Last news in Fakti

29 Юни, 2012 09:45 853 1

Основните решения на срещата на върха на ЕС

  • ес-
  • среща на върха

 

Европейските лидери договориха пакт за растеж на стойност 120 милиарда евро в краткосрочен план, за да помогнат на Испания и Италия. Те постигнаха съгласие и за пътна карта, която да премоделира 17-членната Еврозона. Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой определи договореното като "действителен пробив".

Ето и списък с основните постигнати договорки:

Пакт за растеж:

- Пакет от мерки на стойност около 120 милиарда евро (150 милиарда долара) за стимулиране на растежа в ЕС чрез усвояване на неизползваните средства от бюджета на ЕС, увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка и финансиране на "проектни бонове" ("project bonds") за инфраструктурни програми.

- Пактът включва също така мерки за увеличаване на заетостта, особено на младите хора, както и предложение за увеличаване на трудовата мобилност в Европа.


 

Краткосрочни мерки:

- Лидерите се съгласиха да създадат надзорен орган за банките в Еврозоната, включващ Европейската централна банка, "спешно, до края на 2012 г.".

- Лидерите заявиха, че когато се създаде този орган, Европейският механизъм за стабилност на стойност 500 милиарда евро, който трябва да влезе в сила идния месец, може директно да рекапитализира банките при конкретни условия.

- Лидерите заявиха, че заемите, предоставени от Европейския механизъм за стабилност на Испания, за да рекапитализира банковия си сектор, вече няма да е нужно да бъдат връщани преди други заеми в случай на изпадане в неплатежоспособност, много важен фактор за участниците на пазара.

- Лидерите обещаха да използват спасителните пакети "по гъвкав и ефективен начин, за да стабилизират пазарите", за страни, които спазват целите за бюджетен дефицит. Това означава да се купуват ценни книжа, за да се намалят разходите по заемите.

- ЕЦБ се съгласи да действа като агент по спасителните фондове, като провежда операции на пазарите на ценни книжа.


 

Дългосрочни мерки:

- Лидерите от Еврозоната се съгласиха "да работят за по-интегриран икономически и валутен съюз" чрез по-тясно бюджетно и финансово сътрудничество, за да се предотврати повторното възникване на подобни кризи.

- Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой заяви, че лидерите са договорили четири "градивни елемента" за постигане на по-интегриран съюз - финансова рамка, бюджетна рамка, рамка на икономическата политика и засилване на демократичната отчетност.

- Херман ван Ромпой ще има задачата да представи нов доклад през октомври, в който да даде повече подробности относно календара на реформите. Те могат да доведат до създаването на банков съюз, а на по-късен етап - и до съвместно емитиране на дълг. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Тоест ако някога влезем в Еврозоната нашият дълг (който в момента е много малък) става и техен, а техният и наш ? ? ?

    Големите в Европа мислят за себе си, а малките като нас духат супата.. И това е дългосрочният общо приет план
Новини по държави: