Last news in Fakti

29 Юни, 2012 08:44 1 158 0

Юнкер: Италия и Испания се отказаха от възраженията си

  • пакт за растеж-
  • евро-
  • ес-
  • дългова криза
Юнкер: Италия и Испания се отказаха от възраженията си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия и Испания се "отказаха от всичките си възражения" срещу приемането на пакта за растеж и заетост на Европейския съюз. Това заяви люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, председател на Еврогрупата, включваща 17-те страни-членки на еврозоната.

"Испания и Италия се отказаха от своите резерви", каза той след продължилите над 13 часа интензивни разговори, по време на които двете страни обвързаха подкрепата си за пакта с намаляването на техните разходи по заемите.

От своя страна италианският премиер Марио Монти приветства постигнатото споразумение за борба с дълговата криза, определяйки го като "много важна сделка за бъдещето на ЕС и Еврозоната".

"Това е двойно удовлетворение за Италия", подчерта той.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви, че европейските ръководители са се споразумели за "подобряване на финансирането на икономиката на стойност 120 млрд. евро за незабавни мерки за растеж".

Лидерите на Еврозоната успяха да постигнат този резултат, приемайки ключово решение за подкрепа на краткосрочната финансова стабилност – стабилизационният фонд на ЕС получи право за директна рекапитализация на европейските банки.

Испанската делегация заяви, че подкрепя тази позиция. "Одобряваме пакта за растеж, не го блокираме, но са нужни и спешни мерки", настоя испански дипломат. Той даде да се разбере, че няма да има пакт без тези мерки за облекчаване на страните, които в момента се задушават от все по-високите лихви на заемите.

В момента временният Европейски фонд за финансова стабилност не може да отпуска директно средства, а само да предоставя подкрепа за държавните бюджети на страните от Еврозоната, за които е в сила европейската антикризисна програма.

По този начин пряката рекапитализация ще позволи да се подкрепят европейските банки без необходимостта страната де - факто да бъде обявена в банкрут, за да започне да й се оказва помощ.

"Срещата на върха призна за приоритет необходимостта да се разкъса този порочен кръг на дефицита на ликвидност между банките и държавите", заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой. Според него, постигането на тази договорка между държавите от Еврозоната е "голям пробив".

На практика стабилизационните фондове на ЕС ще получат правото за директна рекапитализация само след като се създаде пълноценен Единен европейски механизъм за мониторинг на банките. Европейските лидери са поръчали на Съвета на ЕС на ниво министри на икономиката и финансовите да разработят този механизъм.

Целта е той да бъде разработен и да започне да действа още през декември тази година.

Великобритания остана вярна на евроскептичната си политика. Премиерът Дейвид Камерън не пропусна да припомни, че Лондон при никакви обстоятелства няма да позволи британските банки да попаднат под контрола на Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: