Учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили са установили, че лютите чушки удължават живота.
Консумацията на този вид зеленчуци способства за снижаването на общия риск от преждевременна смърт с 23 на сто. В изследването на италианските учени са взели участие 22 811 души. Тяхното здраве било проследено в продължение на 8 години.
Участниците в проучването, които редовно консумирали люти чушки - четири пъти седмично и повече, 40 процента по-рядко умирали от сърдечен пристъп. Рискът от мозъчен инсулт бил снижен дори повече.
Учените планират да продължат изследванията си, за да определят биохимичните механизми, чрез които действат лютите чушки и сродните им култури, съдържащи капсаицин - активното вещество, придаващо лют вкус. Известно е, че капсаицинът се свързва с гибелта на злокачествените клетки.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 onq s konq
Коментиран от #3, #9
23:00 21.12.2019
3 Кон смотан,
До коментар #2 от "onq s konq":
И от чушки не разбираш! Който яде люто, няма никакви проблеми със стомаха!Коментиран от #6, #7
23:57 21.12.2019
4 Един ден
00:18 22.12.2019
5 Али Баба
00:26 22.12.2019
6 onq s konq
До коментар #3 от "Кон смотан,":
Сигурен съм/но все пак "дай Боже"/ НИКОГА да не споделям Твоите "Разбирания",нито пък "Знанията" ти.01:00 22.12.2019
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Kubeto
05:03 22.12.2019
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Жестоката истина
До коментар #1 от "Ага Манаф":
Иване не се пиши ага!08:33 22.12.2019
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 ГРАД КОЗЛОДУЙ
10:56 22.12.2019
13 Бай Стою касапина
11:29 22.12.2019
14 гост
11:59 22.12.2019