7 Декември, 2019 14:04 2 089 10

Не, Тръмп не е бедствие!

  • сащ-
  • президент-
  • доналд тръмп-
  • бедствие-
  • барак обама-
  • популист

Наричат американския президент Доналд Тръмп "популист". Но отговаря ли това на истината?

Не, Тръмп не е бедствие! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентските избори в САЩ са след година, но още отсега се обсъжда въпросът как ли би изглеждала страната, когато популистът Доналд Тръмп вече няма да е на власт. Това е основният проблем с популистите: понеже те по правило не оставят нищо съществено, разочарованието от политическата система и демокрацията след тях е нараснало.

С оглед на нещата в САЩ днес това не изглежда съвсем така. Доналд Тръмп не е популистът, когото мнозина виждат в него. Популист, който не остави нищо, е по-скоро Барак Обама. И Доналд Тръмп е реакция на неговото управление. Тази теза може да звучи шокиращо за мнозина, включително за автора на тези редове: все пак има и "добри" популисти. Такива, които залагат не на отграничаването, а се кълнат в общностния дух. Общото между тях и "лошите" популисти е това, че те опростяват реалността до степен, в която действителната политика вече не е възможна.

Какво всъщност искаше да направи Обама?

"Yes, we can" бе възловата формула по време на предизборната кампания през 2008 година - скромното и добронамерено желание за положителна промяна на Америка след управлението на Джордж Буш, оставило дълбоки следи. Така и не стана ясно обаче какво конкретно е трябвало да може (да се направи). Да бъде обновена страната? Но как?

След това настъпи финансовата криза и се очерта възможността за изграждане на нещо ново след фалита на "Лемън Брадърс". Но Барак Обама не направи нищо такова: той спаси банките, но не и стотиците хиляди собственици на жилища, останали впоследствие без покрив над главите си. И нито един от банкерите, предизвикали хаоса, не стигна до затвора.

За много американци това беше голяма неправда. И ако на мнозина им се наложи да се подслонят при роднини, натикани в някоя приземна стаичка или направо в мазето, за да не се озоват на улицата, идеята за нацията като едно семейство, което се грижи за справедливостта, определено е много привлекателна. Това е посланието на Доналд Тръмп: "America first" означава на първо място "Справедливост за нас, американците". Космополитните планове функционират само тогава, когато у дома има справедливост.

Оставайки в плен на старите политически парадигми, Барак Обама само заби последния пирон в ковчега на една недееспособна политика. Едно време САЩ бяха страната с най-висока мобилност - хората бяха готови заради работата си да се преместят от Аляска във Флорида. Днес това вече е минало. Кризата от 2008-а задълбочи това, което отдавна се виждаше на повърхността: растящото неравенство. Днес САЩ са най-малко мобилната държава в свободния свят - това с неограничените възможности беше някога.

Справедливост за Америка!

Правилният прочит на близкото минало е важен за бъдещето на демокрацията в САЩ: Доналд Тръмп не е бедствие, а човек, когото избирателите му смятат, че е в състояние да възвърне справедливостта в страната. За момента данните са в полза на Тръмп: заетостта расте, икономиката е в подем. А и в международен план, най-вече що се отнася до Китай, поддръжниците му виждат, че възстановява справедливостта.

А космополитните либерали, към които се числи и авторът на тези редове, трябва най-напред да преглътнат това.

Авторът Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика на международните отношения Карнеги и водещ изследовател в Института за религия и международни изследвания към Университета в Кеймбридж.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никак

    14 2 Отговор
    Пак ще е Тръмпи ;)))

    Коментиран от #7

  • 2 С400 засича само руски самолети и ракети

    5 15 Отговор
    Един руски шпионин не може да бъде бедствие, той е катастрофа и разруха.Българският народ не желае присъствието на смръдливият руски ботуш в страната си и техните лакеи, защото плаща най-скъпото парно на планетата. Русия ни продава най-скъпия газ на няколко пъти по-висока цена отколкото го продава на другите държави /винаги е било така/. Поради тази причина българският народ стана русофобски в последните 50 години и ще става все по-русофобски /Справка: ИЗБОРИ 1990-2019/, а руските пропагандатори в България ще правите ''като летен Черноморски бриз, в обратна посока''...:):):)

    Коментиран от #5, #10

  • 3 гост

    3 11 Отговор
    не е тои е шизофреник със власт
  • 4 Тръмп е русофил

    6 8 Отговор
    Тръмп е бедствие за САЩ, добре си върши работата, браво на него! Слава на Руската федерация, да живеят русофилите!
  • 5 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "С400 засича само руски самолети и ракети":

    Смени лентата бе човек, този пост си го праснал под няколко статии. Какво общо има конкретната статия с Русия или България? Ако се пише за лекарства за хемороиди, ти пак ли ще пишеш срещу Русия? Сънуваш ли как те налазва руски мужик, и да се събудиш облян в пот. За да ги мразиш толкова, сигурно си имал интимна връзка с някой Серьожа, и вероятно много те е късал от кекс, и те е зарязал, и цялата ти любов се е превърнала в омраза...
  • 6 ПЕНКО

    6 2 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ НА ТЪРЪТЪП Е В ТОВА ,ЧЕ НЕ СМАЗА ЦИОНИСТКАТА ВЛАСТ В ЦРУ !!!! ДА, ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ДЕМОКРАТИ СА КАЙМАКА НА ЕВРЕИТЕ /ПИЛИГРИМИ/ НИКОГА НЕ ВОЮВАЛИ ИЗВЪН ХОЛИВУД !!!!! ЕВРЕОАРТИСТИ И ЕВРЕО-СНН. И ДРУГИ ИНФОРМАЦИОННИ СЕМИТЩИНИ --"ТРАКАТ С ОПАШКА" СРЕЩУ БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ В САЩ !!!!!!!!!!!!!!
  • 7 русенец

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Никак":

    А в Булгаристан ще е Тиквата.:))) И ние сме тъпи като американдетата.
  • 8 Не е вярно че

    11 0 Отговор
    Обама не остави нищо. Обама остави ИСИС да направят халифат, започна войната в Сирия, даде разрешение за разрушаване на Либия и организирА преврата в Украйна който впоследствие доведе до войната. А Тръп е пич щото не отворил нова война, а се опитва да се измъкне от две.
  • 9 Дуайт Айзенауер

    1 0 Отговор
    САМО ТРЪМП И НОКЙ ДРУГ БАЕ ТРЪМПЕ ТИ ЕДНИЧЪК НИ ОСТАНА НА НЕБОСКЛОНА САМО ТВОЯТА ЗВЕЗДА ОГРЯВА ДЕМОКАРТСКИТЕ ГОЛИ ЗАДНИЦИ И ПАРИ ПАРИ НА ЗАДНИЦИТЕ ОХ МАМО ДЖОЕ БАЙГЪН КАК ГО ОЛИГАВИ И ЩЕ ГЛЪТНЕ ВОДА ДОГОДИНА БОЙ ПО ДЕМОКРАТСКИТЕ АЛЧНИ КРАТУНИ БАЕ ТРЪМПЕ БОЙ ПО ЛАКОМИТЕ КЕТАЙЦИ САМО ТИ БАЕ ТРЪМПЕ ИМАШ КЕТАПА ДА ГИ СМАЖЕШ В СИЛНО ПОЛОЖЕНИЕ С РЕПУБЛИКАНСКИ ЮМРУЦИ АДУЛКЕНИ ПАДУЛКЕНИ В ДЕМОКРАТСКИТЕ ТРЕТОПОЛОВИ КАФАЛИ БАЕ ТРЪМПЕ ТИ НАПРЕД И НИЕ С ТЕБЕ
  • 10 бай Шиле

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "С400 засича само руски самолети и ракети":

    И каква е връзката с този материал.Айде смени плочата,че ще ти отрежат плащанията.