7 Февруари, 2020 04:44 5 980 14

7 февруари 1945 г. Тайната вечеря на Сталин, Рузвелт и Чърчил

  • ялтенската конференция-
  • ялтенска конференция-
  • сталин-
  • рузвелт-
  • чърчил

Денят, в който беше разделен светът

7 февруари 1945 г. Тайната вечеря на Сталин, Рузвелт и Чърчил - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 февруари 1945 г. се провежда тайна среща на лидерите на антихитлеристката коалиция – съветският лидер Йосиф Сталин, американският президент Франклин Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил.

Там се решава окончателно какво ще бъде следвоенното устройство на света. Обсъждани са сферите на влияние на съюзниците в Европа, но и включването на СССР във войната срещу Япония.

Втората от трите големи срещи на победителите във войната е организирана от Съветския съюз в курорта Ливадия, в околностите на Ялта. Конференцията започва на 4 февруари и приключва на 11 февруари 1945 г.

Огромни трудности съпътстват постигането на стандарт, подходящ за тримата най-могъщи мъже на планета. Превърнатите в санаториуми дворци са частично разрушени и разграбени по време на войната. Съветският съюз изпитва затруднения дори с доставянето на хранителни продукти за срещата.

Трите делегации са отседнали в три различни имения – руснаците са в Юсуповския дворец, англичаните във Воронцовския дворец, а американците – в Ливадийския дворец. Преговорите се провеждат в двореца, където е настанена американската делегация. Чърчил е на 15 километра от там, а Сталин – на 7. Всеки ден на руският лидер му оставали малко минути насаме с Рузвелт, докато чакат Чърчил.

Ялтенската конференция решава съдбата на победена Германия. Според договореностите, тя следва да бъде разделена на 4 зони, окупирани от СССР, Великобритания, САЩ и Франция. Представители на Главните командвания на съюзниците образуват Контролен съвет със седалище в Берлин, който да съгласува и координира действията на съюзниците. Уточнен е и размерът на репарациите, които Германия трябва да плати – 20 млрд. долара. Договорено е половината от тази сума да получи СССР. За да е в състояние да изплати тези непосилни репарации, се предвижда да бъде иззето част от националното богатство на Германия като машини, инструменти, транспортни средства и др.

Част от клаузите на конференцията се отнасят и до Полша.

Ялтенската конференция приема структурата и началния състав на Организацията на обединените нации. Решено е на 25 април 1945 да се свика в Сан Франциско конференция на Обединените нации за учредяване на ООН.

Мнението на историците за Ялтенската конференция днес е твърде критично. По-голямата част от тях оценяват взетите решения като „катастрофални”. Счита се, че Чърчил и Рузвелт са капитулирали пред Сталин и са допуснали поробването на народите от Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    28 7 Отговор
    Четете--Част от каузите на споразумението се отнасят и до Полша....-Демек Англия,САЩ и СССР считат,че Полша има вина за сговора си с Хитлер.А не сега поляците да се правят на божи кравички и да се представят на жертви.И още нещо-точно Чърчил е предложил разделянето на Европа на сфери на влияние-това е исторически факт...-това по повод последните изречения в тази статия.

    Коментиран от #2

  • 2 Инвеститор от балтийските страни

    24 24 Отговор

    До коментар #1 от "Справедлив":

    Често срещана фраза в България е "ама руснаците са ни освободили от турско робство и трябва да им се кланяме като на богове"??? България е освободена от турско робство от 117 000 руски православни доброволци организирани от Император Александър II, който обяви война на Турция тогава. Те са дали живота си и са оставили костите си тук за свободата ви, но не са се вдигнали от гробовете си в планините и полята на България. 99% от днешните руснаци и олигархично-комунистическият режим който управлява сега Русия, са потомци точно на тези десетки милиони, които тогава са били против освобождението на България и против война с Турция и са си останали по домовете. Това се вижда по днешните им действия. За тях Турция е любима дестинация, любима икономическа, политическа, газова и военно-ракетна партньорка. Ако този комунистическо-олигархичен режим е бил на власт тогава, а не руският Император Александър II и руският православен царизъм, щяхте да бъдете освободени на мукавей в понеделник. Бъдете сигурни, че се кланяте на грешните хора. 99% от този режим не са кръстени защото беше забранено това там, до скоро.

    Коментиран от #3, #4, #6, #7

  • 3 А стига бе

    27 10 Отговор

    До коментар #2 от "Инвеститор от балтийските страни":

    Я...нова НПО партенка...-видиш ли,сегашните управници на Русия са наследниците на тези които са били против Освобождаването ни...? Абе вие толкова плоски и елементарни станахте-че чак такива глупости да ни пробутвате? Дали пък Българина не вижда сам кой,какво,кога и защо...за толкова ли тъпи ни взехте,и то целият народ-че му пробутвате такива откровенни идиотизми....?
  • 4 Я па ти

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "Инвеститор от балтийските страни":

    Да бе смешко.Пра-пра-пра- дядото на Путин му е завещал,че като стане президент на Русия-трябва да ни прави мръсно-нали така тролчо.Откъде ви намират такива "експерти" в тези НПО-та бе?*
  • 5 Факт

    14 1 Отговор
    Победителите не ги съдят!!!! Това е жизнената максима,която се е доказала през цялата история на човечеството.Дали това е правилно или не-един Бог знае.
  • 6 кажи сега

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Инвеститор от балтийските страни":

    Ма ти май си много ядосан на русите че са ни освободили от османските чалмари а?
  • 7 Хааха поредният историк

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "Инвеститор от балтийските страни":

    Псевдо инвеститоре-историята изключва"ако" .От тук следва,че размислите ти са чиста глупост и невежество.Да не споменавам подробности за които ти пишеш,че"десетки милиони" останали по домовете си-нямали желание да ни освобождават.Ти май не знаеш,че по това време в света всеки един мъж е бил военноповинен-демек няма не искам-царя заповядва и ти отиваш да воюваш.Ама такива локуми разтягаш,че ставаш за смях с познанията си.Айде научи някои исторически факти и тогава се прави на умен.
  • 8 веселяк

    10 3 Отговор
    Грузинеца ги натаралянкал на англосаксонците и си е взел максимума!
  • 9 Тра ла ла

    6 8 Отговор
    Диваците оставиха света в ръцете на двама евреи и един грузински селянин , резултата е видим до днешен

    Коментиран от #10

  • 10 233

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тра ла ла":

    Диваците?Имаш предвид германците,италианците, японците и много други т.нар. европейци!?

    Коментиран от #11

  • 11 Ъхъ

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "233":

    Не, имам предвид всички с изключение на германците, които с помощта на великия фюрер, имаха желание да наложат ред и дисциплина сред диваците, но диваците нямаха желание това да се случи,. Сбогом........
  • 12 ЧИЧЕ

    4 5 Отговор
    За свят без граници съм, "ама" ако сега президент ми беше Ердоган???... НЕ че наш Б. Б. му сяда на 1% от капацитета. А колкото до СТАЛИН-ТОЗ човек изведе Русия от крепостно селячеството (робство) до след военна СССР който ако не беше глупака Хрусчов и Горби който искаше разоражаване и разтури СССР великият запад още щяха да им седят на коляно.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Глупости

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "ЧИЧЕ":

    Ленин може да е го е направил щото е имал мозък за Сталин няма данни да е направил нещо полезно щото е нямал мозък. Да живее Русия, долу грузинския селянин....
  • 14 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЧИЧЕ":

    ДАНО ТИ СЕ СБЪДНЕ МЕЧТАТА, ЧИЧЕ-ФАНАТИЧЕ! Ако си мюсюлманин, мястото ти е в скута му! Ако си безбожник, когато паднеш в мюсюлманския капан, от който няма измъкване, защото лесно се влиза, ама трудно се излиза, ТОГАВА ДУХОВНО ПРОСТАТА ТИ ЛИЧНОСТ ЩЕ РАЗБЕРЕ, КОЛКО Е ДУХОВНО ПРОСТА!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания