Last news in Fakti

1 Юли, 2012 15:31 986 0

ЕЦБ намекна за отстъпки на Гърция

  • ецб-
  • гърция

Европейската централна банка (ЕЦБ) е открита за разговори по някои елементи от програмата за икономии, наложена на Гърция в замяна на помощта на нейните европейски партньори, заявява един от членовете на борда на директорите на банката пред неделния брой на гръцкия вестник "Катимерини".

"Винаги сме били и сме открити за разговор по някои елементи на тази програма, като при това ключовите моменти на програмата трябва да останат, заявява Йорг Асмусен в интервюто, чийто текст бе разпространен от ЕЦБ.

"Да речем, че ако (гръцкият премиер Андонис Самарас) иска да направи промени в някои мерки за събиране и харчене на средства, това може да се дискутира, разбира се, но при запазване на ключовите резултати и цели на програмата, за да стане Гърция по-конкурентоспособна и стигне до положение, при което нейният дълг ще бъде поносим", продължава г-н Асмусен, който се очаква да пристигне в понеделник в Атина, за участие в конференция на икономисти за кризата в еврозоната.

Запитан за споменаваната възможност, включително от някои европейски ръководители, за удължаване на срока за постигане на бюджетните цели с една до две години, той казва, че "това би породило веднага необходимостта от допълнително финансиране от страна на партньорите от еврозоната и от МВФ".

Като приема, че всички са подценили "бързината, с която се влошава положението" в Гърция, Йорг Асмусен все пак смята, че на осъществяването на първата програма за помощ е попречила липсата на широка национална подкрепа, отбелязва БГНЕС.

Накрая, той отново потвърждава предпочитанието на ЕЦБ Гърция да остане в еврозоната и изразява учудването си от лекотата, с която някои анализатори и журналисти говорят за евентуалното излизане на страната от нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: