1 Октомври, 2019 15:06 1 413 0

Започнаха да строят новия мост в Генуа

  • генуа-
  • мост-
  • кораб-
  • италия

Новият мост ще има формата на кораб

Започнаха да строят новия мост в Генуа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Малко повече от година след рухването на моста Моранди в италианския град Генуа, при което загинаха 43 души, днес започна инсталирането на първата платформа от нов мост, предаде AFP.

Съоръжението е проектирано от прочутия архитект Ренцо Пиано, който е роден в Генуа. Властите имат намерение мостът да е напълно готов в началото на идната година. Днес в присъствието на Ренцо Пиано, на италианския премиер Джузепе Конте и на кмета на Генуа Марко Бучи върху новоиздигнати пилони започна поставянето на стоманена платформа с дължина 50 метра. Когато бъде завършен, новият мост ще има формата на кораб и ще е с дължина 1067 метра.

С помощта на два гигантски мобилни крана платформата ще бъде инсталирана върху пети и шести пилон на моста, които са високи 45 метра. Общото тегло на платформата е 550 тона. Наблюдавайки операцията, Ренцо Пиано призова работниците да внимават и да работят в пълна безопасност. Пред медиите той спомена, че става дума за "истинска акробатична операция", за която са мобилизирани "армия от работници и техници".

Като цяло мостът ще се състои от 19 платформи с различна дължина. Три платформи в центъра ще бъдат с дължина 100 метра, 14 - с дължина 50 метра, а две - с дължина 67 метра. Широчината на всички платформи ще бъде 26 метра. Мостът е стратегически за търговията, туризма и движението на Генуа. Той е и част от магистралата, свързваща Италия и Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: