Last news in Fakti

2 Декември, 2019 07:55 6 808 58

САЩ да не натрапват оръжието си на НАТО

  • нато-
  • франция-
  • русия-
  • ф-35-
  • f-35

Гарантирането на сигурността в Европа е невъзможно без поддържане на диалог с Русия

САЩ да не натрапват оръжието си на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ не трябва да задължават членовете на НАТО да купуват оръжията им, заяви френският министър на въоръжените сили Флорънс Парли в интервю за Journal du Dimanche, цитирана от РИА Новости.

"Не трябва да позволим петият член на Устава на НАТО, който задължава членовете на Алианса да поддържат солидарност, да стане F-35 под натиск от Вашингтон, който ще ги принуди да купуват американско оръжие", каза Парли.

Признавайки, че САЩ са важен играч в НАТО, министърът подчерта, че самият президент на САЩ Доналд Тръмп призовава европейските държави да поемат отговорност за своята сигурност.

В същото време тя отбеляза, че Европа „няма военни механизми, които биха били в съответствие с нейната икономическа и политическа сила“.

Според нея изграждането на независима суверенна позиция не е бърз процес. Това обаче не трябва да поставя пред членовете на ЕС избор между суверенна Европа и Трансатлантическия Алианс. Напротив, те трябва взаимно да се подсилват.

В допълнение Парли каза, че гарантирането на сигурността в Европа е невъзможно без поддържане на диалог с Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    12 87 Отговор
    СЛАВА НА САЩ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 КОНТРАТА

    75 8 Отговор
    То поне да беше оръже, а то калпаво сглобена и замислена скрап!

    Коментиран от #14

  • 4 Обективен

    6 80 Отговор
    И как ще водите диалог с Русия, след като Путин не иска да приеме каквото и да е чуждо мнение.

    Коментиран от #42

  • 5 Реално

    87 5 Отговор
    Опаааа-все повече страни се опълчват срещу американският диктат.Май наистина САЩ ще загуби и най-близките си съюзници заради алчността си и арогантното си поведение
  • 6 Захариев

    78 5 Отговор
    Много добро изказване Меже ли някой да посочи кога Русия е нападнала първа Оценката ми е 5

    Коментиран от #18, #34, #56

  • 7 Дъ Клаш

    7 62 Отговор
    Яд ги е франсетата че никой не им ще боклуците а държави като Холандия Белгия и тн купуват Ф-35.Да го духат французите те не ни броят за хора.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГосТ

    56 4 Отговор
    Ами да, айде стига с тоя малоумен театър със злият враг Русия. И като германците искат да обслужват сащ,французите могат да подобрят в пето поколение Рафалите с Швеция и Италия. Срещу Русия ще се защитават, докато америте правят интриги и цепят съюза....
  • 10 Ххх

    64 4 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова по-младата":

    Не знам кой е луд да купува оръжие от Русия, но кой е луд да пише такива коментари е повече от ясно. И за малките деца е ясно, че не става въпрос за покупки от Русия, а за избор между собствени разработки, някои и съвместни, на водещите европейски държави и американско оръжие, което, особено при Тръмп се натрапва за покупка по един изключително безочлив и нахален начин. А водещите европейски страни също имат военна промишленост, която трябва да има поръчки, за да се развива и оцелява, било към собствените армии, било за износ. А Тръмп ги притиска повече от елементарно - 2 процента за военни разходи, ама увеличението ще дадете за покупки на американско оръжие. Е, да, ама не всички са бананови републики като нашата да козируват на американския диктат.

    Коментиран от #16

  • 11 А?... Ко?... Не!

    60 2 Отговор
    Много злоба, бе Румянче! Ама е прав франсето, налагането и натиска с всички методи от страна на Америка е недопустимо. За предлагане и покупка трябва да има пазарна цена, а не заплахи и натиск върху слаби икономически и военно държави. Или само там им минава номера...
  • 12 Дъ Клаш

    6 68 Отговор
    Америка е велика тя е расовото и половото равенство.А руските диваци спонсорират нацистките и други крайнодесни ненавистични партии.Винаги със Сащ само те имат капацитета да смажат източните руско-китайски утайки.
  • 13 ГосТ

    39 2 Отговор
    В близкото минало, в Япония е имало криза с ориза, а най хубавият ориз е японският (ориза японика ) ,та краварите точно по това време им бяха наложили мита за стоки,а ония с цялата си наглост им предложили да им гледат ориз и да им внасят. Разбира се, това са много възпитани хора и не отказали. Но им казали,че искат да го транспортират в хладилни кораби щото пътя е дълъг 😂 След това разбира се, цената била такава, че предпочели ориз от Филипините 😂
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГосТ

    34 1 Отговор
    Та мисълта ми е, възпитано да им бъде бит шута. Не е нужно Европа да слиза на тоя кръчмарски тон.
  • 16 Шляхтиц

    24 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Моите поздравления !!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 Бигдик🤓

    5 46 Отговор
    Русия е основния виновник за напрежение в Европа.
  • 18 Karniton

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Захариев":

    Мисля че в Руско-Финландската война , но като цяло си прав

    Коментиран от #57

  • 19 Ххх

    24 4 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова по-младата":

    Румяна Костова, Диамантения хой, ГЕРБ - дали не става въпрос за едно американско подобие на Распутин, което с безумните си тиради се опитва да промива мозъците на четящите. И кой ли ще му се върже, освен ако не е с подобни психически отклонения ?
  • 20 КОНТРАТА

    31 1 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Произвеждат си го и си го продават на себе си, от там идва цифрата! Много си смешен, сигурно е изискване да си смешник за да те наемат в краварски НПО

    Коментиран от #21

  • 21 Borislav Popov

    0 27 Отговор

    До коментар #20 от "КОНТРАТА":

    Не на себе си бе, глупи, а на международния пазар - СА, Австралия, ОАЕ, Пакистан, Индия, Индонезия, Майлазия, Тайланд, Нигерия, ЮАР и др. са основните купувачи на американско оръжие на едро.

    Коментиран от #45

  • 22 Ххх

    31 6 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Каскет, откъде са ти данните ? Щото аз наскоро бях гледал, ако не бъркам за периода 2014 - 2018 г. и даваха 33 процента за САЩ и 23 за Русия. Ама не ми пречи пак да погледна, знам, че си ме именувал преписвач, може пак да ти препиша нещо от някъде, че ми е мерак теб да те пратим в категорията лъжлив сиганин. А Щатите как си продават оръжието има ли смисъл пак да повтарям - с политически натиск и заплахи със санкции, за разлика от Русия, която опитва да пробива с ниска цена и качество. Ако не беше Саудитска Арабия да им налива стотици милиарди за оръжие, щях да те питам какъв щеше да е процента на САЩ. Макар че тия оръжия много не помогнаха на саудитците - и при войната в Йемен, и при нападението над рафинерията на АРАМКО.

    Коментиран от #26, #27

  • 23 Дъ Клаш

    4 28 Отговор
    Спокойно русофилистици френците крякат срещу ЮСА за да могат да си продават Рафалите и Леклерците а не да купуват Сахуй и Армати.
  • 24 Дъ Клаш

    3 23 Отговор
    Като продадоха Рагалите на Индия си спомням какъв руски вой беше.Щяха да получат инфаркт рушняците.
  • 25 a bee

    24 2 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Боре ! Арамко колко беше защитено че
    арабелите застанаха на опашка за пуниново а ?
  • 26 Borislav Popov

    1 20 Отговор

    До коментар #22 от "Ххх":

    Не се притеснявай каскет, даните ми са верни и са взети от руски специализиран сайт, аз не съм лъжец като този контрата, дето плещи тук тъпотии, че американците, сами на себе си, са продавали оръжието си - Первое место по фактическому объему экспорта вооружений по итогам 2018 года занимают США. По предварительным данным ЦАМТО, объем идентифицированного военного экспорта США в 2018 году составил 37,184 млрд. долл. или 41,8% от общемирового объема экспорта ПВН. Для сравнения: в 2015 году объем идентифицированного военного экспорта США составил 29,910 млрд. долл. В целом за последний 4-летний период США экспортировали вооружений на сумму 142,249 млрд. долл. (42,5% мирового рынка).
  • 27 Borislav Popov

    2 17 Отговор

    До коментар #22 от "Ххх":

    Това забравих да го добавя - Второе место в рейтинге ЦАМТО по объему экспорта обычных вооружений в 2018 году занимает Россия – 14,580 млрд. долл. или 16,4% от общемировых поставок.

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 28 Ххх

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Според изследване на Стокхолмския институт, САЩ и Русия осъществяват 57 процента от световния оръжеен износ. САЩ са с 36 процента, Русия с 21.

