Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 19:23 2 833 13

ЕС: Без каишки за домашните котки

  • котка-
  • каишка

Европейската комисия оповести, че е защитник на свободното придвижване и правата, включително на домашните любимци

ЕС: Без каишки за домашните котки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Да се сложат каишки на домашните котки, за да се защитят по-добре застрашените птици и околната среда? ЕС прецени, че това би лишило писаните от неотменимото им право да се скитат, предаде АР.

Европейската комисия оповести, че е защитник на свободното придвижване, правата, включително на котките, и категорично отхвърли възможността някога да принуди собствениците на котки да ги държат у дома или на каишки, както настояват авторите на изследване.

Учени от университета в Тилбург написаха в оксфордското издание Journal of Environmenral Law, че свободно придвижващите се домашни котки влияят върху биоразнообразието чрез хищничество, съперничество, болести и кръстосване на породи.

Специалистите допълниха, че ефектът от хищничеството е по-лош, отколкото се е предполагало. Те увериха, че законите и директивите на ЕС трябва ефикасно да принудят собствениците на котки да ги държат у дома или на каишки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 котаракът със чизми

    7 4 Отговор
    Ох на дяда ! Ще започна да развъждам бръснати котета. Нова порода.
  • 2 Мамка му.

    12 2 Отговор
    И при животните започнаха да правят социализъм. Вярно Ленин е казал, че котката е животното на пролетариата. Ама не може така да дискриминираме кучетата. В Европа всички домашни кучета са с каишки.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Еколог

    16 2 Отговор
    Абе какви са тия малоумни учени бе!!!! Котката е чисто животно... Тя яде мишки, дребни, вредни птици и др. Не са ли чели, че Чумата през Средновековието се дължи на сатанизират ето на котките от Католическата църква

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Джудже

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Еколог":

    А така де, за котки може, а за кучета не може! Е те това е дискриминация! А аз защо да спирам свободното придвижване на моят пес, та той най-много да изяде 1-2 вредители (цигани)
  • 6 Бай Шиле

    10 2 Отговор
    А дано се реши този глобален проблем.Не се търпи вече.
  • 7 Бай Шиле

    10 2 Отговор
    А правата на мишките? КОГА?
  • 8 Xxxl

    4 2 Отговор
    Права имат и хлебарки,мишки,съсели плъхове,акари ,бълхи ,всякакви видове бацили и т.н животинки ! И техните права трябва да се защитават !
  • 9 Бачо Киро

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Еколог":

    Стига говори глупости, чумата не се дължи на сатанизирането на котките. Вирусът идва от Азия по два канала. Това което си чел-недочел е, че са опитвали с изтребване на уличните кучета, котки, но дори не са се сетили за плъховете, които всъщност са разнасяли болестта, а трепенето на котки де факто е помагало на плъховете, макар че те така бързо се размножават, че едва ли е имало голяма разлика. Появяването на чумата обаче не е следствие от трепенето на котките, това става по-късно. Пренесена е от Азия през Венеция и през Норвегия.
  • 10 Един

    3 0 Отговор
    Ето ! С какви актуални , отговорни, обществено значими и неотложни проблеми се занимава ЕС!
  • 11 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мамка му.":

    Пробвай се да ритнеш котка в Турция. Моли се никой да не те види. И последната баба да те види, свършен си!
  • 12 Jrj

    2 2 Отговор
    и коя е тая котка която ще позволи да я водиш на каишка?Говоря за типичната котка,а не за големите видове тигри,лъвове и т.н.Може някоя домашна стерилна да позволи каишка ,но до там.Ей,Еколог до сега не съм виждал котка да яде вредни птици/врана,сврака/,но синигери,врабчета,гугутки,гълъби няма проблем.В Австралия човека е внесъл прасето и котката и хората установяват ,че последните унищожават популациите на много местни видове.В България нямаме такъв проблем,но е известно и проучено че котката през целият си живот убива,това е хищник както дневен ,така и нощен.Човека е свикнал щом едно животно е галъовно и красиво то е по привилигеровано от останалите,ааааа и щом не се яде???

    Коментиран от #13

  • 13 goni

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Jrj":

    Питай в Азия. Те ще ти кажат как се яде. Ако, ти сервират заешко знаеш ли как да го различиш от котешко?! Ако, липсва преден крайник даже и най- добрият специалист не може да го различи!:)
Новини по държави: