Last news in Fakti

13 Юли, 2012 12:51 1 509 0

Атина реже € 12 млрд.

  • гърция-
  • криза-
  • реформи
Атина реже € 12 млрд. - 1
Снимка: БГНЕС

 

Гръцкото министерство на финансите възнамерява да изясни до края на месеца почти 12 милиардните евро съкращения на разходите, договорени с кредиторите, съобщава днес агенция АНА.

Възможностите за нови съкращения са били обсъдени в четвъртък от 10 членове на правителството под ръководството на финансовия министър Янис Стурнарас.

Цел на правителството е да балансира планираното намаляване на разходите за заплати с други мерки за икономии. Една от тях е предлаганото от кабинета "спасяване" от съкращения на 160 милиона евро за заплати на военнослужещите, срещу реструктуриране на гръцки плащания за купено от чужбина оръжие.

Икономическият блок на правителството смята, че през текущата година на фона на рекордния спад в икономиката на Гърция няма да има нужда от допълнителни съкращения, но такива ще се наложат през 2013 - 2014 г., за да се впише страната в съгласуваните с кредиторите рамки.

Успоредно с това правителството проучва възможността да увеличи срока на задължителната военна служба от 9 на 12 месеца, за да намали потребностите на армията от платени войници.

Както се очаква, напрегнатото търсене на нови възможности за съкращаване на разходите ще продължи и днес, пише агенцията.

Коалиционното правителство на Гърция, начело с Андонис Самарас получи вот на доверие в понеделник и вече е подложено на сериозна критика от опозицията. Лидерът на десните Самарас обеща преди парламентарните избори на 17 юни да преразгледа кредитното споразумение с ЕС и МВФ, за да получи облекчаване на условията.

Експертите от "тройката" международни кредитори /Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ/ ще се появят за втори път в Атина на 24 юли, съобщават от министерството на финансите. Дотогава правителството трябва да подготви план как да ореже бюджетните субсидии и да привлече нови приходи за 11,7 милиарда евро.

Гърция получава многомилиардна кредитна подкрепа от ЕС и МВФ срещу твърда програма за стабилизиране на бюджетния дефицит.

Първото заседание на Еврогрупата, обаче, с участието на новия финансов министър Янис Стурнарас не даде каквито и да е съществени отстъпки на Гърция. Кредиторите, както и по-рано, искат от Гърция изпълнението на твърда програма за съкращения, въпреки по-големия от очакваното икономически спад.

Водещият гръцки експертен център IOBE разпространи през седмицата прогноза, според която икономиката на южната ни съседка ще се съкрати през тази година с 6,9%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА