от #49, #51, #52, #55, #56, #65, #66

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ех младини ех

    13 6 Отговор
    По миризмата можеш да различиш всички етноси в България например копанарките миришат по- различни от туркините а циганките и българките миришат еднакво и е трудно да определиш коя беше циганка и коя е българка на младини живях в гръцката махала във Варна от опит знам еврейски,арменски ,гагаузки ех младини ех .
  • 51 Битката при Черномен

    5 11 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    Нещо си мно бос турската граматика.!лол
  • 52 Битката при Черномен

    9 9 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    Е не си учил стария турски за тва незнаеш ко значи понеделник. А 1 век си има не е 100 години. Учи се първо после пиши да не се излагаш!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хахаха

    5 5 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    Я ми кажи месеците на български. Сега да не почнеш януари, февруари и т.н.
  • 56 Хахаха

    7 5 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    Я ми кажи как са на български кибрит, чаршаф, чекмедже, барут, куршум....да продължавам ли? ХАХАХА

    Коментиран от #63

  • 57 Ухуй

    4 7 Отговор

    До коментар #45 от "Турчин":

    Във вековната история никога не е имало такава народност тя съществува от век насам стига си дрънкал глупости

    Коментиран от #58

  • 58 Такава народност има от век

    8 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ухуй":

    Ама такова робство има 5 века.....къде ви намират такива....
  • 59 одъртял комсомолец

    8 5 Отговор
    Турците не са етнос, а по- скоро религиозна общност с наложен във времето специфичен език. Това, което в българската история се нарича потурчване, всъщност представлява смяна на религиозната принадлежност. По правило всеки българин, който е приемал исляма основно по икономически причини първоначално е бил именуван като Абдулах, демек син на алах. Това се вижда много ясно в Османските данъчни регистри от 16 и 17-ти век, които за щастие се съхраняват в България. Напрактика почти в 100% от случаите, родоначалниците на мюсюлманските родове у нас са се казвали Абдулах, независимо дали иде реч за помаци или за индивиди говорещи турски език! Процента на русите и синеоки индивиди сред мюсюлманите е доста по- висок, отколкото сред останалата част от населението. Вероятно поради дългата изолация, в която са живели тези общности! Парадоксално, но е факт, че много българи днес като видят русоляв пъпчивец веднага предполагат, че е помак или турчин. Днес можем единствено да съжаляваме, че Възродителният процес в крайна сметка се провали. Исляма е наложен силово и единствено можеше да се изкорени силово! Аман от пишман демократи и предатели.

    Коментиран от #67, #71

  • 60 koпа

    8 4 Отговор
    Днешната порция от антитурската пропаганда и през час да оплювате Турция реалноста не се изменя,Турция е с поне най малко с 40г години напред от България.
  • 61 Кико

    7 1 Отговор
    Да караш кола за 100 000€ и да се търкаля по бензиностанции само турците го могат.
  • 62 koпа

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Не сме турци,стига сте лъгали!":

    Ти и такива ката тебе расисти си направете генетичен тест та да видиш от кой си ,след 500 години под турско влияние, по голяма вероятност ще излезеш по голям турчин от мене.

    Коментиран от #64

  • 63 Д'мин

    5 4 Отговор

    До коментар #56 от "Хахаха":

    Чаршаф е от персийски/фарси, означава нощно покривало, кибрит е производно от арабски-кюрют и т. н. Болшинстното думи ви са заемки! Ако си мислиш, че сте измислили всички думи по света си в голяма заблуда! Дошли сте от централна Азия с "багаж" от има няма 1000 думи! Даже шамана и изпуснал торбата с орхонската писменост някъде по пътя, че и тя ви се губи!
  • 64 Хихихихи

    4 4 Отговор

    До коментар #62 от "koпа":

    Вероятно, вероятно, колко да е вероятно! Чистите турци си личите от километри и без ДНК тест - кривокраки, плоскотемести! То не може след онождане на кози да искаш да имаш ген сред българите!
  • 65 Турчин

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    Именно. Ние говорим стар турски. Нямало е думи като сервитьор, век, самолет и т. н. Турският език в Турция е променен от около 100 години. Точно ние го знаем и говорим оригинално, както е било преди 1000 години. Иди напр. в Казахстан, там също старите казаци говорят стар турски, или Азерите, само че с различни акценти.
  • 66 Турчин

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Трол":

    Именно. Ние говорим стар турски. Нямало е думи като сервитьор, век, самолет и т. н. Турският език в Турция е променен от около 100 години. Точно ние го знаем и говорим оригинално, както е било преди 1000 години. Иди напр. в Казахстан, там също старите казаци говорят стар турски, или Азерите, само че с различни акценти.
  • 67 Турчин

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "одъртял комсомолец":

    И къде сме били в изолация? Доколкото знам е имало 500 години ТУРСКО робство в България.
  • 68 айде айде

    4 4 Отговор
    Какво ни занимавате с миризливи пещерняци. Всичките миришат на чесън и спът с козите. Не са виждали жени.
  • 69 айде айде

    0 1 Отговор
    спят*
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ввв

    2 1 Отговор
    И какво сега кой определя кой какъв е ако един немец реши и иска да е французин, кой ще каже, че не такъв, защо други трябва да решават Иванчо да ли се мисли за сърбин или македонец, а родителите му са българин и рускиня... А българина е дете на на славянка и черен пра българин, а рускинята е дете на уж руснаци, ама мислят че са украинци, ама май са викинги ... И кво от това .....
  • 73 въй

    1 0 Отговор
    Какво като си феминистка? Да не си 100 килограма? Да не би кожата ти да е зелена?
  • 74 българин

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "NSDAP":

    Език и култура , да ! Но образование няма как да им дадем , те са по образовани и от нас в момента . Вероятно си имал в предвид РЕЛИГИЯ, защото и това им даваме !
Новини по държави: