24 Ноември, 2019 07:55 1 699 5

Тайван - лидер в Азия в областта на зелената енергия

  • тайван-
  • зелена енергия-
  • възобновяеми източници-
  • вятърна електроцентрала-
  • производство-
  • инвестиции

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че откриването на първата крайбрежна вятърна електроцентрала с промишлен мащаб в Тайван подчертава лидерството на страната в Азия в областта на зелената енергия.

Тя направи своето изявление по време на церемония по стартиране на операциите на централата Формоза 1 и сподели, че Тайван има план за по-нататъшно развитие в областта на зелената енергия, който ще го превърне в пионер в тази област в Азия.

Ключът към успеха на Тайван зависи от усилията на правителството, като по-нататъшното развитие на сектора ще помогне да се изгради доверие между местната и чуждестранната индустрии, като това ще е и мотиватор за съвместната работа в стремежа за достигане на поставените високи цели.

„За да постигне целите си, правителството ще трябва да осигури производството на най-малко 20 гигавата слънчева енергия и 5,7 гигавата вятърна енергия от крайбрежни електроцентрали до 2025 г.“, заяви още Цай, като се позова на плановете на нейната администрация да увеличи дялана възобновяемата енергия от 5% до 20 % общо за страната до 2025 г.

Вятърната централа Formosa 1 е разположена край бреговете на окръг Миаоли и е с обща мощност 128 MW.

Като лидер в областта на възобновяемата енергия в Азия, Тайван вече привлече големи международни компании в бранша, които създадоха регионални бази в страната и работят с местни доставчици.

Според Цай ако Република Китай успее да постигне целта си до 2025 г., дългосрочните чуждестранни инвестиции в индустрията на възобновяемата енергия ще се увеличат драстично.

„Като част от своя план, правителството ще ускори разработването на интелигентни електрически мрежови системи чрез изкуствен интелект и приложения с 5G за поддържане на зелена енергия и подобряване качеството и ефективността на електрозахранването на страната“, каза още президентът.

Интелигентната енергийна мрежа ще помогне да се увеличи годишната стойност на производството на съответните отрасли до 1,5 милиарда щатски долара до 2025 г.

В дългосрочен план целта на Тайван е да стъпи на глобалния пазар на чиста енергия.

Вятърната централа Formosa 1 е построена от четири основни заинтересовани страни – датският енергиен производител Orsted A/S, базираната в Япония JERA Co's чрез тайванския ѝ клон JERA Energy Taiwan, Macquarie Capital Ltd от Австралия и Swanco от Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еколог

    4 3 Отговор
    А у нас какво?... Марица 1,2,3 въглища.. Корупция в енергетиката и къде ли още не

    Коментиран от #3

  • 2 Забелязъл.

    2 4 Отговор
    А у нас Боко е лидер с най много перки разположени по черноморието .
  • 3 Да да

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Еколог":

    Не вярвам да си толкова прост! Над 20 % от енергията в България е от слънце и вятър! ВЕЦ добавят около 15% чист ток, а 30% е от Козлодуй! Сложи ТЕЦ на газ и др. и ще разбереш че от въглища тока е под 30%!Отделно американските централи имат сероочистваща инсталация и реално замърсяванията са от държавните ТЕЦ, които дават под 15% от тока! Далеч сме от Англия, която с дни не ползва въглища,но и тях ще стигнем.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Еколог":

    Защото за сега Зелената енергия е скъпа по себестойности. Американците не позволиха разработките на Тесла за безплатна енергия да видят бял свят. Трудът му запмашваше печалбите на енергодобиващите компании по традиционен начин. Ще се залъгваме сега с някакви вятърни перки.