Last news in Fakti

25 Юни, 2012 08:57 1 200 0

Отстраняването на Луго доведе до криза в Латинска Америка

  • парагвай-
  • фернандо луго
Отстраняването на Луго доведе до криза в Латинска Америка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединението на страните от Южноамериканския общ пазар /МЕРКОСУР/ замрази членството на Парагвай и го лиши от правото да участва в предстоящата среща на високо равнище. Решението е продиктувано от свалянето от власт на парагвайския президент Фернандо Луго. Миналия петък местният парламент гласува неговия импийчмънт.

Спешна среща на Съюза на южноамериканските нации предстои в Перу.

В МЕРКОСУР влизат Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай. Срещата е на 28 и 29 юни в аржентинския град Мендоса, припомня БГНЕС.

Както се очаква, ситуацията в Парагвай ще бъде една от главните теми на съвещанието на държавните глави от региона.

Луго беше съобщил по-рано, че ще участва в срещата от името на Парагвай.

Именно Паргвай е председателстваща другата организация - Съюза на южноамериканските нации /УНАСУР/, чиито представители ще се съберат в Перу на 27 юни, за да обсъдят ситуацията.

Вероятно досегашният президент на Парагвай ще опита да предаде председателството на УНАСУР на президента на Перу Олианте Умала, буквално часове преди определеният за заместник на Луго в Парагвай да положи клетва.

По-рано стана известно, че Бразилия, Уругвай, Аржентина, Еквадор, Чили и Венецуела отзоваха ръководителите на дипломатическите си мисии от Асунсион дни след като парламентът на Парагвай освободи по бърза процедура законно избрания президент на страната Фернандо Луго.

Луго обяви, че няма намерение да напуска политиката и че ще се кандидатира за сенатор на изборите през април 2013 година.

По конституцията на Парагвай от 1992 г. никой не може да бъде президент повече от един мандат. Тази поправка в основния закон на страната, за да не допусне идването на власт на диктатори, като генерал Алфредо Стреснер, управлявал от 1954 до 1989г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА