Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 08:46 1 268 3

Малтийският орден - повече от 1000 години грижа за болните и бедните

  • малтийски орден-
  • бедност-
  • нужда-
  • хуманитарна помощ-
  • медицински център-
  • природни бедствия-
  • въоръжен конфликт-
  • дарение
Малтийският орден - повече от 1000 години грижа за болните и бедните - 1

Суверенният Малтийски орден е известен с постоянното си присъствие там, където хората са в нужда, а неговите медицински, социални и хуманитарни проекти в повечето страни по света са дали втори шанс на хиляди бедни и болни.

Малтийският орден има 13 500 членове, 80 000 постоянни доброволци и квалифициран персонал от 42 000 специалисти, повечето от които са медицински персонал и фелдшери. Последните формират ефективна мрежа, която включва всичко от спешна помощ за бежанци и преселници от войни и размирни конфликти до намеса в райони, засегнати от природни бедствия, медицински грижи и социални услуги. Неговите програми и инициативи, реализирани самостоятелно или осъществявани съвместно с правителствени и международни агенции, към момента са активни в 120 страни.

Помощта за жертвите на природни катастрофи и въоръжени конфликти се засилва в последните десетилетия – предоставя се спешна медицинска и хуманитарна помощ и се работи усилено със засегнатото население в посока възстановяване. Малтийският орден подпомага и бежанците по целия свят – в страните, от които идват, в страните, през които преминават, и в страните, в които пристигат.

Съществуват и редица програми за социални грижи, които обхващат хиляди хора в нужда. Тяхната работа не привлича голямо внимание, но е неоспоримо доказателство за ангажираността и отдадеността на членовете и доброволците на Ордена. Последният е виновникът и за съществуването на кухни за супа и „банки за храна“, които идват в отговор на бедността.

Не на последно място Малтийският орден е посветил не малка част от своите усилия и на грижата за болните. Въпреки всеобщото право на здраве, твърде често в ситуации на войни, насилие и бедност хората в най-голяма нужда са лишени от адекватно медицинско лечение. В тази връзка са изградени няколко стотин болнични центрове, 20 болници, 110 домове за възрастни и редица мобилни клиники в цял свят. Всички те имат за цел да бъдат насреща и да обслужват нуждите на най-уязвимите.

Така например, Родилната болница „Светото семейство“ във Витлеем е единственото място за раждане при добри медицински условия в региона. Мобилната ѝ клиника достига до изолирани села на Западния бряг, като се грижи за жени, чиито медицински нужди в противен случай биха останали неудовлетворени. Болницата е единствената в района, която има отделение за интензивно неонатално лечение и се е превърнала в еталон. В нея се раждат над 4500 бебета всяка година.

В Африка има около 20 болници с различни специализации, сред които ортопедия, гинекология, обща медицина и други. В Ливан Малтийският орден управлява 28 медицински заведения, обслужващи както местното население, така и бежанците. В Калифорния хората, които не могат да си позволят здравно осигуряване, получават безплатно здравно обслужване в клиниките на Ордена. В Ел Алто в Боливия пък е на разположение диализно лечение за тези, които не могат да си го позволят. Във Великобритания има над 70 заведения за пациенти, страдащи от деменция. Малтийският орден управлява болници и ленейки и в Германия.

И накрая – Малтийският орден в България.

Тази година се отбелязват 25 години от дипломатическите отношения между България и Суверенния малтийски орден, установени на 11 ноември 1994 г. Още от откриването на посолството през 2005 г. Орденът оказа своята подкрепа в различни направления – доброволци раздаваха храна, лични хигиенни материали и лекарства на нуждаещи се, бяха направени дарения на ултразвукови устройства, линейки и различни видове оборудване на много болници в цялата страна, бяха оказани грижи за деца в неравностойно положени, за които се организират и ежегодни летни лагери. Общо хуманитарните, болничните и социалните дейности, организирани и реализирани от Ордена в България, наброяват 485 в над 180 различни населени места.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    3 0 Отговор
    А кой ги финансира? След като нямат територия и бизнес?
  • 2 778

    2 2 Отговор
    1000 години мошеничества и шпионство.
  • 3 емо73канар

    0 0 Отговор
    Виолина, кажи нещо и за тъмната страна на ордена. За убийствата и рекета на цели държави.
    Иначе малтийският орден са едни добри хора.