Last news in Fakti

22 Юни, 2012 21:02 1 174 0

ЕС събира 130 млрд. евро за растежа

  • ес-
  • криза

 

Лидерите на Италия, Франция, Германия и Испания се споразумяха в Рим да предложат мобилизирането на 1% от БВП на ЕС в полза на растежа. Това ще бъде тяхната "първа цел" за излизането на еврозоната от кризата. 
Те обаче подчертаха, че стимулирането на растежа няма да стане за сметка на бюджетната дисциплина. Това стана на мини срещата на върха Италия-Франция-Германия-Испания, предназначена да подготви ключовата среща на върха на ЕС на 28 и 29 юни. 
"Първата цел, по която се споразумяхме, е стимулирането на растежа, инвестициите и създаването на работни места, независимо дали това ще стане чрез структурни реформи на национално ниво" или "с нов дневен ред на европейско ниво", заяви италианският премиер Марио Монти на пресконференция в Рим. 
Френският президент Франсоа Оланд съобщи, че ръководителите на четирите основни икономики в еврозоната са се споразумели да мобилизират "1% от БВП на ЕС, т.е. 120-130 милиарда евро в полза на растежа". Веднага след това германският канцлер Ангела Меркел потвърди тази обща цел и видя в нея "важен сигнал". 
Сумата, идваща от засилването на Европейската инвестиционна банка, проектобоновете (общи заеми за финансиране на инфраструктурата) и все още неизползвани европейски фондове, вече беше посочена от Оланд в "пътната карта", представена миналата седмица на президента на ЕС Херман Ван Ромпой, припомня БГНЕС. 
Според Монти европейските ръководители в Рим са се споразумели "да подчертаят, че направеното до момента не е достатъчно". Но "растежът не може да има солидна основа без бюджетна дисциплина", уточни той. 
"Еврото ще продължи да съществува, всички ние държим на него", заяви Монти и допълни, че на пазарите и на европейските граждани трябва да се даде перспективата за "необратимост на големия проект, който до момента е успешен и който се нарича евро". "Необходима е не по-малко, а повече Европа", заяви от своя страна Ангела Меркел и призова "да дадем сигнал и да се сближим в политически съюз". "Четирите държави са съгласни по този въпрос", увери тя. 
Оланд обаче постави условия, като заяви, че няма да има "предоставяне на суверенитет" на ЕС, "ако няма подобряване на солидарността". 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА