Last news in Fakti

13 Януари, 2020 19:30 5 669 24

ТОП 5 на най-скъпите войни водени от САЩ

  • сащ-
  • войни-
  • цена
ТОП 5 на най-скъпите войни водени от САЩ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ е една от големите военни държави в света. Страната е на първо място по брой на участие във военни конфликти из цял свят. Несъмнено воденето на военни действия води до значителни разходи за бюджета на Щатите. Ето и ТОП 5 на най-скъпите от тях.

5. Войната в Корея

Разходи на САЩ (по курс към 2019 г.): 389.81 млрд. USD

Продължителност на военните действия: 3 години и 1 месец

Военни загуби: 36 574

Корейската война е продължила от 25 юни 1950 г. до 27 юни 1953 г., въпреки, че официален край на военните действия не е обявен. От страна на Република Корея във военните действия са вземали участие Република Корея, САЩ, Великобритания, Австралия и редица други държави в състава на миротворческите сили на ООН.

Във войната са загинали 33 686 души по време на военни действия и още 2830 цивилни. Има и още 17 730 загинали, но не по време на корейските действия по време на войната.

По време на войната САЩ губят 1700 танка и бронирани машини.

4. Войната във Виетнам

Разходи на САЩ (по курс към 2019 г.): 843.63 млрд. USD

Продължителност на военните действия: 17 години и 9 месеца

Военни загуби: 58 220

Войната във Виетнам е един от най-големите военни конфликти през втората половина на миналия век, оставящ дълбока диря в културата и заемаща съществено място в най-новата история на Виетнам, а също така и на САЩ и СССР.

Началото ѝ е поставена като гражданска в Южен Виетнам. В последствие в нея са въвлечени Северен Виетнам, който по-късно получава поддръжка от КНР и СССР, а също така и САЩ и нейните съюзници.

Войната във Виетнам оказва съществено влияние върху мирогледа на американците. Новото движение – хипи, се появява от младежи, които протестират срещу тази война. Кулминацията им е т.нар. „Поход срещу Пентагона”, в който участват близо 100 000 младежи.

3. Войната в Афганистан

Разходи на САЩ (по курс към 2019 г.): 910.47 млрд. USD

Продължителност на военните действия: от 2001 г. до 2014 г.

Военни загуби: 2285

САЩ провеждат операция в Афганистан под името „Трайна свобода” в отговор на терористичния атентат от 11 септември 2001 г. Международната коалиция в Афганистан действа в съответствие с резолюция №1386 на Съвета за сигурност на ООН от 20 декември 2001 г. Това е най-продължителната война в историята на САЩ.

От юли 2011 г. започна поетапно извеждане на военния контигент на коалицията от Афганистан. През юли 2013 г. осигуряването на сигурността в страната е предадено на местните силови структури. Де факто войната е приключила само формално. В действителност продължава и днес.

2. Войната в Ирак

Разходи на САЩ (по курс към 2019 г.): 1.01 трлн. USD

Продължителност на военните действия: 7 години и 5 месеца

Военни загуби: 4410

Войната в Ирак започва с цел свалянето от власт на Саддам Хюсеин. В периода 2002-2003 гг. американската администрация предприема огромни усилия, за да докаже, че управлението на Хюсеин е опасно за международната общност. Ирак бива обвинен във възобновяването на разработки за оръжие за масово поражение и в сътрудничество с международни терористични организации.

Присъствието на чуждестранни войски на територията на Ирак за прът път е санкционирано от Съвета за сигурност на ООН през 2004 г. През лятото на 2009 г. и последният контингент от съюзническите войски на САЩ напускат Ирак. Остават само американски и британски войници.

Данните за американските загуби в хода на военния конфликт значително се разминават. Според иракчаните са загинали между 30 000 и 40 000 американски военни. Освен това военните действия в страната са станали причина за стрес, самоубийство и дезертиране сред военнослужещите от САЩ. По данни на Пентагона само в периода от началото на военните операции в Ирак през 2003 г. до края на 2009-а от въоръжените сили на САЩ са дезертирали 8000 военнослужещи, участвали във войната в Ирак.

1. Втора световна война

Разходи на САЩ (по курс към 2019 г.): 4.69 трлн. USD

Продължителност на военните действия: 3 години и 9 месеца

Военни загуби: 405 399

Втората световна война е най-големият военен конфликт в историята на човечеството. В нея участват 62 държави от 73 съществуващи към онзи момент (80% от хората на планетата). Бойните действия са се водели в Европа, Азия и Африка и във всички океани. Това е единственият военен конфликт, в който се е използвало атомна бомба. На 7 декември 1941 г. е извършено нападение над Пърл Харбър, като по този начин на 8 декември САЩ официално обявяват война на Япония. На 6 и 9 август 1945 г. САЩ извършват атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Загиват близо 250 000 души, предимно мирни граждани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    54 3 Отговор
    Абе те може да са скъпи, ама то се и припечелва от тях. Щяха ли да са във непрестанна война 200 години от съществуването си ако нямаше файда?
  • 2 Бесен Язовец

    25 5 Отговор
    Корейската война приключи защото извънземно кацна в,, Розуел "и хамерите се оплашиха и се прибраха да пазят обора!
  • 3 Yamaha

    24 3 Отговор
    А по кураса на Магурата от 1985г загубите във Виетнам са 2 трилиона$!
  • 4 Дедо Вангьо

    19 2 Отговор
    В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН, НЕОТБРАНИТЕЛНАТА ВОЙНА Е НАЙ - МОЩНИЯТ ФАКТОР, ВОДЕЩ ДО ЕРОЗИРАНЕ НА ЕДНО ОБЩЕСТВО, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА ДАЛИ Е СПЕЧЕЛЕНА ИЛИ ЗАГУБЕНА.
  • 5 Капитан Негъра Америка

    21 4 Отговор
    Няма умрели хамериканци никъде даже се връщат в Краваристан на +++ хора.
  • 6 Тролът ''Румяна Костова'' е все по-бесен

    7 48 Отговор
    Ако войните на планетата бъдат спрени изведнъж с магическа пръчка или при Второто пришествие на Исус Христос примерно, месец по-късно Русия ще се разпадне и ще спре да съществува като държава, а след още един месец руснаците ще започнат да мрат от глад и да емигрират масово....Русия е древна държава, изключително агресивна и с доста силна армия винаги, която от стотици и хиляди години се храни като унищожава народите около себе си и им заграбва териториите, земите и моретата. Не случайно е най-голямата по територия, но това може да спре изведнъж и за минути….За минути може да бъде спряна да се храни от войните и нещастията на планетата...За минути може да бъде превърната в кротко, малко агънце…
  • 7 СссереМ

    2 47 Отговор
    Интересното е че САЩ досега нямат загубена война,и това говори изключително за потенциала им.

    Коментиран от #8, #23

  • 8 КОНТРАТА

    44 2 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Тамън всичките са загубили с изк. на ВСВ защото се нареждат на стълбите на победителите благодарение на СССР!

    Коментиран от #21

  • 9 Хехехе

    32 1 Отговор
    То ако Русия щеше да се разпадне от спирането на войните САЩ отдавна да са ги спрели.
  • 10 До 8

    6 18 Отговор
    Да ама в Панама спечелиха. И в Гренада.
  • 11 Това са

    22 2 Отговор
    Били скъпи войни за данъкопланеца идържавата, но банките които са притежание на евреите са спечелили горепосочените суми. Нали са ги отпускали назаем на воюващите държави и от двете страни. Забравяте как фамилия Рокфелер продава така нужното гориво за самолетите на Третия Райх,с които бомбандират Лондон. Без това гориво е било невъзможна бомбандировката. Има си документи за това. Ще е интересно да покажете и станистика, кои банки с колко са увеличили капитала си в началото на посочените войни, до техният край и разбира се кои фамилии са собствениците.
  • 12 КОНТРАТА

    24 3 Отговор
    ДО👆:в Панама спечелиха защито в СССР се развеждаха точно1989г иначе щяха да видят панамски канал на мукавей като видяха и Куба на мукавей!
  • 13 Еl Comandante

    9 2 Отговор
    Дет отиде врана се посрана.ХАХАХА!!!!
  • 14 Последния софиянец

    11 4 Отговор
    Имат грешка. Най скъпа беше Студената война. Нея я спечелиха.

    Коментиран от #15

  • 15 Точи и Меси

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Последния софиянец":

    То не е сигурно какво спечелиха , като гледам обстановката в момента.
  • 16 стоян георгиев

    5 7 Отговор
    американците не губят хора при водените от тях воини.пазят си воиниците и са готови да жертват хиляди от врага ,но да не губят свои.дават сериозни пари за техника,логистика и подготовка ,което оказва голямо значение в боя.във всичките си воини след първата световна са загубили около половин милион човека.руснаците ги дават тия загуби в една битка .
  • 17 ЧанЧун

    7 1 Отговор
    И нито една на територията на САЩ
  • 18 ПЕНКО

    7 4 Отговор
    ТЪПИТЕ НАПАДНАТИ ОТ САЩ НАРОДИ -ВОЮВАТ СЪС САЩ НА СВОЯ ТИРИТОРИЯ , А ТРЯБВА ДА ВОЮВАТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРЕЙСКИЯ САЩ И ИЗРАЕЛ- НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ И ТО С НАРОДА- РАЖДАЩ БЪДЕЩИТЕ ВОЙНИЦИ НА САЩ !!!! СНАЙПЕРИСТИ И СМЪРТ В ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЗОНИ НА АГРЕСОРА САЩ /ХУМАНИТАРНО / -ЗАЩОТО МОЖЕ И МАСОВО ЛИКВИДИРАНЕ НА ДЕЦАТА ИМ -БЪДЕЩИТЕ ИМ ВОЙНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 19 КОЗЛОДУЙСКИ ИДИОТ

    7 5 Отговор
    Който има очи -да слуша , който има уши-да гледа, а който има акъл -да си прави изводите-Вoйнaтa в Aфгaниcтaн



    Рaзхoди нa CAЩ (пo курc към 2019 г.): 910.47 млрд. USD



    Прoдължитeлнocт нa вoeннитe дeйcтвия: oт 2001 г. дo 2014 г.



    Вoeнни зaгуби: 2285...за 13(тринадесет) години...пита се в задачата -а какви са загубите на СССР в тоя същия Афганистан---май че над 50 000..и докато от Афганистан америте спечелиха десетки трилиони , СССР и целия източен блок се разпадна...мухахахаха..АЙДЕ СЕГА МАТРОСОВцИТЕ, пардон-МАТРЬОШКИТЕ-НА АМБРАЗУРАТАААА...УРАААА...УРААААА.....
  • 20 КОЗЛОДУЙСКИ ИДИОТ

    3 6 Отговор
    Който има очи -да слуша , който има уши-да гледа, а който има акъл -да си прави изводите-Вoйнaтa в Ирaк



    Рaзхoди нa CAЩ (пo курc към 2019 г.): 1.01 трлн. USD



    Прoдължитeлнocт нa вoeннитe дeйcтвия: 7 гoдини и 5 мeceцa



    Вoeнни зaгуби: 4410...ХАХАХА..америте на воено обучение ли са били или на летен лагер. Ми че те навремето толкова бяха годишно загубите по време на учения във Варшавския договор..мухахахахахах...АЙДЕ СЕГА МАТРОСОВЦИТЕ, пардон-МАТРЬОШКИТЕ-АТАКАААААА...УУРРРАААА...УРРААА.
  • 21 Име

    1 9 Отговор

    До коментар #8 от "КОНТРАТА":

    Военно САЩ рядко губят битки и войни. Войните които САЩ губят са само и единствено политически. Ако ми кажеш една война която САЩ губят военно в модерната история ще те призная

    Коментиран от #22

  • 22 Аман от червени боклуци

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Име":

    Пич, в Сирия загубиха войната, башар все още е на власт.

    Коментиран от #24

  • 23 Сън Дзъ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    В книгата "Изкуството на войната" се дава едно правило как да станеш велик войн. Пътят е само един - първо биеш слабите, после отиваш към големите, защото си станал един от тях.

    В историческа последователност - нито една империя не е успяла да просъществува във времето. Само църквата все още има позиции.
  • 24 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #22 от "Аман от червени боклуци":

    в сирия американците не са отишли да свалят башар асад ,а да унищожат ислямска държава.реално в сирия сащ не са воювали срещу асад изключая като го наказаха с една ракетна атака заради използването на химическо оръжие.сащ са все още в сирия въпреки тъпотиите дето направи тръмп там.сащ държат около 30% от територията на сирия заедно със сириискиет кюрди в северната част и сами в южната!