Last news in Fakti

30 Ноември, 2019 17:24 3 315 35

Обявиха кога стартира "Турски поток"

  • турски поток-
  • проект-
  • турция

Това ще стане на 8-ми януари

Проектът „Турски поток“ ще бъде открит на 8-ми януари. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от РИА Новости.

Очаква се на официалното откриване да присъстват турският президент Реджеп Ердоган и руският държавен глава Владимир Путин. Двамата са потвърдили това по време на телефонен разговор.

Вече беше обявено, че работите по газопровода приключват. От руска страна обявиха, че той трябва да започне работа до края на годината.

От „Газпром“ вече са запълнили с газ и двете линии по проекта. Втората линия трябва да доставя газ за Европа.

В момента тече работата по завършването на проекта през Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    14 0 Отговор
    Бввиха ли го наистина😂😂😂😂
  • 2 Читател

    10 0 Отговор
    Нова дума в БГ речника - "Бявиха" ??? (заглавието)
  • 3 А стига бе

    37 5 Отговор
    Е как така-нашите експерт-соросоиди ни убеждаваха,че газта е невъзможно да мине през търбите защото нямало да има налягане-защото щял да има някакъв конденз--защото руснаците нямали толкова газ и още куп идиотизми.А сега фесовете ще излезат по-глупави от форумните соросоиди--а дали е така?

    Коментиран от #8

  • 4 Каръл Маркс

    7 1 Отговор
    Нищо не можах да разбера от заглавието.Днеска Ердоган в Ипсала Българо Гръцката граница откри газопровода ТАНАП идващ от Азейрбеджан с капацитет от 16 Милиарда куб.м.газ от които 6 милиарда остават за Турция а за Европа 10.

    Коментиран от #13

  • 5 Начо

    4 10 Отговор
    Патоците да си ги заврат угз

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    27 5 Отговор
    Това е пазарна икономика, купуваш там от където ти е изгодно. Тръбите през Украйна няма как да бъдат на принципа 'днес има, утре няма"! При такива игрички всеки си търси алтернатива. Не че обичам много другаря Путин, но и аз да бях щях да търся алтернатива. Давам само пример: защо азиатците направиха заводи за коли в Европа? Ами за да не ги мъкнат и оскъпяват от далечния изток. Не знам каква е логиката от другия край на света американците да мъкнат скъп газ за Европа? Най-логично е Европа да купува от близки до нея пазари и то на изгодни цени. Значи за да не бъде континента зависим от Русия, ще зависи от Америка и то със много големи заплахи за сигурността ѝ! В Брюксел наистина са изперкали.......
  • 7 Георги

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Начо":

    В твоя сигурно вече ги завряха !
  • 8 гост

    4 17 Отговор

    До коментар #3 от "А стига бе":

    През 2003 година , когато рашките пуснаха Син поток , прогнозата на Газпром беше , че през 2010 г Турция ще купува между 53 -55 млд куб руски газ годишно !! За 2017 Турция със сто зора стигна 27 млд куб , тоест половината от това което трябваше да стигне още 2010 , а за тази година ще падне под 18 млд куб , щото вноса на азерски , ирански и втечнен газ вече е почти 40% от потреблението и расте бързо !!! За следващата година самите ушанки прогнозират не повече от 16-17 млд куб за Турция , а те ще са доста по-малко естествено !! Та за къв к...р им са две тръби за 30-32 млд куб да ни обясниш "експерте" ??? Да не говорим , че тръбата "за Европа" няма никакъв шанс да тръгне преди 2021 г , а дотогава отдавна ще има нов договор с Украйна ! И оти ги ручаха жабетата каскетите , бе холан , хахахах !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Шукариева

    3 17 Отговор
    Пълни глупости. Българите не ги интересува газта, повечето собственици на апартаменти са на ТЕЦ, а повечето тецове НЕ СА на газ.
  • 10 Хи их хи

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Да изпратиш писма на Путин и Ердо, да им обясниш как са се набутали! Щото те нямат такава умна 🎃 около тях, като теб!

    Коментиран от #14

  • 11 ****

    20 4 Отговор
    Този поток вече щеше да ни носи приходи,но така е щом продължаваме да търпим да ни управляват безродници,и най вече тази тиква!

    Коментиран от #12

  • 12 Истината

    4 20 Отговор

    До коментар #11 от "****":

    Нищо нямаше да ти носи руска подлого, както няма да ти носи и Балкански поток. Трябва са го спрат.

    Коментиран от #15

  • 13 Калиспера

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Каръл Маркс":

    Гръцката делегация напусна заради предизвикателствата на Ердоган, според гръцките медии.

    Коментиран от #30

  • 14 гост

    3 17 Отговор

    До коментар #10 от "Хи их хи":

    На Путин и Ердоган им е точно през оная работа кой се е набутал !! Султана не е дал и цент и щом ушанките сами се натискат , да пускат тръби !! А Путин го интересуват само комисионните от дружките , "строители" на потоците , дето само фактурите на тройни цени минават през тях , а чужди фирми вършат работата ! Сега като свършиха потоците , щото те наистина свършиха , ще продадат и фирмите си на Газпром за по няколко милиарда , а скоро Газпром ще бъде фалиран и разпродаден на части , включително и на западни фирми като любимия ви Ямал , щото по европейското законодателство трябва да бъде НЕЗАВИСИМ оператор , за да доставя газ на Европа !! Така че отново набутани са само обикновените руснаци , които ще продължават да затъват още повече в мизерията !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Осведомен

    4 9 Отговор
    За тези, които не знаят, в Средиземноморието има огромни запаси от природен газ, особено морето между Гърция и Либия. И има толкова много от тези газови запаси, че те лесно могат да се съревновават както по цена, така и по количество, газът, който сега взима Европа от другаде. Ето защо се случва там, и във всички околни страни, всичко което се случва, с намесата на турците. Зад тях стоят руснаци, иранци и катари, които също имат големи запаси от газ.

    Коментиран от #19, #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 a bee

    6 5 Отговор
    Не може да бъде ! Трябва някой да плати и
    друг да чака с петилетки за ефки (поне е така у нази ) !
  • 19 a bee

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Осведомен":

    ЧУВАЛ СЪМ ЗА КВИ ЛИМОЗИНИ ЧАКАТ ПО ВИТРИНИ у
    някои страни и кво да ида и да си взема една ?При такива
    запаси ЕННИ , ШЕЛ,ОМВ ,.. КВО ли чакат а ?

    Коментиран от #23

  • 20 ****

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    Ами нали този същият заем дали щяхме да го вземем тогава,или сега,каква е разликата?Руските тръби щяха да са до нашият бряг,и от там щяха да са нашите със заема.

    Коментиран от #22, #24

  • 21 xexexe

    0 14 Отговор
    прекрасни новини, турция е абсолютната пешка на русия, а ердоган е абсолютната марионетка на путин!
  • 22 Истината

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "****":

    Нали това ти казвам, тръбите през нас са полезни за Сърбия и Русия, но не и за нас. По старото трасе, което вече е построено Русия трябва да плати около 1.5 милиарда долара неустойка за липса на транзит. А ние го опрощава ме и се набутваме с нови милиарди за да могат сърбите да получават руска газ.
  • 23 Осведомен

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "a bee":

    BP и ENI са активни в Либийската ИИЗ, докато TOTAL и EXXON MOBIL в гръцката ИИЗ. Всички те днес са в морето точно между двете страни. И всички тези компании са обявили, че са отишли ​​там, за да експлоатират много големи находища, а не малки или средни.

    Коментиран от #29

  • 24 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "****":

    Ако случайно си забравил , "руските тръби" щяха да струват не 1,5 милиарда ЕВРО , а 4,5 милиарда !!!! Щото вожда и дружките на дребно не играят и на търгове не ходят !! И като подарък по тях щеше да може да върви САМО руски газ , щото така искаха пак същите !!! Тоест нямаше как да стане , щото европейците трева не пасат ! Отделно даже сега не се знае кога ще се изплатят тия тръби , а при 4,5 милиарда беше абсолютно сигурно , НИКОГА !!!!!
  • 25 ДеБора

    3 8 Отговор
    Бг ползва ли много газ ? Има ли индъстри че да трябват големи количества ? Населението в градовете е предимно на ТЕЦ, каква газ , какви 5 евро ? За селата газ ??? Вие добре ли сте ?

    Коментиран от #26

  • 26 Истината

    5 9 Отговор

    До коментар #25 от "ДеБора":

    В Южна България има масова газификация бе кавал русоиден. Дори и по селата. Аман от неграмотни ушанки!
  • 27 Домакин

    5 1 Отговор
    И защо сте сложили снимка на Пристанище Варна ...?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Както и други

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Осведомен":

    До колкото знам , там има само два турски изследователски кораба , както и военни такива , и прогонват другите от района . Микрон защо мислиш беснее срещу Турция.

    Коментиран от #31

  • 30 Инфо

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Калиспера":

    Остро осъждане на изявленията на президента на Турция. "Ние осъждаме днешните изявления на турското ръководство. Основният нарушител на международното право в региона настоява да не осъзнава, че незаконността не поражда право." Горното е изявление на Министерството на външните работи на Гърция относно днешните изявления на турското ръководство. В изявлението се посочва: Продължаващото нарушение на Турция, понякога под формата на заплахи или понякога с нарушения на международното право, за съжаление не само потвърждава този статут, но и подкопава стабилността и интересите на всички народи в по-широкия регион. Освен това тя демонстрира пълното презрение към принципите на добросъседството, крайъгълен камък на мирното съвместно съществуване на държавите и основно условие на европейската й перспектива. За съжаление турският президент избра да превърне проект за мирно сътрудничество в демонстрация на военна реторика и презрение към международната легитимност. Напускането на заместник-министъра на околната среда и енергетиката Димитрис Иконому от събитието беше естествено следствие и осезаемо осъждане на тези изявления. Надяваме се, че турското ръководство разбира, че спазването на международното право не е по негова преценка, а е абсолютно задължение.

    Коментиран от #33

  • 31 урок по география за мюмюни

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Както и други":

    само че ти говориш за безсмислените нарушенията на дедо ердо в кипърската ииз, губейки всеки ден милиони евро, скъпоценни за гладните турци, които консумират цианид...вместо хляб, докато той говори за проучванията, проведени от най-големите компании между либия и гърция в йонийско море
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Калимера

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Инфо":

    Според медиите в Гърция турската страна е поканила и гръцкия премиер, който смяташе, че не трябва да присъства, като по този начин изпрати съобщение за действията на Турция и също така да се опита да избегне международен дипломатически инцидент между двете страни. Според същите медии гръцкото правителство, което изрази готовността си да сътрудничи и да се консултира с турската страна през първите седмици от мандата си през лятото на 2019 г., преразглежда позицията си и коригира стратегията си, не само заради отворената рана от нелегалната имиграция, но най-вече заради развитията в Кипърската изключителна икономическа зона, източното Средиземноморие и наскоро заплашителното споразумение в Анкара с правителството на Триполи, което е част от хората на Либия.
  • 34 Бах маа му

    2 0 Отговор
    Е нали немаше толко газ у руско?Само тръбетата щели да напълнят брейййй.
    Мани мани ако потече газ по тия тръбета тйо краварите инфаркт шъ получат бре.
    Еле как се строи и северен поток 2 ко ли шъ стане тогаз?Сигурно шъ вземат мерки.. бомбят и бягат.
    Но за БГ страшно нема нали сме приятели (подлоги де)краварите ,че ни простят.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: