Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 07:21 3 937 7

Джонсън си знае своето: Брекзит без споразумение на 31 октомври

  • великобритания-
  • еманюел макрон-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • ес-
  • мишел барние

Британският премиер е предупредил френския президент Еманюел Макрон, че няма да има отлагане

Джонсън си знае своето: Брекзит без споразумение на 31 октомври - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън е предупредил френския президент Еманюел Макрон, че няма да има отлагане на Брекзит, насрочен за 31 октомври и му е казал, че има последен шанс за постигане на споразумение, заяви говорител на "Даунинг стрийт", цитиран от Франс прес.

Както заявил Джонсън в телефонен разговор с френския президент, "Европейският съюз не бива да е погрешно убеден, че Великобритания може да остане в ЕС след 31 октомври". Премиерът повторил, че няма да иска ново отлагане на Брекзит, въпреки че закон, приет неотдавна от британския парламент, го задължава да поиска отлагане ако не постигне споразумение с ЕС. Джонсън нарекъл този закон "акт на капитулация", който според него отслабва позицията на Великобритания в преговорите с ЕС.

Джонсън настоял Макрон да положи усилия за постигане на споразумение за Брекзит. Той информирал вчера френския президент и португалския премиер Антониу Коща за новото си предложение за Брекзит, което бе хладно прието в Брюксел.

"Това е шанс да се постигне споразумение - споразумение, подкрепено от депутатите и съдържащо компромиси от всички страни", заявил пред Ройтерс високопоставен източник от "Даунинг стрийт" 10.

"Обединеното кралство направи голямо и значимо предложение, но е време и Комисията да покаже воля за компромис. В противен случай Великобритания ще напусне без сделка", добавил източникът.

По-малко от месец преди 31 октомври и преди предстоящата на 17 и 18 октомври среща на лидерите на ЕС Джонсън заявил на Макрон, че "това е последна възможност да се постигне споразумение - каквото иска всяка от страните - за да можем да вървим напред и да изградим ново партньорство между Обединеното кралство и ЕС", заявил пред Франс прес източник от кабинета на британския премиер. "Но за да стане това възможно, ЕС трябва да направи същите компромиси, каквито направи Обединеното кралство през последните седмици и месеци", заявил Джонсън на френския президент според източника от неговия кабинет.

Джонсън си знае своето: Брекзит без споразумение на 31 октомври

Макрон казал на Джонсън във вчерашния телефонен разговор, че в края на седмицата ще бъде направена равносметка, за да се прецени дали е възможно споразумение" за Брекзит, заяви Елисейският дворец.

"Преговорите трябва да продължат ускорено в следващите дни с екипа на Мишел Барние, за да се направи равносметка в края на седмицата", заявил Макрон.

Британският премиер ще продължи днес разговорите с европейските лидери, а неговият министър за Брекзит Стив Баркли, който вчера отиде в Холандия, ще продължи и утре обиколката из европейските столици.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипъна

    18 4 Отговор
    Борето е куку!
  • 2 1234

    14 7 Отговор
    Разпад на тая кочина, сега миграцията ше бъде сведена до нула, тепърва ще стане интересно, защото на всички ще стане ясно, че има живот и извън недоразумението ЕС.
  • 3 Я. Петров

    9 3 Отговор
    Шизофреници:) а напред, а назад
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ???

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "кварталния":

    А пък аз си мислех, че покрай нашият премиер съм виждал всичко.
  • 6 Ман АФ

    5 0 Отговор
    Борката го сърби ду.ето яко.
  • 7 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    БРАВО ДЖОНСЪН -ТИ СИ МЪЖ И НА БРЕКЗИТ ЗДРАВО ДРЪЖ !!!!!!!!!!
Новини по държави: