25 Ноември, 2019 10:18 2 416 6

Венеция, съпротивлявай се!

  • венеция-
  • наводнение-
  • италия

Протест по улиците на града срещу бездействието на властите пред серията от наводнения, връхлетели града

Венеция, съпротивлявай се! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Венеция, съпротивлявай се!", скандираха хиляди участници в протестно шествие, състояло се по улиците на Града на каналите. Участниците в акцията са възмутени от бездействието на властите и потресени от серията природни бедствия връхлетели града в последните седмици, предаде Франс прес.

В протестното шествие участваха 3000 души. Под проливен дъжд те обиколиха тесните улици на центъра. Протестът беше по призива на асоциация, нарекла се "Не на големите кораби" и на природозащитни групи. "Нека да спасим Венеция от големите кораби, от проекта Мойсей, от климатичните промени и от нейния кмет" - беше мотото на протеста.

Демонстранти носеха плакати срещу кмета на града Луиджи Бруняро. Те критикуваха остро проекта за защита на града от наводнения, наречен Мойсей и настояваха да му се наложи мораториум. Според протестиращите проектът е отживял, още преди да бъде задействан и вече не може да отговори на нуждите на града. Според тях системата от диги, замисляна от десетилетия, няма да може да спаси града от изключително високите приливи, които Венеция преживя миналите седмици. Мнозина смятат, че Мойсей е само пилеене на пари и че Венецианската лагуна, която е много комплексна, се нуждае от комплексен отговор на кризата с наводненията.

Някои от участниците в протеста разказаха, че градът е преживял сериозна травма със серията от наводнения и че е бил поставен буквално на колене. Наводненията освен това показаха на света колко уязвима е Венеция, казват демонстранти. В наводненията пострадаха десетки църкви в града, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Венеция, съпротивлявай се!

Венеция е построена върху 118 острова и островчета, повечето от които изкуствени, както и върху пилони. За един век градът вече е потънал с 30 сантиметра.

Венеция е с население от 50 000 души, а ежегодно се посещава от 36 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 778

    6 2 Отговор
    Ох Венеция! Повече от един път не си и заслужава да се посети. Тя и без това вони от разлагащите се във водата неща, риба не може да се лови във водите й, най добре да си потъне.
  • 2 София

    2 2 Отговор
    пиши я фира .... който видял, видял :)
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Прекрасната Венеция

    2 1 Отговор
    Що за коментари! Венеция е една съкровищница на европейската култура и трябва да се направи всичко възможно да се запази! Дано повече българи да успеят да я посетят, да заведат и децата си. Хубаво е да видят и усетят какво значи истинска, висока култура. Със сигурност ще им остане красив спомен за цял живот.
  • 5 ИСТИНАТА

    1 0 Отговор
    А В ПЕРНИК НЯМА ВОДА!
  • 6 Сърбин

    0 0 Отговор
    Кой го брига за Перник,говориме за Венеция каиши
Новини по държави: