26 Ноември, 2019 08:08 1 529 8

Пълна чистка на върха в Ла Пас

  • боливия-
  • ево моралес-
  • ла пас-
  • хуан рамон кинтана

Боливийската прокуратура издаде заповед за арест на бившата "дясна ръка" на експрезидента Моралес

Пълна чистка на върха в Ла Пас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Боливийската прокуратура издаде заповед за ареста на Хуан Рамон Кинтана, "дясна ръка" на бившия президент Ево Моралес, предаде Франс прес, като се позова на вътрешния министър.

Кинтана, говорител на боливийското президентство, докато Моралес беше на власт, е извършител и съучастник в престъпления като противодържавна дейност, подбуждане към противообществени прояви, тероризъм и финансиране на тероризма, заяви в Туитър вътрешният министър Артуро Мурильо.

През ноември, когато управлението на Моралес беше застрашено от дясната радикална опозиция, Кинтана заяви, че ако президентът бъде свален, Боливия "ще се превърне в голямо бойно поле, съвременен Виетнам".

Моралес подаде оставка на 10 ноември и избяга в Мексико. Още като пое министерските функции, Мурильо заяви, че бившата "дясна ръка" на Моралес ще бъде издирван.

Вътрешният министър каза също, че полицията и разузнаването са по следите на Раул Гарсия - брат на бившия вицепрезидент Алваро Гарсия.

В края на миналата седмица главната прокуратура издаде заповед за арест на бившата министърка на културата и туризма Вилма Аланока, издирвана за подтикване към противообществени прояви. В бурните дни около свалянето на Моралес у служители на министерството на културата и туризма били открити коктейли "Молотов", направени според полицията по нареждане на началниците им.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    1 2 Отговор
    Чисти
  • 2 Иван

    3 3 Отговор
    И в Иэточна Украйна беше чистка-13 000 етнически руснаци бяха убити .

    Коментиран от #5

  • 3 Borislav Popov

    3 6 Отговор
    По целия нормален свят народа гони с камъни т. нар. "социалисти". Където и да пипнат тия боклуци, винаги докарват мизерия, бедност, корупция и некадърно управление.
  • 4 Така са там

    3 0 Отговор
    Имах колега бивш политик от ла пас Беха го прокудили за 15години и този разправа яко схеми и кинти после се сменя премиера и всичко свърши и кои по затвора кой като него зад граница в жабарско бехме колеги 12год.
  • 5 Бесен Язовец

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Докато си бил облъчван с рушка пропаганда от Алфа ТВ и в мозъка ти е било чистка - 5-6 млн. неврона са били унищожени безвъзвратно.
  • 6 гост

    2 2 Отговор
    По време на комунизма как беше и у нас: за шепа хора имаше всичко докато народа се държи изкъсо, не му се подава нищо, обяснява му се, че има всичко нужно и че държавата се грижи за народа. В същото време синчета на дипломати и политици живееха различен живот, всичко им е позволено, до всичко имат достъп, от всичко са предпазени, наркотици, поститутки, западни коли, алкохол и насилие. Тати изнася държавните пари с куфари и след някоя година се връща като бизнесмен и от държавната заплатка купува химически завод. Нали, всичко е достоверно.
  • 7 бравос

    1 1 Отговор
    ...малееее и Боливия ще се оправи преди нас.....
  • 8 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ВИЖТЕ В ЮТЮБ РЕВОЛЮЦИОННИЯ КОНТРАПРЕВРАТ В БОЛИВИЯ !!!!! НО ТАМ НЯМА ДА ИМА ЛАГЕРИ ЗА ДЕСНИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ - БОЛИВИЙЦИ ЗАПОЧНЕТЕ ОТ РОДИТЕЛИТЕ И ДЕЦАТА ИМ !!!!!!!!!!