28 Декември, 2019 16:46 4 322 21

2020: Какво ще се случи с Европа?

  • европа-
  • ес-
  • германия-
  • унгария-
  • полша-
  • виктор орбан

С идването на Брекзит силите в Европа ще се преразпределят

2020: Какво ще се случи с Европа? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През 2020 година ЕС ще се смали, а политиката му ще се втвърди. Британците ще могат окончателно да се сбогуват, което няма да остане без последици за разпределението на силите вътре в общността.

Очертава се бавно сбогуване и с германско-френската ос, смятана за център на властта в ЕС, и завръщане към историческия първообраз на общността. Това включва и формирането на блок от страни от Централна и Източна Европа – този на държавите от Вишеградската четворка и някои други държави от същия регион, които все по-тясно се обвързват с Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Къде е мястото на Германия в ЕС?

Германия трябва да си отговори на въпроса къде е нейното място в Европа. От това нейно решение зависи също така какъв ще бъде ЕС занапред. Често германските политици се държат така, сякаш Германия не е център на властта на Стария континент. Другите страни обаче са много наясно с това. И това е една от причините британците да напускат общността: те усещат германското превъзходство в единния блок и не желаят да се обвързват с подобна структура.

2019-а беше година на сериозни търкания между Париж и Берлин: тя постави началото на битката за надмощие в един нов, по-континентален ЕС. Също и французите усещат, че политически Германия може да започне да доминира континента още по-силно, откогато и да било след края на Втората световна война. И те се опитват да попречат на това с рецепти, които познаваме още от времето на Де Гол, Митеран и други предишни френски президенти, чиято цел е да обвържат Германия в такива структури, които ще ѝ отнемат едноличната инициатива, и в които Франция ще заеме колкото се може повече ключови позиции. Такава стъпка беше например призивът на президента Макрон за създаване на общоевропейска армия. Франция – единствената ядрена сила в Западна Европа и единствената страна с ясна воля за военни интервенции в чужбина, би имала водеща роля в такава една армия.

В същото време Германия е изправена пред една нова, стара реалност на изток от себе си: страните от Централна и Източна Европа се преоткриват като съюзници – както е било и по време на Хабсбургската империя. Централното събитие през последните няколко години беше не размяната на удари с Берлин по теми като миграцията, правовата държава и европейската интеграция, а желанието на източноевропейците Германия да ги признае за стратегически партньори. И заедно с тях да се върне към основните принципи на една по-реалистична и по-прагматична политика на интереси и влияние, вместо да ги поучава морално. Тези страни сега се предлагат на Германия, за да ѝ помогнат да разшири властта си в Европа, ако обаче тя им предложи нещо в замяна.

Какво иска Вишеградската четворка?

Още от 2014/15 година вишеградските страни действат задкулисно в тази посока, а напоследък зачестяват признаците, че в Берлин изглежда започват да обмислят такава възможност. Външният министър Хайко Мас продължава с моралните поучения, но зад тази фасада се крие стремеж към трезва „нова източна политика“. И той се обръща към страните от Вишеградската група. Също и либералите внесоха в Бундестага тази есен подобно искане – за институционализирано, стратегическо сътрудничество с тези държави. И ако тяхното искане няма много изгледи за успех, тъй като либералите все пак са в опозиция, редица политици от партиите в управляващата коалиция сигнализират, че това е абсолютно необходимо, и дават заявка да придвижат въпроса напред в съответните парламентарни комисии.

След като Великобритания напусне ЕС, Германия трябва да се обърне към Централна и Източна Европа – като противовес на Франция, но също и за да обвърже по-тясно вишеградските държави и да държи на дистанция десните движения в Италия и Франция. Най-голямото препятствие по този път обаче е дело на самата Германия: дебатът за правовата държавност и наказателните процедури на ЕС по смисъла на член седми от европейските договори срещу Полша и Унгария. Как се прекратяват подобни наказателни процедури? Никой не знае. А никой не се осмелява да прости на „грешниците“ – от страх да не стане мишена за нападки. Но е ясно, че и наказания няма да има, защото за налагането им се изисква пълно единодушие.

Решението може да се окаже замисленият от новата ЕК нов механизъм за контрол на правовата държавност, който ще важи за всички страни-членки. Това би бил шанс въпросните наказателни процедури да бъдат прехвърлени към новия механизъм за контрол. А там ще трябва да се пипа много по-внимателно, защото какво можем да кажем например за силно политизирания френски Конституционен съд и неговата независимост, за традициите на корупционно задкулисно политическо договаряне в Австрия или да речем за твърде съмнителните практики за разпределяне на европейските пари в Гърция? Списъкът е дълъг.

2020 може да маркира раждането на един континентален Европейски съюз, чиято политика в много по-голяма степен да носи белезите на прагматизма, отколкото на библейската „Проповед на планината“.

Борис Калноки, роден през 1961 година, е кореспондент в Унгария на вестник „Ди Велт“, но пише също и за други германски издания.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    40 8 Отговор
    Защо ли имам чувството , че и други ще последват Англия.

    Коментиран от #9, #14

  • 2 в превод

    26 2 Отговор
    Тиквето как гледа , все едно разбира нещо !?!?!?!?
  • 3 Внимние внимание !!!

    27 4 Отговор
    Иска да каже че кораба ЕС ще потъне до 10 год.
  • 4 ****

    21 3 Отговор
    Ами както е тръгнало работата отива към разпад,ако продължи това вземане на решения само от няколко страни,това наистина ще доведе до разпад,но това ще е по добре за малките страни,тъй като всички решения за управлението на държавата ще се взема от самите тях.

    Коментиран от #8

  • 5 Къса пръчка отново

    28 1 Отговор
    Таман ще влезнем в ЕС и той като Райха и СССР, ще вземе да се разпадне
  • 6 Ние сме в опасност

    28 4 Отговор
    Турците са полудели с Дядо Коледа, искат да го ударят, за да покажат, че са добри мюсюлмани!! Поставили са навсякъде големи плакати, "Ударете Дядо Коледа, ударете християните!", "Покажете, че сте добри мюсюлмани!"2020 e година на ислямския фашизъм!

    Коментиран от #21

  • 7 ЕС съществува само заради благосклонност

    15 4 Отговор
    На един император и на един султан. Решат ли могат да разпаянтят еврокочината за нула време. Аааа, и на един клоун
  • 8 Неоосманизъм

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    Ей малка държава ...сигурна ли си ?
  • 9 Справедлив

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Следващите са Унгария.Ако Евро Парламента продължи натиска си над тях-и те ще излязат....а това вече ще е сериозен удар по ЕС.Шанса на ЕС да остане единен е един-тотална смяна на либералните идеи със чисто европейски и консерваторски възгледи,бързо премахване на васалската политика към САЩ, тясно сътрудничество с Русия,неутралитет във вътрешните проблеми в която и да е държава по света,изравняване на доходите на всички страни членки на ЕС,суверенна икономическа политика защитаваща европейските граждани и т.н...Това е с две думи-разбира се има още много -като в графа либерални цености влизат забрана за емигранти,забрана на джендър и гей идеология... и т.н....
  • 10 sAs

    21 4 Отговор
    Къде е мястото на Германия в ЕС? Извън ЕС. Германия е основният проблем в ЕС.
  • 11 хрониките на евразия

    23 2 Отговор
    Европейците до 10 години сами ще се предложат на руснаците. В замяна ще искат закрила против краварите. Ще се осъществи проекта от Владивосток до Лисабон. А пиратите и краварите ще цъкат с език.

    Коментиран от #12

  • 12 Само че

    6 19 Отговор

    До коментар #11 от "хрониките на евразия":

    В следващите десет години Русия ще бъде изпълнена с милиони пакистански и нигерийски имигранти, това ще бъде различна страна. Като Европа и Турция. Всичко ще се промени.

    Коментиран от #13

  • 13 хрониките на евразия

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "Само че":

    Нещо си объркал щатите ! Русия- нигерийци и пакистанци ама през крив макарона. Това да не ти е острова на пиратите ?!!

    Коментиран от #15

  • 14 цианид

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    Целта на САЩ е разпадането на ЕС. Това го прогнозирах още в началото. ЕС трябва да остане но независим от САЩ и Русия. Такъв съюз са искали още в средновекоието и Французи и Германци макар че тогава Католическата Църкава се е месела в управлението на държавите от католицизма.Сега САЩ се вживява в тази роля и ако не се вземат мерки съюза ще се разпадне и държавите ще станат подчинени на САЩ и Русия или още по лошо на мюсюлманите.
  • 15 Само че

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "хрониките на евразия":

    Никой няма да го избегне. Има пренаселеност. И Европа остарява .. В следващите десетилетия всички европейци ще научим как римляните се почувствали гледайки хуните, а византийците ... българите. И тези също имигранти бяха..
  • 16 тра ла ла

    5 13 Отговор
    много сте смотани. до 10 години Европа ще се преобразува в Европейски щати и западните и източни натрапници ще коленичат в краката и а Англия ще има да съжалява доста
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТОЧКАТА

    13 4 Отговор
    Дрън,дрън!!!!Време е за оста Берлин/Москва/Пекин...
  • 19 Йосарян

    8 13 Отговор
    По интересното е какво ще се случи с Русия??Тия в Крeмъл пaднaхa в пoзa пaртeр c мoлитвeнo изрaжeниe прeд Укрaйнa!Тръмп им cпря гaзoпрoвoдa и aкo нe ca гeрмaнцитe дa гo купувaт и укрaинцитe зa гo прoпуcнaт прeз тeритoриятa cи в Руcия трябвa дa ce зaмиcлят кaк дa прeвръщaт гaзтa в хрaнa:):)Ниe cъщo cпирaмe турcки пoтoк c oкoлo двe гoдини зa дa ce нaучaт, чe нe бивa тaкa. Имaмe дивeрcификaция oт пoнe 6 изтoчникa нeруcки гaз плюc втeчнeн нaпрaвo нa приcтaнищaтa нa Вaрнa и Бургac oт CAЩ нa двa пъти пo-ниcки цeни oт руcкия гaз. Имaмe нaй-гoлямoтo хрaнилищe зa втeчнeн гaз нa Бaлкaнитe, тaкa чe чaкaмe cкръб oт руcкитe пaртньoри и пaдaнe нa Крeмъл в пoзa пaртeр и прeд нac cмeлитe нaтoвcки бългaри.

    Коментиран от #20

  • 20 А бре

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Йосарян":

    А бре многознайко.
    Тйо тая газ в гюмчетата е два пъти по скъпа.А НЕ ПО ЕФТИНА.
    Спрафка ел.централите краварски у бугарско.
    Освен това краварите могат да произвеждат таз газ още около 15г.Такатвърдят техните експерти.
    И кви 6 източника бълнуваш за дозставка на газ спец.за бугарите.
    Не повтаряй фантасмагориите на некои джендъри.
    Посушахме кравароте за южен поток ,сега че ги послушаме да бавим тирски и ха края,че го ядем амо голем мн.голем.
    Е само тез дет шъ останат тук де .КРАВАРСКИТЕ ПОДЛОГИ И ПЕНСИОНЕРИТЕ.
    Жалко за последните.
  • 21 Психиатър

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ние сме в опасност":

    Пич лекувай се !