Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 16:50 1 513 2

Барние: Постигането на Брекзит още е възможно

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • сделка-
  • мишел барние-
  • сделка

Европейският съюз ще остане "спокоен"

Барние: Постигането на Брекзит още е възможно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Постигането на Брекзит сделка с Обединеното кралство е "трудно", но все още възможно, заяви в сряда главният европейски преговарящ Мишел Барние. "Европейският съюз ще остане спокоен, бдителен, уважителен и конструктивен. Мисля, че сделката е възможна, макар и много трудна, но възможна", заяви той пред телевизия Sky News.

По-рано днес се появи информация, че Брюксел е готов да предложи на Великобритания ограничена във времето договореност за ирландския предпазен механизъм, ако членовете на северноирландската Юнионистка демократическа партия (DUP) и на политическото движение "Шин Фейн" (Sinn Fein) се съгласят с това предложение. Информацията беше тиражирана от британския вестник "Таймс", според който Европейският съюз е готов да направи "голяма отстъпка" по Брекзит сделката, като предложи механизъм на Северноирландското събрание, според който да се откаже от ирландския предпазен механизъм след няколко години, споменавайки се 2025-а година, предаде БНР.

Лидерът на Шин Фейн в Северна Ирландия Майкъл О'Нийл обаче заяви, че това предложение "никога няма да се случи", като и от DUP казаха, че ще отхвърлят подобно предложение. Еврокомисарят по бюджета - Гюнтер Йотингер пък посочи, че ирландският граничен предпазен механизъм не може да бъде подложен на ограничение във времето или да бъде изложен на риск от налагането на вето от трета страна, визирайки подобна възможност от страна на Северна Ирландия, след като Брекзит вече бъде факт.

Холандският финансов министър Вопке Хоекстра пък заяви в сряда, че Брекзит е "трагедия" за Великобритания и за Европейския съюз и трябва да бъде постигнато съгласие при най-меките възможни условия. "Все още смятам, че най-добрият резултат е Брекзит, който да е възможно най-мек, но за танго са нужни две", посочи той каза пред репортери в кулоарите на днешната среща на финансовите министри на еврозоната в Люксембург. Междувременно източници от ЕС, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че британският министър по въпроса за Брекзит - Стивън Баркли ще обядва в четвъртък с главния преговарящ от страна на Европейския съюз - Мишел Барние.

Срещата ще има за цел "да се провери дали има повече гъвкавост от страна на Обединеното кралство, за да се върви към Брекзит сделка. Засега изглежда, че няма такива сигнали“, посочи неназован европейски дипломат. В петък държавите-членки на ЕС ще бъдат информирани относно техническите разговори и политическата оценка на това, което предстои преди Европейската среща на върха на 17-и октомври.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eли

    0 0 Отговор
    Не, не е възможен в интерес на британците, ирландците и шотландците (Земята на песента).

    Процеси режисирани и платени от САЩ.

    В момента Бритън подкупва преговарящи, буди тъга една от родините на парламентаризма да изповядва, подобно поведение в ущърб на мира и народа си (колониите си, не е лошо да се вслушват в кралкото семейство, понякога).

    Вечният конфликт аристократи срещу варвари, в случаят щедро финансирани от САЩ процеси.
  • 2 Мария Цанкова

    0 0 Отговор
    "Брекзит е "трагедия" за Великобритания" Дреме ми на прашките!
Новини по държави: