3 Януари, 2020 13:30 1 389 3

САЩ забраняват ароматизираните е-цигари

  • цигара-
  • електронна цигара

Мерките се добавят към решението на Конгреса да бъде вдигната възрастта за продажба на споменатите артикули от 18 на 21 години

САЩ забраняват ароматизираните е-цигари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че ще бъдат забранени по-голямата част от ароматизаторите на електронни цигари, които са хит сред младежите, но индустрията на вейпинга успя да си извоюва значителни отстъпки, напук на препоръките на здравните организации, предаде АФП.

След години на нехайство и на няколкомесечни колебания САЩ избраха компромисно решение. То се ситуира някъде между обявяването на електронните цигари за алтернатива на тютюнопушенето, както е във Великобритания, до пълната им забрана, какъвто е случаят с Индия.

За пръв път от появата на тези продукти през миналото десетилетие американският регулатор ще даде точни указания какво може и какво не може да се продава, като целта е да се предпазят младите хора. Тези мерки се добавят към решението на Конгреса да бъде вдигната възрастта за продажба на споменатите артикули от 18 на 21 години, взето миналия месец.

От началото на месец февруари тази година регулаторът предвижда да бъдат разрешени за продажба само ароматизаторите за електронни цигари с пълнители с ментолов вкус. Става дума за електронните цигари от типа Juul. Ще бъдат забранени за търговската мрежа пълнители с ароматите на плодове и бонбони, които са предпочитани от младежите. Ментолът ще продължи да се предлага, какъвто е случаят и при традиционните никотинови цигари.

От забраната обаче остават изключени всички електронни цигари, които използват пълнители, при които потребителите могат да правят свои собствени смеси с никотин, канабис и аромати. Властите изтъкват мотива, че тези продукти са популярни най-вече сред възрастното население. Освен това те се продават в специализирани магазини, където може по-добре да се контролира възрастта на клиентите.

Здравните асоциации в САЩ са разтревожени от направените компромиси. Те са притеснени от възможността младежите да се пренасочат към ментоловите електронни цигари или да започнат да се сдобиват с разрешените артикули от специализираните магазини.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    Всички цигари са вредни , само атомната радиация е полезна за здравето .
  • 2 Kcanba

    2 2 Отговор
    макак така, фащисаните са в траур!!!
  • 3 ИВАН

    0 0 Отговор
    Объркан, или по-точно побъркан свят - от една страна всячески се мъчат да ни направят малоумни - реклами ни пускат, колите с всякакви системи за малоумници, а в същото време се очаква и някаква отговорност от хората, поне за здравето си, ама йок