    Коментиран от #31

  • 29 Ххх

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Стокхолмският институт за изследвания на мира (SIPRI) публикува нов доклад за състоянието на световния износ на оръжие. Както и през предходната година, 5-те най-големи износители на оръжия са САЩ, Русия, Франция, Германия и Китай. Те осигуряват 75% от продажбите в периода 2014–2018 г. Общият дял на САЩ и Русия възлиза на 57%.
    Според експертите, обемът на международните доставки на основни видове конвенционални оръжия през 2014–2018 г. се е увеличил със 7.8% в сравнение с 2009–2013 г. Отбелязва се, че през последните пет години доставките на оръжия за Близкия изток се увеличават в сравнение с периода 2009–2013 г., докато доставките на оръжия към други региони намаляват.
    Според доклада, делът на САЩ в оръжейния пазар се е увеличил с 6%, достигайки 36%. Повече от половината от износа на САЩ (52%) се пада на Близкия изток.
    Пазарният дял на Русия през 2014–2018 г., напротив, намалява със 17% в сравнение с периода 2009–2013 г. Отбелязва се, че това отчасти се дължи на намаляването на вноса на оръжие от Индия и Венецуела. През последните пет години Русия е снабдявала с оръжие 48 страни. 55% от общия обем се пада на Индия, Китай и Алжир.

    Коментиран от #36, #50

  • 30 Ххх

    14 2 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Та каскет, редовно плюеш руснаците, ама в руски сайтове си търсиш информацията ? И защо се доверяваш на връгът ? Нищо, поне не си на интелектуалното ниво на Румяна Костова, че излизаш с по-смислени аргументи.

    Коментиран от #32

  • 31 Borislav Popov

    1 7 Отговор

    До коментар #28 от "Ххх":

    Ха, ха, според изследванията Стокхолмския институт, бла, бла..) Тук няма какво да се изследва бе, глупи, тук има суха статистика и сухи цифри, които не подлежат на изследване ! Какво толкова има да изследват, след като всичко и така се знае, толкова и толкова продали, за толкова и толкова пари ?! Моите данни са от новостния сайт на руския Военно промишлен комплекс (ВПК) ! Ти на руснаците ли вярваш, или на някакъв джендърски стокхолмски институт ?

    Коментиран от #35

  • 32 Borislav Popov

    1 20 Отговор

    До коментар #30 от "Ххх":

    Грешиш каскет, аз не плюя руснаците, аз вас плюя, руските подлоги, които сте си продали душата на дявола и му служите тук за жълти копейки. А информация, черпя от руски сайтове, да не речете сетне вие каскетите, че това било лъжа и бла, бла.
  • 33 до Борислав Попов

    17 2 Отговор
    Хората нали ти казаха първо да изкараш средно тогава да пишеш!
  • 34 фгбттгтб

    2 12 Отговор

    До коментар #6 от "Захариев":

    Ми примерно когато нападат Царство България, за да откъснат Добруджа в полза на Румъния бе другарю червен ...
  • 35 Ххх

    14 3 Отговор

    До коментар #31 от "Borislav Popov":

    Много ми е интересно ти откога започна толкова да вярваш да руснаците, при положение че ги плюеш непрекъснато. Или всичко е според ситуацията - щом данните ти изнасят, ще цитираш руснаците, нали така ? Пък и точно ти откога почна да обиждаш на джендър ? Не знаеш ли, че тая идеология най - вече Щатите я натрапват, а американските посланици са върли фенове на гей парадите у нас ? Да не си изядеш хляба от Америка за България с тия коментари ?

    Коментиран от #38

  • 36 Borislav Popov

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ххх":

    А според руския ВПК, първите пет места в този рейтинг са за САЩ, Русия, Франция, Испания и Израел. После следват вече - Великобритания, Германия, Италия, Южна Корея и Китай на последно място в десятката.
  • 37 ГосТ

    16 3 Отговор
    След двете световни войни, сащ от вай обикновен обор става свръх държава. От длъжник на Европа става неин кредитор. И как няма да стане така,когато като лешояди разграбват всичко от разрушения континент и Япония. дьо Гол много добре знаеше това и в отговор на мантрите за добрите самаряни си взе златото от тях и ги изрита от Париж. И к'во и стана на Франция? Е появиха се метежи като в Хонг Конг в момента....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ххх

    5 3 Отговор

    До коментар #38 от "Borislav Popov":

    Пък за плюсовете и минусите какво толкова си се закахърил ? Хонорара от това ли зависи ? Обективно смятам, че много повече хора четат коментарите, отколкото са плюсовете и минусите, и съвсем не смятай, че резултата зависи само от това коя компания е по многобройна. Просто хората са си със собствено мнение което не винаги ще ти отърва. И мене не ми е приятно, че на избори толкова хора гласуват за ГЕРБ, след всичко, което се върши, и което не се върши в тази държава. Не ми е приятно и че толкова хора гласуват за така наречените системни партии. Защото ако заменим ГЕРБ с БСП сигурно нещо ще се промени, но няма да се промени съществено, както бих искал. Така че, както казваше Рейналд дьо Шатиьон във филма Небесно царство - аз съм такъв, какъвто съм. И харата у нас са такива, каквито са и нито ти, нито аз ще променим мисленето на някого с коментарите си, така че не се кахъри за плюсовете и минусите.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Рошко

