1 Октомври, 2019 17:20 3 583 36

Китай показа ядрени ракети, стигащи до всяка точка на света

  • китай-
  • армия-
  • парад-
  • ракети-
  • ядрени

Комунистическата партия на Китай отбеляза 70 години на власт

Китай показа ядрени ракети, стигащи до всяка точка на света - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Военните във Вашингтон и на други места вземат предвид новите ракетни технологии, показани от Китай, по-специално ядрена ракета, за която се смята, че може да преодолее всички съществуващи противоракетни системи, разположени от САЩ и техните съюзници, съобщава AP.

Комунистическата партия на Китай отбеляза своята 70-годишнина на власт с военен парад, показващ все по-голямата амбиция за глобална сила. Армията показа най-модерните оръжия, някои от които са показани за първи път, докато редици войници преминаха покрай президента Си Цзинпин и други лидери на площад Тянанмън, символичното политическо сърце на страната. Хиляди зрители размахваха китайски знамена, а изтребители летяха ниско, пише News.bg.

На събитието бяха представени и стратегическите ракети JL-2, изстрелвани от подводници, за които се смята, че са стандартно въоръжение, както и крилата ракета CJ-100. "Общата бойна способност на китайските ракетни сили е значително подобрена", коментира Сон Чжунпин, военен коментатор на прокитайската телевизия "Феникс" в Хонконг.

Събитието подчертава бързо развиващата се китайска военна технология, за която чуждестранните анализатори твърдят, че е близка до САЩ, Русия и Европа по ракети, дронове и някои други области. Едно от най-внимателно наблюдаваните оръжия, разкрити във вторник, е ядрената ракета Dongfeng-17, която според чуждестранните анализатори е предназначен да маневрира с висока скорост, за да избегне противоракетната защита. Смята се, че друга ракета, Dongfeng-41, има обсег до 15 000 км, което би я превърнало в ядрена ракета с най-голям обсег на действие в света. Анализаторите твърдят, че може да е в състояние да носи до 10 бойни глави, за да удари отделни цели.

Междуконтиненталната балистична ракета - наречена "основно оръжие на деня на страшния съд" - може да достигне до САЩ за 30 минути. Акцентът на партията върху ракети и други далекобойни оръжия отразява желанието на Пекин да измести САЩ като доминираща сила в региона и да налага своите претенции към Тайван, Южнокитайско море и други спорни територии. Китай показа също подобрения на своята основна ракета - Dongfeng 31, която има обсег от над 11 200 километра, което поставя по-голямата част от континенталните Съединени щати в обсега ѝ. Второто поколение Dongfeng-31AG, което подобно на DF-41 използва твърдо гориво за лесно разгръщане и скорост на изстрелване, се предлага с "висока мобилност и прецизност", според официалната агенция "Синхуа".

Показван за първи път, JL-2 е стандартното оръжие за китайските ядрени подводници, всяка от които може да разположи 12 ракети с по една бойна глава. Обхватът им от 7 200 километра представлява повече заплаха за региона, отколкото за САЩ. Най-новата китайска крилата ракета CJ-100 също направи своя публичен дебют, малко се знае за оръжието, за което се спекулира, че е заместител на сегашната крилата ракета CJ-10, чийто приблизителен обсег е около 1500 километра. CJ-100 се "характеризират с голям обхват обхват, висока точност и бърза реакция и са най-новото попълнение към серията ракети CJ", съобщи Xinhua. Много от оръжията, включително вече разгърнатата противокорабна ракета DF-21D, се разглеждат като възможност за сдържане на американските самолетоносачи на разстояние, докато подлагат бази като Гуам на възможността за атака.

Китайската армия има вторите най-високи военни разходи в света, приблизително 250 милиарда щатски долара миналата година, според Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Китай има около 280 ядрени бойни глави, в сравнение с 6450 за САЩ и 6850 за Русия, според института. Пекин заявява, че иска надеждно ядрено възпиране, но няма да бъде първата страна, което ще използва атомно оръжие в конфликт. Китай развива военни способности, "които могат да достигнат до потенциални противници по целия свят", се казва в доклад на Агенцията за отбранително разузнаване на САЩ.

Китай отговаря движенията на САЩ в региона, които според Пекин застрашават сигурност му. Това включва разполагането на усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана на САЩ THAAD в Южна Корея и заявената от Вашингтон решителност да разположи наземна ракета със среден обсег на действие в Азиатско-Тихоокеанския регион "по-скоро, отколкото по-късно", след изтеглянето на САЩ Договор за ядрени ракети със среден обсег. "Китай трябва да разработи ракети, които могат да ударят всички краища на света, особено САЩ като средство за контраатака", коментира по-рано Юе Ган, пенсиониран полковник и военен коментатор. "Китай трябва да има възпиращ ефект, за да ограничи използването на ядрено оръжие ... Китай е принуден да направи това от ситуацията."

Освен ракетите, Китай също така показа нови технологии, като например безпилотната летателна машина Sharp Sword, за която се смята, че е способна да атакува цели като радарни станции и военни бази, както и безпилотни подводници, които могат да достигнат дълбочини далеч по-големи от тези с екипаж. Дроновете стават все по-важни за китайските военни в редица области, включително за използване от артилерийските части за разузнаване и оценка.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    39 4 Отговор
    Китай не може да стъпи на малкият пръст на България по военна сила!

    Коментиран от #34

  • 2 123

    25 2 Отговор
    САЩ и Русия могат да изпепелят света няколко пъти.
  • 3 гост

    21 41 Отговор
    И тия комуняги са майката си трака … Дай им на комунистите да дрънкат оръжия и да плашат цивилизования свят с ядрен апокалипсис ...

    Коментиран от #6, #27

  • 4 Съдба

    18 42 Отговор
    Мдам ... не е далеч момента в който русийката ще бъде асимилирана от китайците като суровинен придатък ... Също както мужиците направиха с Крим . Но така е - каквото повикало - такова се обадило !

    Коментиран от #12

  • 5 Centurion

    41 4 Отговор
    Вчера четох ,че екзекуциите имали пряко отношение към икономическият растеж в икономиката!!!
    С уважения към този народ и неговите постижения!!!
  • 6 Калоян

    60 11 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Абе не знам, досега само "цивилизованият" ви свят е използвал ядрено оржие и то срещу цивилни. Страшна цивилизованост, казвам ви. Оставям настрана последните ви "цивилизовани" нападения срещу афганистан, ирак, либия, сомалия, сирия и така нататък. Знаеш ли кво - не ви щем дрисливата "цивилизованост", яжте си я вие и не я давайте насила никому!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 СссереМ

    7 16 Отговор
    Китайските поне са истински, а не мултики.
  • 9 до Калоян

    6 38 Отговор

    До коментар #6 от "Калоян":

    Калояне , Калояне - кой къде те хване ... :) Ей мужик - България е част от цивилизования свят - тя е член на ЕС и НАТО - осъзнай го и го приеми ! Така че ако този факт не ти изнася вместо да цивриш по форумите хващай куфара и марш в русийката или при братушките ти от северна корея ! На никой няма да липсваш тук бъди 100% сигурен !

    Коментиран от #13, #24, #28

  • 10 Тръмп

    1 18 Отговор
    Ами викам да я почват ядрената война комунистите от Китай,Северна Корея и Русия пък дано останат Адам и Ева или Ной за нов хилядолетен опит да остане планетата цяла!!!:):):)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нафърфорий

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Съдба":

    Чадо мое интересно с пиндосийката Ко ши стане...те нали винаги са първи))))
  • 13 Стига ва

    22 6 Отговор

    До коментар #9 от "до Калоян":

    Ти ли си цивилизован с протрити потури и пробити цървули бе смехурко....ти дето най-бързо намаляваш по население в света? Единственото което ти остава е да ускориш процеса и да се гръмнеш
  • 14 Баба Ванга

    2 27 Отговор
    През 2020-то лето господне ке се открие първото КПП на украинско-китайската граница.

    Коментиран от #21

  • 15 Хрониките на Евразия

    5 32 Отговор
    В руските СМИ , заедно с новината за китайските ракети , пишат фразата - "Китай-старшият брат на Русия !"
    Изглежда затова китайците не поканиха Путин на тържествата в Китай .
    На кой е нужен , беден , по малък брат , неудачник по рождение и разпореждаш се не особено грамотно със своите ресурси , без ясна идиология за развитие ..

    Коментиран от #17, #19, #20

  • 16 Шабан

    3 8 Отговор
    Който вади оръжие, от оръжие умира! Стара древнокитайска поговорка!
  • 17 анова

    21 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хрониките на Евразия":

    Беден богат брата си е брат той дава нефт газ ресурси без които няма производство Пък има и голяма пушка така че по леко
  • 18 Rado

    2 17 Отговор
    Били са показани ракети за подводници. И пак питам къде бяха Кинжалите и Авангардите на руския пакад. Както тагава коментирах, че ако ги имаха щяха за ги изтапанарят в центъра на Червения плащат. Ама опорката на русофилите беше как да видим кинжал като тя била за изтребители, ами Китай имат нова ракета за подводница и я показват и не беше нужно да е прикачена за подводница.

    Коментиран от #25

  • 19 любопитен

    21 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хрониките на Евразия":

    И колко ти плащат да се ровиш в руските СМИ?

    Коментиран от #26

  • 20 Ха ха

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хрониките на Евразия":

    Кой Миньо не е гледал парада
  • 21 Стига ва

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баба Ванга":

    Кой то тук Укропия ва?
  • 22 Антисоросоид

    14 2 Отговор
    Китай е номер едно в света за ужас на евроатлантокосороскитегендари
  • 23 соросоид дебил

    15 2 Отговор
    Краят на господството на най-мракобесната империя в света САЩ наследник на още по-мракобесната Англииска империя настъпи!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ами ето неграмотността

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Rado":

    до къде достига,как да ти ги покажат,като и двата вида са базирани на самолети,ти какво искаш да ти ги сложат на изложба да минат с някоя Газка на парада ли бе галош скъсан.

    Коментиран от #29

  • 26 Ами за този

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "любопитен":

    неправилен превод ще заработи един чеп отзад в гладния си паяжинясал за...к.
  • 27 Е неее верно

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Абе тъпчо нещо си сгрешил с дрънкането на оръжията.То хамериканците направо се нанасят с оръжията си където искат.Както при нас де.
    Малко са държавите които не са допуснали оная сган да се самонанесе у тях .тез паради са за това щото великите,старите,с история държави си имат традиции.Аи алчноста да си има 1 на ум.
    Но изглежда че алчноста вече требе да си има все повече на ум.Белкем и доде акъла,че мож в един момент да изчезнат яко дим.има все още непримерими и достойни народи.
  • 28 Алоооо

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "до Калоян":

    Хей глупчо по полека че ще ти намалят жълтите стотинки.
    Даже и покровителите ти ще се възмотят.
    Леко с натягането ,че шъ съ скинеш хей.
    НАТО,ЕС не усещаш ли че там ни има само на хартия и ко могат да си присвоят де.
    Баламурник си ти момче гоооолям баламурник
  • 29 Rado

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "Ами ето неграмотността":

    Китай показват какво имат, нови самолети, дронове заредени с ракети возещи се върху камион - може да гледаш видеото в статията. Китай се бие в гърдите и показва оръжията макар и на камион, а Русия се бие в гърдите и показва 3D анимациии.
  • 30 баба Ванга

    5 3 Отговор
    Леле Руснаците трябва силно да се притесняват Засега с подаръци като газ и нефт на безценица и територии като Сибир поддържат приятелството но апетита идва с яденето
  • 31 Госあ

    2 1 Отговор
    Квичите ли прасета ? 🤓 Китай и Русия са на светлинни години от краварите нали ? 😂
  • 32 SS14

    2 3 Отговор
    Китай има голям напредък и освен,че са втора икономика след САЩ,вече са и втора военна сила след САЩ.Русия отпада отвсякъддИкономиката им е на дребосък,а военна им сила е като тази на Северна Корея,стара и допотопна.На кратко немогат да догонят великите сили САЩ и Китай в нищо.
  • 33 Ffffff

    2 1 Отговор
    От утре ще се готвим война с Китай това ще каже велика Труп извинете Тръмп
  • 34 Знам знам🙄

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Здрасти":

    Фанем ли ги на бой ше ги тупаме кут маче и дирек. Ама как викаше брат македонеца Киро Глигоров: Добре ке ги тепаме ми дека ке ги копаме толико млого бре. А сега сериозно. Наистина Китай много сериозно завоюва все по добри позиции в оръжейната надпревара. Но мили мои военни специалисти ще си остане винаги догонващ поради следната причина. Те приемат чужди концепции за развитие на армията и въоръжението което винги е скъпо и води до изоставане. Ще дам един пример. Не ми е любим но е показателен. В предишна статия имаше коментар как най слабото племе на арабския полуостров победило най модерното европейско оръжие и основала империя. Много просто променили концепцията за водене на война. Започнали масово да използват артилерия. И то не само при обсади а и при полеви сржения за подръжка на пехота и кавалерия. За сто години станали спецове. На Европа и трябваха 200 години да ги догони. Та ето колко просто е. И още нещо искам да кажа две роти въоръжени с пистолети ама изобщо не се равняват на един картечар. Китайците са с пищови срещу картечници по отношение и на САЩ и на РФ. Горе долу наравно с Европа и Израел.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 китаеца

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Знам знам🙄":

    абсолютно нищо не знаеш и плещиш глупости, ама и такива като теб трябва да има, че няма да е интересно
  • 36 китаеца

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Знам знам🙄":

    абсолютно нищо не знаеш и плещиш глупости, ама и такива като теб трябва да има, че няма да е интересно
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания