Last news in Fakti

13 Януари, 2020 08:01 6 988 70

По-добър ли е бил сексът при социализма?

  • секс-
  • европа-
  • социализъм-
  • сексуалност-
  • любовен живот-
  • източна европа-
  • кристен годсий

Дали при социализма жените са имали по-добър секс?

По-добър ли е бил сексът при социализма? - 1
Снимка: Shutterstock

През 2017 година "Ню Йорк Таймс" публикува статия на Кристен Годсий за социализма и секса, която разбуни духовете. Сега на германския книжен пазар излезе и нейна книга, посветена на същата тема. Тя носи заглавието "Защо при социализма жените са имали по-добър секс".

Авторката съвсем не цели отново да води битките от Студената война. Тя разглежда по-скоро въпроса кои социалистически идеи биха могли да помогнат за разрешаването на днешните проблеми - или най-малкото да се разбере как капитализмът се отразява на интимния живот.

Когато чувствата се превръщат в стока

Кристен Годсий смята, че при капитализма сексът и парите, интимността и икономиката са тясно свързани. И то по особено неизгоден за жените начин. Трудностите на работното място и нарастващото неравенство засягат всички, но жените вършат освен това много обществено значима работа, която остава неплатена: отглеждат децата, грижат се за болните и възрастните, въртят домакинството, помагат на съседите. И това не е системна грешка на капиталистическата икономика, а е заложено точно така в системата. А това означава, че жените все още са зависими от мъжете. И тук се намесва сексуалността. Традиционният брак, в който единият се грижи за другия, представлява един вид бартер: любовни ласки срещу финансова издръжка. Така и чувствата се превръщат в стока.

При социализма държавата участва в гарантирането на социални услуги за всички, осигурява майчинството и подкрепя семействата при грижите за децата. Така се постига намаляване на неравенството, състоящо се в това, че жените раждат децата. Авторката заключава, че при социализма отношенията се определят в по-малка степен от икономически сметки и зависимост и затова хората са имали по-добър секс.

Това е доказано научно. Непосредствено след промените започнаха и мащабните проучвания за живота на германците на Изток и на Запад. Някои от тях засягаха и интимния им живот. Резултатът: любовният живот на Изток се усещал по-пълноценен, и то особено от страна на жените.

Когато Кристен Годсий споменава "социализъм", тя има предвид най-вече основополагащи неща като гарантираното платено майчинство, държавната подкрепа при отглеждането на децата и всеобщото здравно осигуряване, т.е. по-скоро Скандинавия отколкото Съветския съюз. Но Годсий, която е изследователка на проблемите на Източна Европа, предоставя в книгата си сведения и за реалния социализъм: през 1960-те години Полша е номер едно по отношение на сексуалното просвещение, в ГДР не съществува риск от бедност за самотните майки, в България правото на отпуск по майчинство е записано през 1971 година в Конституцията. За американките това право и до днес не съществува.

Не става въпрос само за секс

Това, че тези неща не са в никакъв случай лична работа, а по-скоро политическа тема е стара социалистическа идея. И именно тук е основният въпрос, който трябва наново да бъде обсъден и именно той прави темата толкова актуална: кои задачи са от обществен интерес и трябва да бъдат организирани обществено и кои интереси са вероятно по-скоро лични? В постсъветските общества на Източна Европа отново се пропагандират старите семейни обичаи и роли на половете, същевременно се организират семинари, на които младите жени се учат как да си хванат богат мъж. В Съединените щати политичките отново използват думата "социализъм" - и по цял свят интернет-концерните печелят с личните данни точно толкова, колкото и със стоката "общественост".

Обещанието на капитализма, че ако всеки преследва личния си интерес, най-доброто за всички ще се постигне от само себе си, вече издиша. По-добрият секс би бил за предпочитане, но тук определено не става дума само за секс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даде

    93 3 Отговор
    Незнам дали е бил по-добьр секса при комунистите-ама раждаемостта беше в пьти по-добра от сега...-факт. А сега секса го превьрнаха в индустрия и на печелбарство-а деца няма...

    Коментиран от #6

  • 2 Реално

    84 3 Отговор
    Секса беше истински-с чувства и стрст.Секса беше роден от Любовта.А сега просто е порно индустрия-за пари.
  • 3 Еее

    73 6 Отговор
    Спокоен живота беше без стрес.
  • 4 Pompev-dobro utro e baci

    36 29 Отговор
    Комунистите са измислили любовта да не плащат при секса
  • 5 Вова

    70 13 Отговор
    При социализма живота беше в пъти по-хубав!!!
  • 6 Borislav Popov

    23 53 Отговор

    До коментар #1 от "Даде":

    Човек като погледне статистиките за раждаемостта преди и след комунизЪма и веднага му става ясно, че ти си просто един трол (или един прост трол). По време на царска България масата хора са имали по 5-6 деца, а след 44-та изведнъж почват да раждат по 1 или 2. Рядко 3. Баба ми например е имала 9 братя и сестри. Тя самата е родила 2 деца. За това несъмнено е виновен Сорос и добрия комунизъм няма нищо общо.

    Коментиран от #13, #14, #16, #19, #21, #56

  • 7 Лора

    13 4 Отговор
    Според мен,няма как да съществува бартер в секса,(бартера е при една друга група жени,които аз ненавиждам),една държава,при която отдавна секса не е табу във всякакво отношение,говори за това ,но трудещите се жени ,които наистина вършат това ,изморени от обществен и труд като домакиня в къщи ,някои от тях наистина не им остават сили по сериозно да обърнат внимание на своя съпруг ..!
  • 8 Анонимен

    31 3 Отговор
    Американките не само нямат право на отпуска за майчинство но те все още нямат право и на болничен ако се разболеят от грип или друго
  • 9 Дедо

    12 9 Отговор
    Ами друго си е да спиш с другарка!

    Коментиран от #10

  • 10 С другарката Цола

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо":

    Ли спиш...?(За завиждане си...!)
  • 11 Наско

    40 2 Отговор
    При беднотията по царско време децата са се раждали както при братята роми сега! Сравни по същотото време когато е социалзма в БГ по колко деца са се раждали в Великобритания!!!Никога България няма да бъде така спокойна както по времето на социализма!
  • 12 Другия с коня

    10 10 Отговор
    Абе не знам секса как е бил ама си беше голямо е..ане....Лошото е че крайния Продукт липсва...Не знам защо в изследването не се споменават данни за това.Преди Комунизма децата са били над 4 в семейство,без да са знаели хората какво е секс...

    Коментиран от #25

  • 13 Статискика

    36 4 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Демографската ни крива , пада рязко след 1989г ДО ТОГАВА ТЯ Е БИЛА ПОЛОЖИТЕЛНА , И СМЕ УВЕЛИЧАВАЛИ СВОЕТО НАСЕЛЕНИЕ . Под 2 деца семейство е нямало , мнозина са били с по 3 , и 4 деца. Пика е бил през 50-те години 168 000 деца рекорд недостигнат никога повече. След което равномерно увеличаване и ПОЛОЖИТЕЛНО. Не знам как ти се събират в устата подобни лъжи , като има навсякъде достъпни данни , и година по година . Ами хайде , коментирай тогава годините след 1989г.

    Коментиран от #32, #50

  • 14 Гошо

    35 2 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Ти виж и по колко са измирали и незабравяи ,тогава са правели деца ,за да има кои да бачка по нивите

    Коментиран от #18, #66

  • 15 Русуфил

    8 22 Отговор
    Според феновете на Бай Тошо е бил по-добър. Все пак тогава им е ставал, сега вече не...
  • 16 Pompev

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Дядо по бащина линия 2 братя и 5 сестри,половината село роднини..После Комунистите
    докараха малцинството и сега пак са роднини половината село,само че боята е друга
  • 17 ааа