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Обективен":

    А някой изобщо опитал ли е, тези с които има диалог, печелят, ама то с бледоликите кравари не може да се говори, те могат само да заповядват, да ама не, срока им на годност изтече
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Borislav Popov

    3 11 Отговор

    До коментар #41 от "Ххх":

    А за плюсовете и мнусите, въобще пък не се кахъря, вие комплексарите се кахърите, за тях много по вече тук, просто ми е интересно, как вие каскетите, едни други си слагате плюсове за откровенни лъжи и тъпотии, а за доказни истини и факти, които на вас не ви се харесват, слагате пък минуси. Тоест за вас няма никакво значение, кое е истина и кое лъжа ! Май на вас каскетите, ви се плаща за плюсове, затова и сте толкова неравнодушни към тях, а на ме ми е през маткапа, ако щете и 100 минуса да ми сложите, аз просто не им обръщам внимание и продължавам да огъвам своята си линия.
  • 45 Бачо Киро

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    Не знам защо си сложил Индия в групата. Индия ползва Су30 и точно с него шляпа американците в Cope India от доста време насам. Отделно те самите произвеждат доста приличен ъпгрейд за МиГ 29 с което го докарват на ниво модерен Ф16. Откъм карабини ползват най-вече АК103/АКМ, но имат и доста други видове - шведски, израелски, американски М16...
    Това, че САЩ ги плашат със санкции, което си чел и наскоро, ако купят руско въоръжение в момента, не означава, че са клиент на САЩ. Всъщност абсолютно очевадно е и без статията и изказването на французите, как САЩ си продават оръжието. Не, че е калпаво (с изключение на черната дупка на парите - Ф35), но щом прибягват до открито заплашване и изнудване, извиване на ръце и тн, явно едва ли са много убедени, че биха продавали достатъчно само чрез пазарни похвати. В края на краищата НАТО не е длъжно да им пълни джобовете, въпреки че САЩ смятат точно това. Достатъчно страни в НАТО произвеждат оръжие, спокойно могат да си развиват продуктите и да ги продават. Ясно, че това не е в интерес на САЩ, но това си е техен проблем....

    Коментиран от #46

  • 46 Borislav Popov

    1 6 Отговор

    До коментар #45 от "Бачо Киро":

    Аз не съм я слагал твоята Индия в групата, тези от руския сайт на ВПК са я сложили, така, че към тях изказвай претенции - Основные импортеры, оружие из СЩА : Саудовская Аравия, Австралия, Объединенные Арабские Эмираты, Индия, Пакистан, Индонезия, Майлазия, Нигерия, ЮАР.

    Коментиран от #47, #49

  • 47 Бачо Киро

    12 1 Отговор

    До коментар #46 от "Borislav Popov":

    Коментарът е твой, никъде не си посочвал източник. Като го напишеш на руски пак си е твой коментар. Както и да е де, просто е странно.

    Коментиран от #51

  • 48 Бесен Язовец

    10 2 Отговор
    Хамериканцуте кога станаха такива оръжейици и почнаха чак да го натрапват?
  • 49 Бесен Язовец

    10 2 Отговор

    До коментар #46 от "Borislav Popov":

    Толковаси прост, че и като хората не можеш да препишеш. Неграмотна соросня!

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Borislav Popov

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Бачо Киро":

    На мен ми е писнало тук да ми търкат коментарите, когато пускам линк.
  • 52 Borislav Popov

    1 5 Отговор

    До коментар #49 от "Бесен Язовец":

    Алоуууу, умнньооооо, препиши ги ти, щом ТОЛКОВАНЕСИ прост бееее..)
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 На Борко каскета

    5 1 Отговор
    Не е важно как изглеждаш а върху каква глава си. Аз съм върху празна.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Симо Хаюха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Захариев":

    Да, Финландия .Полша . Балтийските републики. Литва ,Латвия ,Естония както и други
  • 57 Borislav Popov

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Karniton":

    Няма такава война!
  • 58 serjant

    0 0 Отговор
    A ,kolko po dobre shte e vmesto da se proizvejdat orajia sredstvata da se izpozvat za neshto po polezno i pogradivno...I vmesto da se izbivame za interesite na edna grupichka agresivni i alchni ju... dazapochnem da jiveem kato edno goljamo semeistvo.....az, naprimer njamam pretecii kam nikogo...
Новини по държави: