Last news in Fakti

22 Юни, 2012 14:41 728 1

ЕК си връща 426 млн. евро, неправилно похарчени за селско стопанство

  • ек-
  • евро-
  • селско стопанство
ЕК си връща 426 млн. евро, неправилно похарчени за селско стопанство - 1
Снимка БГНЕС

436 млн. евро от средствата за Общата селскостопанската политика на ЕС, похарчени неправилно от държавите-членки, ще бъде изискана обратно от Европейската комисия по счетоводната процедура "clearance". Тъй като една част от тези средства са вече възстановени от държавите-членки, в момента общата сума за възстановяване е  426 млн. евро.

Средствата се връщат в бюджета на ЕС поради несъобразяване с правилата на ЕС или неадекватни процедури на контрол на разходите за земеделие. Държавите-членки носят отговорност за плащането и контрола на разходите направени по Общата селскостопанска политика (ОСП) и Европейската комисия изисква от тях да осигурят правилното използване на средствата.

За да се вземе предвид финансовото напрежение в някои държави-членки поради финансовата криза, Комисията прие регламент,  чрез който държавите-членки нуждаещи се от финансова подкрепа могат при определени условия да забавят възстановяването на гореспоменатите средства до 18 месеца. Това е добавка към съществуващата вече възможност възстановяването на тези средства да се разсрочи в определен брой години. Гърция е първата страна, която ще се възползва от тази възможност.

По-значителните корекции са:

    131.3 млн. евро от Испания за засаждане на лози без права за (повторно) засаждане

    98.9 млн. евро от Италия за засаждане на лози без права за (повторно) засаждане

    71.5 млн. евро от Гърция за слабости в контрола на сушено грозде

    62.9 млн. евро от Франция за пропуски в контрола при изплащането на помощи за добитък

    21.3 млн. евро от Гърция за засаждане на лози без права за (повторно) засаждане.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Белев

    0 0 Отговор
    виждаме че не само в българия се крадат субсидии. и отново най-мързеливите се оказаха и най-крадливите.....гърция, испания, италия
Новини по държави: