Last news in Fakti

10 Декември, 2019 15:29 838 7

Европа трябва да е сила

  • ес-
  • преговори-
  • жозеп борел

Жозеп Борел иска ЕС да има важна роля в дипломацията

Европа трябва да е сила - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европа трябва да води диалог от позицията на силата в повече случаи. Това заяви новият върховен представители по сигурността и външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от Дойче Веле.

Според него в момента в света се провежда все по-голямо стратегическо противопоставяне.

Доказателство за това се вижда в отношенията между Русия, Китай и САЩ. В ЕС вече има призиви групата да търси варианти да се превърне във все по-решителен стратегически фактор.

Според Борел ЕС трябва да избере да бъде фактор или площадка на подобни отношения.

„Ние трябва да заговорим на езика на силата. Трябва да правим това, не за да подчиняваме, а за да способстваме за повече мир и по-справедлив международен ред. Ние трябва да сме в състояние да действаме и противодействаме. Това е важен фактор за позицията на групата“, заяви Борел.

Вече се появиха призиви за промяна на мястото на ЕС в международния ред.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    2 1 Отговор
    Европа трябва да се завърне към началото си, ако иска да оцелее. Израждането на идеята са интеграция е самоубийство. Необходими са спешни мерки в консервативна насока, защото иначе Европа ще изчезне като център на християнството, културата и икономическия напредък.

    Коментиран от #5

  • 2 Знам знам🙄

    0 0 Отговор
    Това е пътя на обединена Европа. Друг начин няма. Лошото е че доколко е независима Европа е друг въпрос. Тоя свързан с Африка оня с Южна Америка другия с Австралия и Северна Америка. Нещо не виждам как ще стигнем до противопоставяне с когото и да било освен с Китай който пък е в традиционно добри отношени със всички в Европа.
  • 3 СссерсеМ

    0 0 Отговор
    ас чакам един руски бутуш да ми даде начален тласък към великия и супер иновативен краваристан. Там поне не затварят църквите както из гейропата.
  • 4 Как да е сила

    0 0 Отговор
    като е зависима от САЩ и каквото и наредят краварите това става. Така е,ама едно време,като лапахте парите по плана маршал не ревахте,е сега ще тънете под американският ботуш дето ви мачка и зависите от него повече от въздуха,който дишате.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 беркаш се

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Как да е сила":

    Американския ботуш не е точно ботуш, нито е американски. Работата е че също както в САЩ, и в Европа Сорос успя да вкара в управлението на ЕС и след това и в управлението и политиката на повечето държави от съюза, свои хора, които дълги години издействаха финасиране на всякаквите му паразитни организации, било то финансиране директно от ЕС или от нац. бюджети. Като им изтече мандата, тея хора отиваха на някоя сладка службичка в частни корпорации, чиито интереси прокарваха и защитаваха докато работеха за ЕС или държавите-членки. Въпреки че Тръмп спря финансирането на соросоидите, както и повечето им методи за финансиране в Европа не минаха (истанбулската конвенция например) много от тия кърлежи си остават в политиката на държавите-члени и управлението в брюксле, а те са свикнали да точат и крадат за да си пълнят гушата. Не толкова че САЩ им нареждали, просто са човекоподобни без морал и никога няма да помислят за интересите на държавите, чиито граждани са, или пък съюза като цяло.
  • 7 Zaza

    0 0 Отговор
    Тежък избор !!! Лакеи на САЩ или фактор ?