Last news in Fakti

8 Ноември, 2019 18:30 1 967 16

Европа още не може без Америка

  • нато-
  • еманюел макрон-
  • европа-
  • сигурност-
  • америка-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Европа е още далеч от "стратегическата автономия", за която постоянно говори Макрон

Европа още не може без Америка - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На Еманюел Макрон очевидно му харесва да се изживява в ролята на световен политик-визионер. Ако Европа не започне да изпълнява задълженията си в световната политика, скоро тя вече няма да е господар на собствената си съдба, гласи неговата мрачна прогноза. На американска помощ Макрон вече не разчита. Президентът Доналд Тръмп гледа на НАТО като на "комерсиален проект": който иска място под американския ядрен чадър, трябва в замяна да купува американски стоки. Европа в момента изживява "мозъчната смърт" на НАТО, казва Макрон пред "Икономист".

Европа остава най-близък съюзник на Америка

Това може да звучи безкрайно логично, но се опира на погрешни изводи. Защото колкото и да е оправдана острата критика на Макрон спрямо американския президент, Тръмп не бива да се приравнява с Америка като цяло. Парадоксално, но през последните три години САЩ инвестираха милиарди долари в презастраховането на своите съюзници от НАТО по източния фланг на Алианса. Американските войски не са напуснали Европа - завърнаха се: догодина 20 000 американски войници ще прекосят Атлантика за мащабно учение в Европа. Това не се е случвало от четвърт век насам. Зад него не обаче не стои Тръмп, а волята на американския Конгрес, който очевидно държи на Европа като най-близък съюзник на Америка.

Критиката на Макрон заради липсата на координация в Сирия е оправдана. Когато през лятото американците помолиха европейците да се включат в защитена зона на границата с Турция, не срещнаха никакво разбиране. А сега, след като американците се изтеглиха от района, изведнъж Германия поде инициативата. Или може би това иска само военната министърка? Но в програмната си реч в университета на Бундесвера в Мюнхен тя изобщо дори не спомена темата.

Европа не може сама

В интерес на истината трябва да кажем и следното: европейците са още далеч от "стратегическата автономия", за която постоянно говори Макрон. Дори горда Франция изглежда доста слаба в това отношение. Тя трябваше да изтегли своите специални части от Североизточна Сирия, точно както и британците. Без американска подкрепа те повече не могат да оперират там.

Томас Гучкер, ФАЦ


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Когато аскерът започне да рита

    7 6 Отговор
    Не го интересува американец ли е, французин ли е или англичанин,
    рита всички наред.
  • 2 русенец

    7 6 Отговор
    Тоя да си чука бабичката и да не се бърка в неща, които не разбира!
  • 3 ТОЧКАТА

    9 1 Отговор
    Франция подари статуята на СВОБОДАТА на Америка ,която бе такъв символ по това време!!!!!Май е време да си я вземе или да вдигне нова в Париж!!!!Тя винаги е била духовен лидер в критични времена....Европа създаде Америка и спокойно може без нея!!!!!
  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    12 0 Отговор
    Че как така преди 100 години Европа си беше екстра без Америка, сега изведнъж не можем без тях? Ааа! Да, защото Германия не може да прави нищо без разрешението на САЩ, за това нали?
  • 5 стоян георгиев

    5 4 Отговор
    проблема е тръмп.тръмп реши да се изявява като нов лидер с нова визия за света и нови политически договори и решения.само че тръмп е ненорламен идиот.тои бламира американо-евопеиското партньорство и извади без дискусия американците от стратегическите инциативи по отношение на иран,русия,китаи близкия изток.нека обаче да е ясно че идеите на тръмп не се споделят от никого в американското управление ако може да се говори въобще за някакви стратегически цели и идеи родени в главата на тръмп.иначе е ясно че европа за жалост трябва да почне да се милитаризира и обгражда както от изтока така и от юг и все повече да разчита сама на себе си ,щото е видно че американското общество също е повлияно от популизма и лесно избутва напред лъжливи и некомпетентни лидери.
  • 6 Бре

    4 2 Отговор
    Бре тоя тръмпчо.
    Чика есички уж развити страни в ЕС мани мани и как му се кланят само.
    Лошото е че по край джендърите от ЕС чука и нас.
    Браво на Кимчо не му пука и я виж наперения Тръмпчо как се дъжи друго яче с него.
    Де и джендарите от ЕС да имаха таз смелост и достойнство.
  • 7 Хасан

    4 5 Отговор
    Нито Европа, нито Америка могат без Турция.
    Истинският лидер е турската държава.
  • 8 Диамантения хой

    7 2 Отговор
    Макрон стана лакей на Кремъл като се сдуши преди няколко дни с Марин лЬО пЕН кремълската подлога на Франция.Тръмп ще бъде първият президент на планетата изпепелен на електрически стол, за връзки с Кремъл и съсипването на НАТО, САЩ, ЕС, oбикнoвeния руcки нaрoд /зaрaди cвръхпрoизвoдcтвoтo нa cкъпи oръжия/ климaтът нa плaнeтaтa и световната търговия с великите сили, под диктовката на Кремъл. Руcия aкo прeкaлявa c хибриднитe cи aтaки срещу демократичните държави на планетата Земя, aрмиятa и щe бъдe cкoвaнa нeпoдвижнo и щe бъдe oтвятa oт извънзeмни кocмичecки кoрaби при втoрoтo пришecтвиe нa Иcуc Хриcтoc, a Путин рaзпънaт нa кръcт нa Чeрвeния плoщaд c крaкaтa нaгoрe, зa дa мoжe цeлия cвят дa ce убeди в двупoлoвaтa му cиcтeмa /мaйтaп рaзбирa ce:):)/.
  • 9 555

    0 0 Отговор
    неможе без негарските курове на ганстерите в америка затва така казва, те французите ги знаем че са педеруги
  • 10 ГосТ

    1 0 Отговор
    Макрон винаги може да постъпи като дьо Гол ! Най голямата, най старата и красива културна страна в Западна Европа винаги може да си позволи да изрита янките, без никакъв проблем.
  • 11 ГосТ

    2 0 Отговор
    Не мога да разбера анадолската паплач,която се докопа до Европа заради недоразумения защо надига вой? Слагат се до Франция 😂

    Коментиран от #12

  • 12 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "ГосТ":

    Турция трябва да обяви война на българия и да я смаже.
    Бой по ганювците.

    Коментиран от #15

  • 13 Кой68

    0 1 Отговор
    EU винаги е зависела от САЩ..EU бе създадена да прокарва политиката на американците?Само като се проследят действията и "санкцийте" които се прилагат въпреки че са в ущърб на EU но така е решил чичо Сам.......
  • 14 мнение

    1 0 Отговор
    Европа може без Америка, но Америка няма да остави Европа без присъствието си! Само в Германия имат над 50 хиляди армия и служители!
  • 15 Един

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    ,, Циганин,,
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: