Last news in Fakti

23 Юли, 2012 08:22 1 190 3

Израел обвини Хизбула за атентата в Бургас

  • бургас-
  • сарафово-
  • бинямин нетаняху-
  • хизбула
Израел обвини Хизбула за атентата в Бургас - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бинямин Нетаняху потвърди, че бунтовническата организация Хизбула стои зад трагичния атентат в Бургас. Думите си Нетаняху аргументира с „неоспорими доказателства“, събрани от разузнавателните служби на страната.

"Хизбула" е ливанска организация, бореща се срещу Израел и подпомагана от Иран. Политическото крило на организацията в момента участва в управлението на Ливан. По-рано САЩ също видяха почерка на Хизбула в самоубийствения терористичен акт на бургаското летище.

Тел Авив ще се опита да притисне държавите от ЕС да признаят „Хизбула“ за терористична организация. Според разузнавателните служби именно ливанските шиитски бунтовници, подпомогнати от Иран, са планирали нападения в над 20 страни за последните 2 години. 

По-рано непозната организация, наричаща се „Кайда ал – Джихад“ пое отговорност за кървавото нападение срещу израелските туристи в Бургас. Няколко западни медии цитираха тяхно съобщение, с което се предупреждава за нови атентати.

При самоубийствено нападение над автобус, превозващ израелски туристи, на летище Бургас в сряда загинаха общо 6 души. Десетки други бяха ранени. 

Днес у нас пристига израелският министър на туризма Стас Мисечников. В 14.00 часа  президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с него, а по-късно и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Мисечников ще се  информира на място за мерките, предприети от българската държава за сигурността, а също и ще разговаря с част от израелските туристи след атентата на бургаското летище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    иран ще пребъде, сами виждате как еврейте предизвикват военен конфликт а обвиняват мирния иран в агресия
  • 2 кик

    0 0 Отговор
    думата тероризъм върши много хубава работа и като извинение за агресия
  • 3 Захарче

    0 0 Отговор
    На пръднята бобът е виновен !