    26 0 Отговор
    При една жена чувството за сигурност дава вътрешен мир, което е изключително важно за нейната сексуалност и ниво на възбуда. Ако жената е стресирана от работа, деца, ангажименти, то тя не може да получи възбуда, защото главата й е заета с ангажиментите и мислите. Затова колкото по-малко стрес има, толкова повече жената може да се отпусне и да се наслади и отдаде на секса, а това означава и по-високо ниво на удоволетвореност, спор няма. В днешно време може да има разнообразие на пози и атрибути, но също така и на разводи, феминизъм, подстрекава се самостоятелното отглеждане на деца, а оттам спадат и контактите с партньори. Ето, едно ретро порно е много по-приятно за гледане отколкото новите простотии и гаври с жените.
  • 18 Pompev

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Ами лошо ли е да бачкаш нивите,той Хитлер щеш да даде комбайни,поне са яли истински храни
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Pompev

    5 7 Отговор
    Прадядо и баба жънат на нивата,на пладня ляб ша идат,ма преди тва дигни полата,свали и кялотите и го набръска.След я месеца са родил дядо

    Коментиран от #22

  • 21 Гошо

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    А ти лично, колко деца имаш? Комшията ти колко деца има?
    Когато си отговориш на тоя въпрос, ще разбереш, че си просто един платен трол (или, че си прост трол).
    Точка!
  • 22 Pompev

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Pompev":

    След 9 месеца, не седем
  • 23 Мнение

    15 3 Отговор
    Проблема е, че женските търсят пачковци, подстрекавани от майките си(жив свидетел съм многократно), а други хора нямат достатъчно финанси......
  • 24 спомени

    7 7 Отговор
    Днешните пенсионери,могат само да си мечтаят за сексът преди 40 години. Тогава презервативите бяха корави.
  • 25 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "Другия с коня":

    Но след комунизма, при демокрацията, жените не почнаха да раждат автоматично по 4 и повече деца, нали. Комунистите са допуснали много грешки, но няма как да им припишем и лошата демографска картина днес.
  • 26 ддд

    2 10 Отговор
    аз мисля че българина днес съжалява само за това че вече не всички са равни , и някой са доста по напред и това смачква доста завистливи и мързеливи хора , иначе всичко друго на капитализма е на 6 , хората вече искат твърде много придобивки и ги искат веднага за което хората преди само са мечтаели ,2 деца поне неби трябвало да са мпроблем да се изгледат , но всеки си знае
  • 27 onq s konq

    3 7 Отговор
    Упридилену моа да кажъ чи по времету на кумунистити сексъ беши мноо валнуваш кат сяку забрънену няшту нъл са сятате че хомосексуализъм беши забранен и ем са криихме от милицията ем от партииниа сикритар.....е гунини гудини
  • 28 Госあ

    2 1 Отговор
    Comfortably numb . Във всяко отношение.
  • 29 Госあ

    3 3 Отговор
    И превод има: Не чувствам болка, ала ми се губите.
    Сякаш, че дим от кораб там на хоризонта.
    Размити сте ми, като на вълни.
    Устата ви се движат, но не чувам реч.
    Като дете, зърнах нещо за миг
    със крайчеца на своето око.
    Обърнах взор, но то не беше вече там.
    Сега не мога да се сетя какво бе точно.
    Детето порасна, мечтата изчезна.
    Станах удобно вцепенен.
  • 30 Умберто

    0 5 Отговор
    Със сигурност е бил по-космат.
  • 31 Умберто

    5 8 Отговор
    Няма деца,защото българката не се оказа от много умните.Спомнете се песента"секретарка ставам-офис получавам,няма да е лесно,но пък е чудесно".Така е в свободния свят,имаш право да избираш.А ако избора ти е да си секлецарка,такова ти е нивото,няма на кой да се сърдиш.Явно,че българския народ трябва да има хомот,защото сам не може да кове съдбата си и затова си заслужава мизерното съществуване.У комунизма беше много убаво,аууу,спокойно ни беше....Затова сега сте ментални сакатлъци.

    Коментиран от #33

  • 32 Умберто

    3 10 Отговор

    До коментар #13 от "Статискика":

    Пълни глупости.Демографската криза се наблюдава мно по-рано още по времето на комунетата.

    Коментиран от #36

  • 33 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Умберто":

    Еми спокойствието е било според мен това, че учиш за лекар - работиш като лекар а не си лекар/бизнесмен,учиш за инженер - работиш като инженер а не си инженер/бизнесмен, даже можеш да избереш да работиш в БАН и да съществуваш нормално,без да си учен/бизнесмен...та така

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    В тази връзка, имам познат добър неврохирург в Пирогов, който казва, че или си лекар или бизнесмен. Двете са несъвместими. То затова здравеопазването ни е на това положение- което е в пряка зависимост и с раждаемостта. И друго казва,че има късмет че жена му е зъболекар,та издържа семейството
  • 35 Умберто

    4 11 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Учиш,ако те допуснат комунетата.По онова време някои не учеха,а ставаха такива и онакива,а други учеха,ама не им позволяваха да влезнат в университетите.Пак ще повторя,реалността в България е отражение на менталното ниво.Виновен си е българина.А правешкия ром Т.Живков беше най-учения,дето не можеше да си прочете речите.

    Коментиран от #39, #67

  • 36 еко

    11 1 Отговор

    До коментар #32 от "Умберто":

    Пълни са глупостите, които ти дрънкаш!
    Ако тогава се наблюдава демографска криза, то сега сме свидетели на демографски апокалипсис.
    Статията е супер, но джендърите във властта не притежават "орган" с който да "вникнат" в нея.

    Коментиран от #38

  • 37 Умберто

    2 6 Отговор
    Доколкото си спомням през 90те героите на обществото бяха Васко,Жорко,Мечката,Тухлата,Бухалката и тн.Съвсем не бяха научни сътрудници,лекари,поети и тн.Театъра зееше пуст,за операта да не говорим.Това е резултата от изкуственото подпомагане на комунетата и лишаването от предприемаческия дух.Резултата е общество на готованци,лишени от всякаква самоинициатива.

    Коментиран от #40

  • 38 Умберто

    0 6 Отговор

    До коментар #36 от "еко":

    Нали,затова организират и възродителния процес,защото дрънкам глупости.Блянове имате,блянове.Спокойствие няма в живота,спокойствието е застой и деградация май френд.Най-спокойно е на Орландовци,ако ме разбираш.
  • 39 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Умберто":

    За образованието на правешкия ръб съм напълно съгласен - като това на тиквата. Донякъде съм съгласен и с менталното съдържание на масата, но както е казал Бонапарт- по добре армия от овни с пълководци- лъвове, отколкото армия от лъвове с пълководци- овни.

    Коментиран от #41

  • 40 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Умберто":

    Предприемачите никога не са били поети,художници, учени, лекари или дори добри инженери. Случаят с Едисън е изключение, случил се в зората на капитализма, при съвсем различни обстоятелства от сегашните.

    Коментиран от #58, #61

  • 41 Умберто

    2 5 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    Е,Наполеон със сигурност е знаел, какво говори.
  • 42 Ицо

    8 3 Отговор
    Всичко беше по добре през соца.Като почнеш от яденето пиенето че до секса.Но пичляметата деца на измислената демокрация и вълчият капитализъм с нечовешко лице няма как да го разберат.

    Коментиран от #45

  • 43 onq s konq

    3 3 Отговор
    Най-добър е бил секса в древна Индия, има подробни документи по темата, от мен да го знаете.
  • 44 Умберто

    2 6 Отговор
    Погледнете само герба на НРБ от времето на комунетата.На него ясно е написано 681-1944.1944г е края на България,комунетата поставят на власт правешкия ром Т.Живков,чийто пра дядо се е гаврил с главата на Бебнковски,направете си изводите.Всичко друго е мижи да те лажем.
  • 45 Умберто

    1 6 Отговор

    До коментар #42 от "Ицо":

    За тези,за които живота е на *урец и на зъбец,със сигурност е било по-добре.И в Америка през 60те е било любовно и суинг-овно,но света се променя всеки ден и оцеляват адаптивните,а не заспалите.
  • 46 Умберто

    3 5 Отговор
    Когато им казвах около мен на жените "гледайте си мъжете,стойте си при мъжете,ще дойдат арабите и ще ви се стъжни положението много скоро"ми се смееха и си мислеха,че не съм изпаднал от друга планета,искаха да щракат с пръсти по чалготеките.Щракайте сега скъпи.Хубав ден желая на всички,природата винаги намира как да даде път на живота.
  • 47 Демографска криза

    7 2 Отговор
    Средна възраст в България през началото на 50те е била 27.9. В 85та, 36г. Тоест не е имало достатъчно млади хора през социализма, не е имало голяма раждаемост, младите са намалели като процент. И ето как се увеличава възрастта. 100-120 хиляди раждаемост ме е много за население от 7-9 млн души. При цар Борис, 1940те раждаемостта е била 179 хиляди души през 44та. 6 млн население, тоест около 2.7% увеличение на населението. При комунизма едва закараха един път 1.2%. Семейството ми при царя бяха много бедни, имаха 5 деца, при комунизма също бяхме много бедни, имаха 3 деца. Сега сме с по едно. Това е нормално, всяко население, което вкарва жените в икономиката и ги вади от домакинството има демографска криза. Африканките имат 10 пъти по-малки заплати от над, ама цвъкат по 7-9 деца. Докато в богатите държави с 3000-4500 хиляди евро заплати се мъчат с демографията...или ще работи жената по 8 часа на ден, или ще домакинства. Децата се нуждаят от постоянно внимание.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Къню

    2 6 Отговор
    Много ясно, че за дъртите сексът през социализма е по-хубав, защото сега е никакъв. Умряла работа дет се вика!

    Коментиран от #62

  • 50 Роко

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Статискика":

    Не знам как е при статистиката, но при социализъма децата в семейството бяха едно максимум две ( не мога да се сетя за семейството с три деца) или поне така беше при българите вече как е било при братята роми не мога да кажа рядко се случваше да общуваме (освен с квотата циганин друг досег с ромите нямахме)
  • 51 Другия с коня

    6 3 Отговор
    Статията не е за демографска криза,а за количество секс преди и сега,който прави Жената.И повода за този секс - по любов или комерсиален.Според Отто Вайнингер,жената е Алогична,Интуитивна и Комерсиална изцяло подсъзнателно,поради инстинкти за продължение на вида,които доминират,и това е нещо нормално.Поради това,Жената прави секс Винаги Комерсиално,независимо от Обществения строй...Това е положението,Минке
  • 52 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Самата дума СЕКС няма нищо общо с ЛЮБОВта!!!А едно време ...,,ПРАВЕХМЕ ЛЮБОВ!!!!,,,Нямаше го ,,проститутският,, елемент... СЕКСЪТ е ,,индустриална,,експлоатация на жената като ПАЗАРЕН ОБЕКТ с цел ПЕЧАЛБА....

    Коментиран от #53

  • 53 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #52 от "ТОЧКАТА":

    Капитализма далеч не е само икономика, той е и ментална увреда. Мотото му е - "ще те купя и ще те продам " и т.н. това е най антидуховната концепция появила се някога. А пък най смешният оксиморон е десен християнин.
  • 54 ⚡ Хрониките на Евразия

    2 4 Отговор
    През 1848 година , Бисмарк, първият Канцлер на Германия , след като прочел "Манифест на ком.партия" от К.Маркс,е казал :
    "Искате социализъм - изберете страна , за която няма да ви е жалко ".

    Избраха , намери се един товарищ ..
    И вече 100 години сърбат попарата която им надроби ..
  • 55 Грую

    7 0 Отговор
    Абе добре си беше: Въобще нямаше секс. Нито с тока, нито с водата, нито с телефона, а сега навсякъде те прекарват и за тока и за водата и за телефона и за парното и за данъците и за гражданската отговорност. Постоянно ми идва в повече този секс! Направо вече не мога да го плащам!
  • 56 кибик

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    E, и? Как точно стигаш до тъпия си извод, бе умник? В другите европейски държави (капиталистически) да не би да е различно? Намаляването на раждаемостта в тези периоди е пряко свързано с образоваността и културния скок на обществата и в соца и в капиталистическите страни. Ама за тъпанджии като тебе културния скок е недостижимо състояние. Простаците и сега се размножават без мисъл в главата каква отговорност е да имаш дете, независимо в каква политическа система живеят. Вземи се образовай поне до пети клас, че да натрупаш малко интелект. Само с плямпане на глупости нищо добро не излиза, трябва и малко мислене.
  • 57 митака

    4 1 Отговор
    В средата на 80-те години бях студент. Няколко пъти преспах с хазяйката ми, докато мъжа и беше на работа. Страхотни спомени! Беше 10-на години по-голяма от мен. Луда работа!
  • 58 Умберто

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Има една думичка Меценат,но за да си такъв е нужно определено интелектуално ниво и пак се връщаме до менталното състояние на индивида.Моля,дай ми пример за меценат в България.В България тази дума се изразява с хвърлянето на салфетки по кръчмите.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ТРИЕНЕТО / НА БЪЛГАРСКИ И ТЪРКАНЕ--ТЪРЛЯНЕ/ МЕЖДУ КОЖНО-ЛИГАВИЧНИТЕ ЧАСТИ НА ЧОВЕЦИТЕ Е ... ИЛИ НЕЖНО С ЛЮБОВ-/ ПРОИЗВЕЖДАЩО ПОКОЛЕНИЯТА / ИЛИ : ПИЯНСКО ; ИЛИ ЖИВОТИНСКО ;ИЛИ КОМЕРСИАЛНО; ИЛИ БИЗНЕС ; ИЛИ ПО ЗАПОВЕД ; ИЛИ ШПИОНАЖ; ИЛИ ЗА ХРАНА НА ДЕЦАТА ; ИЛИ ОТ НЕМАЙ -КЪДЕ ; ИЛИ ЗАРАДИ ТЪЩАТА ; ИЛИ ЗАРАДИ СВЕКЪРВА ; ИЛИ ЗАЩОТО СИ И НАБРАЛ НА ЖЕНА ТИ ; ИЛИ ЗА СПОРТ ; ИЛИ ОТ МЛАДОСТ И МЕРАК ... НО ИМА САМО ЕДИН КРАЕН РЕЗУЛТАТ ... ТОЙ Е НАШЕТО ПРОДЪЛЖЕНИЕ -ДЕЦА ..И Е.ОТ ПРЕДИ МИЛИОН ГОДИНИ -НИЩО НОВО !!!!!!!!!!!!!!!
  • 61 Умберто

    5 2 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    И какво има общо това,че предприемачите не са писатели?Предприемачите нека си предприемат.Говоря за националните герои кои бяха,за моделите на поведение.Никой не те кара на сила да си ги избираш,всеки има правото и своя мироглед.Но кои бяха героите на българите?Тези които написах по-горе.Това е нивото на обществото.А сега кои са?Кубрат Пульов и Благо Джизъса.Е ,с такъв материал, какво може да се очаква?Ти да си прочел тук една статия за нова театрална постановка или за концерт или друго културно събитие,изложба или нещо?Но за "бившата" на тоя и оня ще прочетеш.За това ,колко хора се замислят?

    Коментиран от #64, #68

  • 62 леля Ленче

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "Къню":

    Ам, нещо не се връзва твойта приказка с реалността около мен. Дъртаците на 50,60г.,дето са живели по соца го вадят по-твърд от "демократичните юнаци" на по 30г. Масово имат сексуални проблеми. Не искам да прозвучи като обида към тях, аз им съчувствам, защото това им пречи да създадат семейство макар да искат. Пръскат луди пари по доктори, но няма голям ефект-медицината не лекува (истински, окончателно) почти нищо. "Лекува" само симптоматично-аз на това му викам облекчение (и то временно), но не и лечение. Такова "лечение" намалява временно дискомфорта, но и докарва нови болести. Кво да правиш-екстри на капитализма. Почти всяка човешка дейност е с подменена мотивация. Вече въведоха закони, които превръщат в регулируем бизнес даже и отглеждането на децата от родителите. Превърнаха изумителната, неповторима, свята връзка между родители и деца в алинеи и точки с една цел-да я убият, че им пречи на плановете. Иначе е вярно, че ние сме вече бита карта-такива са законите на природата. Но аз не се чувствам нещастна от това, нямам право защото живеейки в соца получих толкова, колкото новите поколения едва ли ще получат. Сега топката е в техните ръце и ми се иска да намерят път към по-добра организация на обществото. Първата крачка е да изхвърлят от джобовете си 30-те сребърника, които съвременната преса им пробутва с красиви и лъжливи приказки. Тогава ще им олекне и ще си усетят крилата.
  • 63 Jerry Chokto

    1 1 Отговор
    Togava seksat beshe po-dobar, shtoto na onaq rabota si vrazvahme chervena pandelka!
  • 64 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Умберто":

    Пак съм съгласен донякъде, като уточня че медиите са на т.нар. български предприемачи и няма как да се очакват различни герои. Отделен е въпросът, че явно българският предприемач не е еволюирал много от чорбаджията, която писателите са ненавиждали по турско....
  • 65 СТИГА БЕ

    3 5 Отговор
    СЕКСЪТ НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКА КАТЕГОРИЯ
    НЕ СЕ ВЛИЯЕ ОТ СОЦИАЛНИЯ СТРОЙ
    НЕ СЕ ВЛИЯЕ ОТ ПОЛИТИКА,ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ,ВОЙНИ И НАВОДНЕНИЯ.
    СЕКСЪТ ЕДИНСТВЕНО СЕ ВЛИЯЕ ОТ ДЪЛЖИНА,ДЕБЕЛИНА,ТЕСНОТА, ДЪЛБОЧИНА,ЧЕСТОТА И РАЗНООБРАЗИЕ В ДЕЙНОСТТА.
    УМЕНИЕТО В СЕКСА Е НА ПОЧИТ И Е ПЪРВОСТЕПЕННО КАЧЕСТВО
    МНОГООБРАЗИЕТО В УМЕНИЕТО Е ДАР БОЖИ
    В ПОСОЧЕНАТА ДЕЙНОСТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ПАРТИИНИ ПРЕГРАДИ И ПРОТИВОПОСТАВЯНИЯ РУХВАТ И ИЗЧЕЗВАТ
    ПРАВЕТЕ СЕКС !
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Добре е написано : "Не става въпрос само за секс !!!" Трите удивителни са от мен. Защото вече живеем в свят, в който всичко е до такава степен изкривено, изопачено и анти-морално, че .... струва ми се, няма по-вече накъде. Когато се спомене тази дума, всекиму потичат лигите като на бясно куче. Единствено се мисли само за удоволствието от това . В Царска България моралът е бил на високо ниво по две причини. Първо: За него /въпреки отделни екцесии/ се е грижила Църквата. Второ: Всеки стопанин има земя, която трябва някой да я обработва. Липсата на съвременните мощни техники, използвани от новите ни "латифундисти", налагат наличието на по-вече сръчни ръце. Никой не е споменавал половия акт, като нещо друго, освен като човешка потребност за продължаване на човешкия род !! При комунистическия социализъм държавата полагаше грижи за семейството - основна клетка на Обществото. Но на това семейство не са му нужни много деца - едно, две - рядко три - по невнимание.Все още обаче думата "секс" не се чуваше и децата по села и паланки не бяха малко. Сега, зад думата "секс" се разбира само удоволствието /кефа, неописуемото изживяване/ със всичките му извращения , включително и еднополовите бракове. Последните законово се приемат за нещо нормално от много държави !? И сега по света там, където ръководителите на отделни общости създават добри условия за живот, има спокойствие и увереност "във утрешния ден" има и висока раждаемост ! На нас за какво ни е нужна? Само се
  • 70 Илиян

    2 1 Отговор
    Жена ми е лекарка и тогава ходеха по селата, да преглеждат хората. Разказа ми истински случай. Една жена, много засрамена, и казала какъв проблем има. Мъжа и често я "онождал" отзад. Не се оплаквала. Но се притеснявала, че след това пърдяла. Казала на жена ми - вървя си и пърдя, вървя си и пърдя, тихо, но пърдя, сигурно един час. Питала нормално ли е? Жена ми се чудела какво да и отговори.