Last news in Fakti

5 Декември, 2019 11:02 1 010 5

Балканите имат бъдеще в ЕС

  • ес-
  • жозеф дол-
  • балкани

Според Жозеф Дол никой не може да оспорва тяхната перспектива

Балканите имат бъдеще в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Перспективите за разширяване на ЕС и възможността на страните от Западните Балкани за присъединяване не се поставят под съмнение. Това заяви новият върховен представител по външните работи и сигурността на ЕС Жозеп Борел, цитиран от France 24.

Върховният дипломат се яви на изслушване пред комисията по външни работи на ЕП. Европейски представители вече подкрепиха преговори с Албания и Северна Македония.

Те не получиха дата започването на преговорите на предишната среща на върха на ЕС. Това стана, след като Франция поиска реформа на процедурата по разширяване.

„Твърдо съм убеден, че политиката на ЕС за Западните Балкани не може да се поставя под въпрос. Тази тема трябва да остане приоритет в европейския дневен ред. Може да има спорове по този въпрос, но в дългосрочна перспектива нищо не се е променило. Ние се готвим за балканската среща на върха, която ще се проведе по инициатива на Хърватия и очакваме да изясним много въпроси“, заяви Борел.

Според него трябва да се разбере, че никой не може да блокира европейската перспектива пред балканските държави. Дипломатът посочи напредъка на Албания и Северна Македония, които очакват дата за преговори на следващата среща на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 rusnak

    3 3 Отговор
    ПЪТЯТ НА. БЪЛГАРИЯ ЕС И НАТО,ПО ДАЛЕКО ОТ МОНГОЛОИДИТЕ
  • 2 ГосТ

    1 2 Отговор
    Прасчо, но ЕС няма бъдеще с балканите.
  • 3 Ужас

    3 1 Отговор
    Тоз противен трол-дегенерат като го видя и ми иде да му набия една
  • 4 Хайл

    2 2 Отговор
    Балканите и най-вече БЪЛГАРИЯ НЯМАМЕ РАБОТА ПРИ ИЗМАМНИЦИТЕ ОТ ЕС...ДОЛУ ЕС И НАТО
  • 5 ели

    1 1 Отговор
    Все ощ има идиоти които си мислят че, ЕС както НАТО ще продължава да " расширява" свои граници. Не могат или не искат да разберат , че това остана в миналото страни като Гърция, Италия,Испания са отдавна в рецесия. Сега идва редът на Германия (Ханс повече от 70 години произвежда и голяма част от тежката промишлност й е автомобилостроение) вечно не възможно да се продават толкова милиони нови автомобили и вече се чувства наближаващата криза щом Германия влезе в рецесия за другите да не говорим в момента сме пред затишие естествено преди " буря" .
Новини по държави: