Last news in Fakti

13 Ноември, 2019 10:59 5 992 49

Цветанов с критики за АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“

  • аец белене-
  • турски поток-
  • цветан цветанов-
  • енергийна сигурност

Евро-атлантическият център за сигурност с позиция за енергийната сигурност на България

Цветанов с критики за АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“ - 1

Два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България - „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“.

Това обявиха от Евро-атлантическият център за сигурност. Той излезе с позиция за енергийната сигурност на България.

България подписа в рекордно къси срокове договор за строителството на продължението на „Турски поток“ през територията на България. За по-малко от 6 месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка. Стойността на договора е над 1.1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ, отбелязват от организацията на Цветан Цветанов.

Ето и позицията на Евро-атлантическия център за сигурност:

Евро-атлантическият център за сигурност проведе среща на Общото си събрание вечерта на 12 ноември, по време на която се състоя дебат и бе подготвен текст на позиция на центъра относно енергийната сигурност на България. Следва пълният текст на позицията.

Позиция на ЕАЦС относно енергийната сигурност на България

Основните елементи на енергийната сигурност включват сигурни доставчици, достъпни цени и достатъчно ниво на диверсификация, която да постига три основни цели:

- гъвкавост на енергийната система и възможност за бърза реакция при нарушения на баланса между доставки и търсене;

- конкуренция между доставчиците, която да осигури най-ниските цени въз основа на пазарен принцип;

- непрекъснатост на доставките, осигурена чрез възможността за замяна на един източник с друг по всяко време при възникване на проблем с доставките от първоначалния източник.

Понастоящем два енергийни проекта създават предпоставки за притеснение относно влиянието им върху енергийната сигурност на България - „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“.

България подписа в рекордно къси срокове договор за строителството на продължението на „Турски поток“ през територията на България. За по-малко от 6 месеца се проведоха всички процедури, издадоха се всички разрешителни, подписа се договор и се направи първа копка. Стойността на договора е над 1.1 млрд. евро. Дължината на трасето е 474 км. Според договора, строителството ще завърши за рекордните 250 календарни дни за линейната част. Финансиране за проекта обаче липсва, а по тръбата ще тече само руски газ. Булгартрансгаз не разполага със средства за строителството на тази инфраструктура. Нито Булгартрансгаз, нито дружеството майка БЕХ могат да изтеглят заем на такава голяма стойност. Поради тази причина, условията на договора предвиждат сумата да се плати от приходите от транзит в срок от 10 години след пускането на тръбата в експлоатация. Това означава, че обслужването на дълга ще зависи от пренесените количества и цена. Ако Газпром реши да не използва тръбата и тя остане празна, Булгартрансгаз ще трупа задължения, които няма да може да обслужва. Логично е при неплащане кредиторът да опита да придобие дружеството и неговите активи. Тази ситуация създава предпоставки за диспропорционално увеличаване на руското влияние в политическия и икономическия живот в страната ни, както и риск от пълна зависимост на българския газов оператор Булгартрансгаз от Газпром. Същевременно предвидените обвързващи договори за доставка на газ, ще направят невъзможно диверсифицирането на доставките с втечнен природен газ.

Притеснително е и състоянието на проекта за АЕЦ „Белене“. След предложението от средата на 2018г. на Министерски съвет да бъде възобновен проекта, Народното събрание прие решение, което забрани на правителството да предоставя каквито и да е гаранции или плащания по този проект и подчерта, че реализирането на проекта трябва да се случи „на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция“.

През последните месеци правителството даде редица сигнали за възобновяване на проекта и привличане на руски и китайски инвеститори. Важно е в този контекст да се съхрани решението на Народното събрание. В противен случай, ако българското правителство даде гаранции за инвестицията на руската страна, рискуваме българската енергетика да бъде поставена в пълна зависимост от Русия. Същевременно не бива да подценяваме факта, че в сферата на атомната енергетика не е толкова важно кой притежава реакторите, а кой притежава технологията и може да преработва ядрения отпадък от работата на тези реактори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга 2019

    74 5 Отговор
    Оставка на Цв. Цв. :)

    Коментиран от #41

  • 2 Коментар📝

    88 8 Отговор
    Абе ТАЯ МИШКА ЩО Я ПОКАЗВАТЕ
  • 3 Тръмп

    57 5 Отговор
    А Вие какво направихте от този измислен Център за да го спрете???:):):)Егати Театъра!!!:):):)
  • 4 Радо

    85 6 Отговор
    Тоя разбира толкова от енергетика, колкото свиня от класическа музика.

    Коментиран от #33

  • 5 А де

    77 6 Отговор
    Това ли са му заръчали от срещите в щатите?

    Коментиран от #15

  • 6 Балкан

    58 6 Отговор
    Само като се види евро-атлантическо и става ясно колко е стойностно.
  • 7 Хасан

    37 6 Отговор
    Тоя ще направи мръсно на Бойко ...
  • 8 vasil

    58 4 Отговор
    Този няма ли най-сетне да ни освободи от присъстнието си?!!!
  • 9 Батман Боко

    30 4 Отговор
    На този човек е поставена цел,да дразни онзи човек и да създава напрежение по веригата.
    Това той го умее,след като създаваше интриги в структурите на ГЕРБ,сега създава интриги и на международно ниво,но луд е този който му даде да яде зелника,и да усвоява средства,за да влияе и вреди на политическият живот по света и у нас,но тия които му дадоха власт и пари,да му търпят маргазите и золумите,които ще направи ,"стратегът".
  • 10 Прав е

    27 4 Отговор
    Един мой познат иска да внася смесени успоредки само от Русия и аз му казвам, недей бе, диверсифицирай, и гледай кво казват от центъра.

    Коментиран от #19

  • 11 Цвеко цеканов

    42 3 Отговор
    Ей не се занимавай с глупости.. Имаш апартаменти за аранжиране!
  • 12 Цв.Цветанов

    19 13 Отговор
    Разбира се няма нищо лошо българската енергетика да е зависима от америка.
  • 13 Америка или Европа

    37 3 Отговор
    Този бльон е подкован от Американската шкембеджийница да плюе по всичко, което не е Американски интерес.
    Със съпругата му в ДАНС ,Цветан Цветанов представлява политически риск ,за Европейската общност и нейната политика ,а от там и за България.
    Атлантическите ценноси в България трябва да отговарят на Европейското единомислие, той сам предикаше тази песен, преди да го изгони Борисов , заради корупция и далавери.
  • 14 1944

    27 1 Отговор
    тва комунист-евроатлантик си е чист оксиморон. ама щом си мислят че им вярваме. иначе са си същите прости и нагли селянчета като бащите си.
  • 15 Ал тук Ал ма нема

    36 2 Отговор

    До коментар #5 от "А де":

    Шестата Цецо откъде компетентност по енергетика? Физкултурни вербуван в Шесто на Убо, вербуван от СИА за троянски кон стил Цачева, финансирано движение от еврейския Джермански съюз, и от усвоени от Булгериън Мънней, той изведнъж бе опасен, от тотална енергийна компетентност? Ето това е чудо? И първата му лекция пред обществото бе за страшната, ,, руска енергийна зависимост,,,, от която чудно Германия не се бои и прави Норд Стрийм 2, а само БГН трябва да се бои??? Затворете го за 20 години в Сливенския и да чете Енергетика там! Ако не излезе още по-добре.
  • 16 Не искам ам щкембета

    26 4 Отговор
    А 500 000 милиона български лева ,всяка година за едно щкембе на закуска в Америка ,политика ли е ?
  • 17 турци, вън!

    10 8 Отговор
    турски поток йок - ново робство йок
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бкп

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "Прав е":

    В Каскетитя и успоредни не могат да правят. Дай линк към производител.
  • 20 Бирата

    23 2 Отговор
    Цецко дали е взел разрешение от Боци за да пуска това ! Ако не е значи да очакваме в най скоро време да гостува на Мишо Бирата
  • 21 1234

    33 4 Отговор
    Мен ме притеснява когато физкултурници предатели правят открито филиали на цру у нас и им се дава трибуна

    Коментиран от #22

  • 22 Зоро

    20 1 Отговор

    До коментар #21 от "1234":

    Не се тревожи. Цацата и Дано дебнат Цецо за шпионаж в полза на ЦРУ и още едно такова изказване като това и ще го експулсират към Уошингтън. Нали обвиниха оня там Малинов в шпионаж за Русия, бил агент на пенсионера Решетников и ходели за риба, че на Цецо ли ще простят? Само гледай как още едно социологическо изказване от Шестте апартамента и Цацата ще го изправи за шпионаж пред СГС.

    Коментиран от #25

  • 23 България ЕС Нато

    7 20 Отговор
    Трябва да се учреди ЕвроАтлантическа партия и да спечели Парламентарните избори Само тогава България ще тръгне по пътя на благоденствието

    Коментиран от #45

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Муу ха ха ха

    5 19 Отговор

    До коментар #22 от "Зоро":

    Смешко няма как да стане защото Щатите и ЕС са ни партньори а Русия враг
  • 26 Пенсионер 200

    21 2 Отговор
    Искам да видя продадени на зелено F16/70 осем броя, дадени на прокуратурата всички приватизационни сделки и следприватизационен контрол, концесии,сваляне на банкова тайна и не на последно място тримата Ивановци: Костов, Нейков и Шиляшки обесени в градинката пред "Кристал"!
  • 27 ALFA-A1

    25 1 Отговор
    .....А нещо за ,, американските'' тецове, за които държавата продължава да плаща .... все още?!!!
  • 28 лобист ва чужди итересе

    21 4 Отговор
    Цецо , вътре си с двата крака за национално предателство.
  • 29 gggw

    11 0 Отговор
    па нормално е евро-атлантическия центьр да се пристесняват.. а евро-източния центьр са притеснени от американския втечнен газ и американските тецове.. не мога да разбера ? нали сме пазарна икономика ? с притеснения не се решават пазарни вьпроси. все едно един продавач на краставици на пазара да каже, че е притеснен че има и други дето продават краставици.. ами негова си работа .. мен кво ме интересува, че се притесняват?
  • 30 gggw

    9 0 Отговор
    даже е много добре, че се притесняват - това ще гарантира по-ниски цени и конкуренция
  • 31 gggw

    20 2 Отговор
    цвьки и плювнята да отиват у дб.. там са си лика-прилика евроатлантици барабар с пасито .. и да взимат по 2-3 % на изборите.. ама не - така е много удобно да се изказват... кат някьв фактор се явяват. нещастници
  • 32 слаботоков

    21 1 Отговор
    Хайде и тоя от бавното почна да дава акъл! Аман от скапаняци! После искаме държавата да се оправи!
  • 33 Баба меца

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Не обиждай животното! И без това много им се струпа тази година, а наближава и Коледа.
  • 34 1:1

    15 1 Отговор
    Такова животно "евро-атлантически" НЕМА! Европейските ценности и приоритети са най-важни за нас! А тоя кучи манипулатор се чуди как американците да го върнат в мача. Ще стане...когато и Местан се върне в ДПС! И е време Бойко да го ритне още един път! Ама като за последно!
  • 35 Борис

    12 1 Отговор
    Е за това НИКОГА няма да гласувам за герб. Вместо да е в затвора тая мазна муцуна , продължава да вреди на народа от който толкова години краде безочливо. И лошото е че не е само той.
  • 36 Въпрос?

    15 1 Отговор
    От къде тоя имаше пари да създаде този атлантически център, да направи ремонт на сградата за стотици хиляди и да плаща заплати на калинки около него. Кой го финансира или е откраднал доста милиони, че сега ги харчи за анти български кампании. В правовите държави ще го гонят до дупка данъчните служби за доходи от неясен произход....
  • 37 Жеков

    9 1 Отговор
    България е притеснена от зависимостта на американските ракети от руски двигатели. А в САЩ напротив изобщо не се притесняват и ги купуват като топъл хляб. Значи ние да се притисняваме а те не се се притесняват.
  • 38 слаботоков

    11 1 Отговор
    Чудя се от кога бавноразвиващите започнаха да разбират от енергетика? Явно помощните училища подготвят много добри кадри,включително и специалисти по външни асансьори и ти.н
  • 39 И тоз ГЕРБЕР е Помак

    9 0 Отговор
    Само такива са и Ешкенази.
  • 40 гражданин

    8 0 Отговор
    неолиберални соросоидни предатели
  • 41 макдоналдс тръмп

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга 2019":

    безспорно най подготвинния от герб ,и поведение и манталитет - трябва да заеме ръководната роля в портията ,той никога не би прегърнал една махамед али - посланика на ща в бгето
  • 42 Иво

    8 1 Отговор
    Ха? Цецо??? А стига бе??? Къде бяха критиките, преди да се чуе за холът с асансьор??? Ейййй, как изведнъж ви проблясва разумът бе Цецо! Ти да видиш! Брей,брей,брей!
  • 43 Аватар

    11 0 Отговор
    А ве тоа е голем шмундел лайномет! Не му вервам!
  • 44 Хитрата сврака

    7 2 Отговор
    Става ясно на обществото и на света зависимоста на Борисов от рубладжийските олигархични кръгове зад ДПС и все повече се осветляват маймунджулуците му на "заслужил" артист по пърформанси. Например, понастояшем строи с небивал темп (за 250 дни) по указание на руснаците транзитен газопровод от 475 км. за Сърбия с руска газ, а вече 10 години е на път да "открие" с първа копка 5 пъти по-къс и по-малък по капацитет газопровод от Гърция с алтернативна американска и катарска газ. Докарал един багер на гола поляна, за да се снима пред него с американската посланничка преди отиването му при американския президент.
  • 45 Имаш нужда от лечение! 🤪

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "България ЕС Нато":

    Човече, пий си редовно хапчетата! Явно си пропуснал дневната си доза! Замисли се какви глупости дрънкаш! Ако не вземеш спешни мерки ще се наложи да си направиш трансплантация на мозък! 🥴

    Коментиран от #48

  • 46 3333

    5 1 Отговор
    Цвъки скрий се! Думата ти пет пари не струва.
  • 47 Иван

    1 0 Отговор
    Непрекъснатост на доставките.........ако ф-16 се эабавят,България да е готова във всеки един момент да купи МИГ-29 или СУ-35.
  • 48 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Имаш нужда от лечение! 🤪":

    Да получи тоэи на Макрон.
  • 49 Инерция

    0 0 Отговор
    САЩ не успяха, но Цветанов продължава по инерция, след колко ли визити там за инструктаж. Авантаджийството го провали. Завършил тук ВИФ (няма лошо), но не Кембридж, вечна сординка на някой или за нещо. Напъва се да не го забравят. Сега аутсайдер, но с амбиции за бъдеще. Нада се. Изпуснал "влака".и
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове