Last news in Fakti

25 Октомври, 2019 14:38 1 306 1

ЕС не успя да постигне единодушие относно датата за Брекзит

  • брекзит-
  • ес-
  • дата-
  • единодушие-
  • членки-
  • мина андреева

На този етап крайната дата за Брекзит все още остава 31 октомври

ЕС не успя да постигне единодушие относно датата за Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейският съюз се съгласи, че има необходимост от ново отлагане на Брекзит, но не постигна единодушие относно конкретната дата, съобщи говорителката на ЕК Мина Андреева след края на днешната среща на посланиците на ЕС.

Това налага посланиците на 27-те страни-членки от ЕС да се съберат отново в понеделник (28 октомври), за да бъде финализирано окончателното решение, което е много важно с оглед на факта, че на този етап крайната дата за Брекзит все още остава 31 октомври.

Мина Андреева посочи, че държавите-членки на ЕС се съгласиха "по принцип" да позволят на Обединеното кралство да отложи за пореден път напускането на блока, но тя посочи, че тепърва ще решават продължителността на това удължаване на срок и подчерта, че "работата ще продължи през следващите дни". Говорителят на Комисията също така отбеляза, че посланиците на ЕС ще се срещнат отново в понеделник или вторник, за да вземат окончателно решение за новия краен срок за Брекзит.

Посланиците в ЕС се съгласиха, че решенията могат да се вземат чрез писмена процедура, а не посредством извънредна среща на върха на европейските лидери. Междувременно и главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние също заяви, че на днешната среща ЕС не е успял да вземе единодушно решение за предоставяне на Обединеното кралство на допълнителна отсрочка на Брекзит.

Той все пак определи днешните дискусии като "отлични", но отбеляза, че окончателното решение по въпроса не може да бъде постигнато поради несигурността относно искането на британския премиер Борис Джонсън за провеждането на извънредни общи избори във Великобритания през декември, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    3 0 Отговор
    Тия май ще си излязат тихичко без зделка на 31/10😁
Новини по държави: