Last news in Fakti

16 Юли, 2012 09:08 7 372 29

Форбс: Гърция, виж България и затегни колана!

  • гърция-
  • криза

Атина трябвало да последва примера на София с плоския данък

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гръцкото правителство трябва да ореже сериозно разходите си, за да ги синхронизира с данъчните постъпления. Това се нарича "икономии с растеж" и е същата стратегия, която беше използвана от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър през 80-те години на ХХ век. Тази стратегия може да проработи и днес в Гърция, смятат от "Форбс".

За първите пет месеци кабинетът в Атина е имал приходи малко над 18 млрд. евро,

но е похарчил над 29 млрд. евро. Само преди една година при същите приходи властта е изхарчила над 29 млрд. евро. ''Форбс'' отбелязва, че в разгара на кризата управляващите в Гърция харчат все повече вместо да затягат коланите. Тази опасна тенденция е особено очевадна при данъците, които непрекъснато се увеличават, но приходите от тях спадат. Тази тенденция се дължи на традицията за избягване на плащането на налози, но и на неспособността на властта да се справи с тази негативна тенденция.

Около 6000 компании вече са се преместили от Гърция в съседна България.

Дали защото правителството обеща да намали разходите и не го направи? Или поради увеличаващите се данъци, климата на хаос и конфискацията на имущества в Гърция?

Гърция е с население от 10,8 милиона души, което е малко по-малко от това на щата Охайо (11,4 милиона души). Загубата на 6000 компании е голям удар за икономика с такива мащаби, отбелязва в свой коментар списание "Форбс".

Но защо България? От една страна, България е член на Европейския съюз с всички произтичащи от свободната търговия предимства. Българският лев е надеждно вързан към еврото с валутен борд. Но преди всичко в България има плосък данък от 10% и корпоративен данък, който също е 10%. 20-процентният Данък добавена стойност е висок, но все пак е по-нисък от този в Гърция, където е 23%.

Авторът на статията във "Форбс" преди време е предложил на Гърция да последва примера на България и да въведе плоската данъчна система. Когато

България го направи, нейните данъчни постъпления нараснаха с 5,24%

през първата година от въвеждането му в сравнения с последната година, когато е действала старата данъчна система. Това е повече от ръста на приходите, които гръцкото правителство е получило от всичките си досегашни повишения на данъците в рамките на "рестриктивните" си усилия. Така някои от 6000 фирми, които сега са в България, могат да се върнат в родината си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 никсън

    9 0 Отговор
    така написаното звучи добре !!! ама , че българите сме най-бедните в европа къде го слагаме !!!!?
  • 2 АТАКА

    10 0 Отговор
    Гърция, виж България и умри от глад и мизерия!!!

  • 3 ТРОШАЧА

    6 2 Отговор
    ГЪРЦИЯ ВЪОБЩЕ НЕ ГЛЕДАЙ СДУХАНАТА БЪЛГАРИЯ ЧЕ ... И ВИЕ ЩЕ ТРЪГНЕТЕ КЪМ ... ИЗЧЕЗВАНЕ
  • 4 Гостенин

    9 0 Отговор
    България, виж Гърция и разхлаби колана!
  • 5 Захарче

    5 1 Отговор
    Виж България докато все още сме на карата !
  • 6 Захарче

    9 1 Отговор
    Виж България , докато все още сме на картата !
  • 7 Хрътката

    4 1 Отговор
    Само едно мога да кажа и това е,че БГ е ад,на който края не се вижда.
  • 8 Молиер

    6 2 Отговор
    Гърция да не гледа от нас, че тогава вече ще стигне дъното. Как се живее с 200 евро на месец питам аз това тъпо списание форбс. Тоя европейски съюз и този варварски капитализъм ни закопаха.
  • 9 VVV

    1 2 Отговор
    Да да гледат България и всичко ще е наред!!!Това ще им е грешката.
  • 10 Nick

    3 2 Отговор
    Гърците са хитреци и тарикати и никога няма да паднат дотам че да гледат и да се учат от България!
    Живели са и продължават да живеят нашироко и на аванта със стандарт много над българския - сега взимат много-милиардни заеми за да връщат с тях други заеми и тази византийска стратегия се оказва че работи много добре!
  • 11 ггг

    1 2 Отговор
    искам варна обратно в гърция.да започват преговорите за присъединяване...
  • 12 Alek

    3 2 Отговор
    Ние българите винаги сме или на едната крайност или на другата. Когато държави като италия, испания и гърция дето държат капиталите на полвин свят имат огромни дългове и се прат на луди ние ГЪЗАРИТЕ нямаме дълг и се праиме на шантави дали не сме бълъци ГЕРБЕРчета
  • 13 1234567890

    1 4 Отговор
    Ами май не си разбрал, че когато ГЕРБ взеха власта получиха от предходната тройна коалиция резерв от 8,5 милиарда, тройната коалиция наследи от НДСВ резерв от 3,5 милиарда а НДСВ наследи 1,5 милиарда държавен резерв. В момента от тези 8,5 милиарда резерв останал след тройната коалиция няма нито един лев всичко е изхарчено и държавата на два пъти тегли кредит от по 2 милиарда от Европа. Тоест ГЕРБ не са балъци а са си направо разсипници, не пестят а харчат много повече пари отколкото може да призведе държавата. Вярно е направиха малко магистрали, но тези дългове ще се трупат и ще трупат и лихви.
  • 14 Грую

    4 0 Отговор
    Докато мечката яде глогинки - добре. Хапне ли обаче месо край, настървява се и никога не може да се отучи.Само трепане я оправя. Така е и Гърция - хората свикнали на големи пенсии и заплати и сега да им кажеш яж само картофи и пий студена вода, че да наплатиш борчовете. Не става. Трябваше да им врътнат кранчето - това е трепането на мечката-стръвница и да си пазаруват там с онези купони дето ги направиха в гр.Волос и толкова. Вярно щеше да стане голяма беля, но щеше да бъде поучително за всички други, имащи намерение по един или друг начин да изнудват съюза, а сега вече не е ясно дали белята не станала още по-голяма, евентуално неуправляема и влачеща след себе си хаосът, който ще срути съюза или най малкото ще го превърне в роб на Гутенберговото изобретение, включено на режим "печатане на пари".
  • 15 Будюни

    1 1 Отговор
    Гърците не са балъци те си знаят как да живеят не както нашите управници както им наредят от Брюксел това правят.Крайно време е да се съвземе тос изстрадал български народ и най после да избере кадърни и способни и можещи хора а не да позволяват да им нареждат от СЕ.какво да правят.
  • 16 Маримба

    0 2 Отговор
    Гърция, виж България, че да знаеш къде са бедняците на Европа
  • 17 666

    0 2 Отговор
    България, виж Гърция и изгони некадърните си управници !
  • 18 AXXX

    3 0 Отговор
    Ало, финансиста, не си в час. Преди еврооблигациите фискалният резерв беше 5 046.6 млн. лв. След пласирането им (при рекордно ниска доходност, небивал интерес на инвеститори от Европа, Америка и Азия, и при над 7 пъти презаписване), резервът е с 1,8 млрд лева по-голям. Това е емисия за рефинансиране на стар дълг, който ще се плаща януари 2013 - външният дълг не нараства, напротив, спестяваме от лихви и то много.
    Коментирай нещо, от което имаш поне малка представа.

    Въобще, от 17 изказали се, само един нормален - Грую.
    Останалите що се гърчите в тая мизерия, а не стегнете дисагите и да търтите към Гърция да се доказвате?!
  • 19 PlimP

    0 0 Отговор
    м дам, ние сме пример за чудо и приказ, на.рахме всичко що е индустрия и ся шапка на тояга, чехите кУт по-прости си я запазиха, който не е прокопсал, Бг е неговата пътеводна светлина, неотлъчно да я следва и ще прокопса
  • 20 123

    0 1 Отговор
    Искаш да кажеш че от 8млрд 2009 сега не е 4 млрд плюс 2млрд заем общо изпапканите пари са 6млрд. За 3год.
  • 21 форбс

    0 0 Отговор
    Ами тези от форбс какво очаквате да кажат. Да разхлабат колана ли. Гърция винаги ще бъде ГЪРЦИЯ. И сравнения с БГса някакви илюзий поради три причини. 1. Няма цигани 99.8 процента християни 2. Няма тарикати в парламента съответно в общините 3. Няма новоизлюпени милиардери а всички са с потекло от мин. 50 год.
  • 22 Аз

    0 0 Отговор
    Виж България и направи пенсиите по 70 евро на месец ! И направи така , че политиците им да се хвалят с това си постижение(ФИСКАЛНАТА ДИСЦИПЛИНА )
  • 23 123

    1 1 Отговор
    Изхарчените пари за три год. са 6 млрд. И това е за да плащаме пенсий от 200лв. Ами ако плащахме пенсий от 500Е. За колко год. щяхме да натрупаме дълга на Гърция.
  • 24 bolgar

    1 1 Отговор
    Гърция си го заслужава това дередже, защото са свикнали само да щракат спалц и имлади и хубави българки да им ''гледат дъртити гърци''.Незнаят какво е да се испотиш. Преди години са идвали в БГ да търсят работа после им пораснаха рогата когато капитализма наливаше грешни пари.
  • 25 булгар

    0 0 Отговор
    Много неграмотници бре: илюзий, пенсий. Центуриони някакви ще да са май.
  • 26 много смешно

    0 2 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА ХА
    Гърция , виж България и умори народа си от глад!

    Форбс са пълни кр...ни, не знаят, че само БУЛГАРА може да живее с 70 евро на МЕСЕЦ в ЕС....
    На БУЛГАРА колкото отпусне Бащицата и толкоз, винаги е доволен.....
  • 27 маляка

    1 1 Отговор
    Гърция , виж България и се САМОУБИЙ... :)
  • 28 бай Ми4о Бейзадето

    1 0 Отговор
    Братя гърци,не слушайте скапаните американци,живейте си живота и не следвайте нашия пример.Който го е последвал,добро не е видял.
  • 29 Цветелина Георгиева

    1 0 Отговор
    Абе ревете ми тука за някакви 70 Евро на ден, някакъв глад и тем подобни, но не виждам реално да има такова нещо. Кафетата пълни, всеки ден задръствания (2,6... Лева за литър), дискотеките и те пълни, колко хора познавам коли си купуват. Странно нещо е българина, на първо място сме по сива икономика, мрънкане и самосъжаление