Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 07:33 3 449 16

10 октомври 732 г. Битката при Поатие

  • поатие-
  • битка-
  • ислям

Християните дават около 1500 убити, а жертвите сред мюсюлманите не са известни

10 октомври 732 г. Битката при Поатие - 1

На 10 октомври 732 г. френско-бургундските сили под командването на майордома на Меровингите Карл Мартел нанасят съкрушително поражение на арабските завоеватели от Омаядския халифат. Това бележи края на арабското нашествие в Европа.

После Карл Велики започва реконкистата (освобождаване) на завладените от арабите територии, продължила 760 г. и завършила чак 1492 г.Битката при Поатие е следствие на двадесетгодишни арабски завоевания в Европа, започнали през 711 г. с нашествието на Тарик ибн Зияд.

До Поатие ислямът е овладял целия Близък изток, Северна Африка и Иберийския полуостров. Мюсюлманите проникват до Централна Франция и започват да застрашават дори Париж. Това принуждава майордома на града Карл, фактически управляващ франкските земи, да действа. В битката при Поатие той разполага с около 60-70 хил. бойци, а противникът му – емирът Абдер Рахман – с около 50-60 хил. Двете войски се дебнат в продължение на шест дни, като никой от военачалниците не се решава да атакува.

Християните дават около 1500 убити, а жертвите сред мюсюлманите не са известни. На бойното поле обаче пада лидерът им Абдер Рахман, което предопределя загубата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ккк

    62 3 Отговор
    А за Тервел защо не пишете? Или не е политически коректно да се изтъкват заслугите на България/

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нервен ( разбивача на тролове )

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "ккк":

    Пишат бе всяка година на 15-ти август бе ...ама няма кой да чете !!! И като гледам + четата явно бая хора не четат
  • 4 Николай

    27 1 Отговор
    Те вече са завладели цял Париж. Последния случай на радикализирал се ислямист е от миналата седмица.
  • 5 Реално

    10 8 Отговор
    Дамммм още тогава днешните ни"сьюзници" от "цивилизованият свят" са гледали само свойта изгода.Като битката е била между християни и мюсолмани-защо вьпросният владетел от Париж не ги е изгонил и от Балканите тези мюсолмански завоеватели??? Значи му е било все едно за останалият християнски свят-което и сега е валидно....

    Коментиран от #7

  • 6 Хабахаба

    7 1 Отговор
    Браво интересна статия. Дано има повече такива.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иве

    11 0 Отговор
    Млади хора ние с Гърция винаги сме спирали азиатските набези за нахлуване в свята Европа. Накрая се принуждават да заобиколят и да нахлуят в Испания която е била под римско и арабско иго. Та откакто свят светува е това нещо наблюдава се и днес с тези дюнери из цяла Европа.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Чук

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Иве":

    Тервел, хан Тервел
  • 10 плевен

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Иве":

    Така е. Чудел съм се, защо материалът в учебниците по история е организиран с такава омраза към гърците. Като погледнем историята на "Византия", ще видим те в продължение на векове са били нашата защита срещу перси, араби и турци. Виждал съм карти от 12-ти век, където територията на империята се е свивала в земите между София и Константинопол, но са устоявали и отблъсквали нашествениците. Заради тях не сме разбрали какво е арабско нашествие, въпреки че постоянно сме ги удряли в гърба.

    Коментиран от #16

  • 11 Реално

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "СИМО":

    Симчо-аз хубаво видях годината--ама ти виж следващата---освобождение на територии чак до 1492 година-сега схване ли??? че чак и 5 плюса са ти написали-явно без да мислят поне малко...
  • 12 Готин ама не съвсем

    3 1 Отговор
    Тази битка я превъзнасят много! Без особен смисъл. В някой източници пише, че арабите са били 16 хиляди, срещу 32 хиляди французи и битката е била на кантар! Докато Кан Тервел е бил със 110 хилядна армия срещу 220 хилядна арабска такава! Тогава славата на българите е била, че един с голи ръце побеждава 10 въоръжени противника! И когато в Константинопол рицарите са вземали последно причастие и са се готвели за смърт, защото е предстояла последна и решаваща атака на арабите, тогава на хълмовете се развява българската конска опашка и камбаните в Константинопол почват да бият тържествено, а арабите се затварят в лагера си от страх! И се стига до там,че арабите изяждат даже и конете и лайната си и бягат с остатъците от флота и се спасяват едва няколко хиляди! Победата е била толкова съкрушителна, че арабския свят не успява да се възстанови бързо, защото за времето си загуба на над 200 хиляди, основно мъже, е било решаващо! И римският Папа обявява Кан Тервел за спасител на Европа и за Светец, без ние да сме искали това! Ако не сме били ние, то цяла Европа е щяла да падне под арабския ботуш!

    Коментиран от #15

  • 13 Пламен

    2 2 Отговор
    Помагали сме им на византийците щото дървото после е щяло да бъде по голямо. Както сега руснаци и американци, хем се цакат един друг, хем за някои неща действат заедно! Нищо не се е променило от тогава, просто интереса клати феса!
    А някой да каже случайно, че Хан Крум е искал да приложи исляма в България по примера на волжките българи,а? Мълчи се.

    Коментиран от #14

  • 14 до пламен

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пламен":

    къде го прочете това,не се заяждам,искам и аз да го прочета
  • 15 Я11111

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Готин ама не съвсем":

    Като всяка наука и Историята трябва да се чете внимателно и без да правиш изводи по това как ти се иска да е било. Първа и най-незначителна забележка - в Константинопол през 718-та е нямало рицари, не само там, а в целия свят. Друг въпрос е числеността на българската войска - определено не е 100 хиляди и определено не сме избили 200 хиляди араби. Предполага се, че българската войска е около 15 хиляди и при битките са избили между 20 и 30 хиляди араби. И това, което пиша в никакъв случай не прави далновидните решения и действия на Тервел по-малко велики. Забележката ми е, че пресолената манджа не става за ядене. Да проверяваме данните и да не вярваме на всичко, което ни гъделичка самолюбието.
  • 16 Иве

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "плевен":

    Не мога да ти дам отговор на този въпрос.
Новини по държави: