1 Юли, 2012 13:52 1 083 1

Кипър е начело на ЕС

  • кипър-
  • ес

От днес до края на годината ротационното председателство на Европейският съюз е в ръцете на република Кипър.

За пръв път ЕС ще оглави толкова малка държава с население, което една надхвърля 800 000 души, а нейният БВП е само 0,2% от общата икономика на еврозоната.

Кипърското председателство съвпада с извънредно сложен период за Европа, която преживява дълбока финансова криза и на карта е поставено благосъстоянието не само на страните от зоната на еврото, на и на целия ЕС. Жертва на кризата стана и самият Кипър, който преди по-малко от седмица бе принуден да се обърне за спешна помощ към партньорите си от еврозоната и Международния валутен фонд.

Тази болезнена стъпка страната трябваше да направи под натиска на ЕС, за да рекапитализира банковия си сектор, оказал се на ръба на банкрута заради колосалните кредити, предоставени на Гърция – самата тя намираща се в дългова пропаст. Така за пръв път в историята на ЕС негов председател ще е страна, която не е в състояние сама да реши финансовите си проблеми.

Официалната тържествена церемония по предаване на председателството на Евросъюза на Кипър ще е на 5 юни в театъра на античния град-държава Курион (основан през 12 в. пр.Н.е.), на брега на Средиземно море - в момент, когато експертите на Тройката международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) ще определят размерите на необходимата помощ за Кипър.

И още една особеност на кипърското председателство: начело на ЕС застава държава разделена по национален признак. В северната част на острова се намира признатата единствено от Турция Севернокипърска турска република, населена предимно с турци, припомня БГНЕС. Според протокола за приемането през 2004 г. на Кипър в Евросъюза е посочено, че правната система на ЕС не обхваща районите, които не се намират под ефективния контрол на правителството, т.е. изключва северната част на острова. През 2008 г. Кипър влезе в еврозоната.

Против председателството на ЕС от Кипър се обяви Турция, мотивирайки се с нерешения кипърски проблем. Анкара се закани през предстоящите шест месеца да бойкотира всички изяви, към които може да има отношение Никозия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Само нас не ни искат начало на ЕС :D