Last news in Fakti

15 Януари, 2020 15:15 4 810 11

Иран каза "не" на сделката на Тръмп

  • иран-
  • сащ-
  • хасан рохани-
  • доналд тръмп

Президентът Рохани определи предложението като странно и разкритикува републиканеца, че постоянно нарушава обещанията си

Иран каза "не" на сделката на Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският президент Хасан Рохани отхвърли идеята за ново споразумение за иранската ядрена програма, договорено от американския президент Доналд Тръмп. Той определи предложението като странно и разкритикува милиардера, че постоянно нарушава обещанията си, предаде Ройтерс.

В изявление по иранската държавна телевизия Рохани прикани Вашингтон да се върне към сключената през 2015 г. сделка между Техеран и световните сили, отбелязвайки, че Иран може да започне отново да изпълнява ангажиментите си по нея.

Рохани разкритикува европейските страни по сделката за задействането на механизма за уреждане на споровете, упреквайки ги, че не изпълняват поетите от тях задължения. Техеран нееднократно е заявявал, че няма да преговаря по ново споразумение, докато са в сила американските санкции.

В предавано по телевизията правителствено заседания Рохани предупреди, че европейските войници в Близкия изток може да са в опасност, след като Великобритания, Франция и Германия задействаха механизма заради нарушените от Иран условия на сделката.

Рохани призова за национално единство и радикална промяна в начина на управление на страната му след свалянето край Техеран на украинския самолет, предизвикало бурни протести в Иран.

Иран каза "не" на сделката на Тръмп

Иранският президент се извини, че Иран не е признал веднага, че е свалил самолета, както и за тона на Техеран. Рохани настоя въоръжените сили на страната да се извинят на иранците и да им обяснят какво се е случило, за да разберат те, че военните нищо не крият. "Хората искат да се уверят, че властите се отнасят към тях искрено, почтено и с доверие", заяви той.

Народът иска нещо различно, каза иранският президент, говорейки за предстоящите през февруари парламентарни избори, и призова организаторите на изборите да не дисквалифицират произволно кандидатите. Народът е наш господар, а ние сме негови слуги. Слугата трябва да се отнася към господаря смирено, почтено и с уважение, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    29 7 Отговор
    Само така Рохани! Бий за да те уважават.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 dsсса

    8 0 Отговор
    "Иранският президент Хасан Рохани отхвърли идеята за ново споразумение за иранската ядрена програма, договорено от американския президент Доналд Тръмп".

    Как нещо може да бъде договорено само от едно лице не ми е ясно. Но очевидно е ясно на автора на статията.

    Коментиран от #11

  • 4 dsсса

    9 4 Отговор
    Факти-бг ме следят! Не го очаквах от тях. Като код за предишния ми пост ми дадоха номера на колата ми. Откъде ще го знаят, ако не ме следят?
  • 5 Рошко

    24 4 Отговор
    За спазването на обещания питайте индианците за янките
  • 6 куха руска лейка

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Защото си пълен глупак ! Затова.
  • 7 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    По кого бие Рохани ,по пътническите самолети,и за това много ще го уважат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Арагтина

    4 6 Отговор
    Руската техника свали и руски самальот. Сега и ирански. Врагове не им трябват.
  • 10 АНЕНЕРБЕ

    0 9 Отговор
    На 28 февруари ще има ПАРЛАМЕНТАРНИ избори в Иран.

    До изиборите съвета на АЯТОЛАСИТЕ е допуснал само правилните хора, а на хората на РОХАНИ е отнето това право.

    Сещате се какъв избор ще има и КОЙ ЩЕ ЗАМЕНИ РОХАНИ НА ПОСТА.

    ВЪПРОСА Е НА МЕСЕЦ , А СДОБИВАНЕТО НА ИРАН С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ Е МОЖЕ БИ ВЕЧЕ РЕШЕН.

    ДО ТОВА ДОВЕДЕ ЕДНО ТЪПО И ПРОСТО УПРАВЛЕНИЕ НА ТРЪМП И ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГО В МОСКВА ДРУГАРИ КАТО ЛАВРОВ , които доставиха ЗА ОТСТРЕЛ с руски самолет в КАБУЛ на американските си партньори ген. КАСЕМ СЮЛЕЙМАНИ.

    ЗАРАДИ ТОВА ПОВЕДЕНИЕ НА ЛАВРОВ ИРАН ВЪЗПРИЕМА РУСИЯ ЗА ВРАГ И Е ГОТОВА ДА ПРЕГОВАРЯ НО НЕС ТРЪМП , А С НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ КОЙТО ЩЕ Е ОТ ДЕМОКРАТИЧНАТА ПАРТИЯ.

    Заради тази двуличната руска външна политика на Русия и предстоят огромни проблеми в КАСПИЙСКО МОРЕ.
  • 11 мали мали

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "dsсса":

    Еи като наща тиква сега разбрали що не те питат теб и мен