Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 15:34 2 370 14

В Европа може да има ядрена надпревара

  • ядрена война-
  • ядрени оръжия-
  • еманюел макрон-
  • франция-
  • европа-
  • нато

Светът става все по-нестабилен, каза френският президент

В Европа може да има ядрена надпревара - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Франция иска да започне стратегически диалог с европейските си партньори по отношение на ролята на френската политика за ядрено възпиране в областта на европейската сигурност.

"Тъй като светът става все по-нестабилен, европейските страни не могат да си позволят да останат само зрители в нова въоръжена надпревара", посочи френският президент Еманюел Макрон по време на своя реч във Военното училище на Париж. Той добави, че ЕС трябва заедно да измисли "международна програма за контрол на оръжията", предаде БНР.

Разкривайки плановете на страната си по отношение на ядрените оръжия, Макрон добави, че е необходим активен подход в рамките на Европа. Когато по-рано тази седмица обяви, че ще произнесе реч за ядрените оръжия на Франция, президентът заяви, че фокусът му е френското ядрено възпиране. "Желаем да започнем стратегически диалог с нашите партньори в ЕС относно ролята на френското ядрено възпиране в областта на европейската сигурност", посочи Макрон и добави, че европейските държави, които имат желание, могат да бъдат включени във френските тестове за ядрено възпиране.

"Европейците трябва колективно да осъзнаят, че при липса на правна рамка те биха могли бързо да се окажат изложени на възобновяване на конвенционална или дори ядрена въоръжена надпревара на тяхна територия", подчерта той. Неговите коментари идват след провала на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и липсата на удължаване на срока на действие на Договор за стратегическо намаляване на оръжията между САЩ и Русия.

Еманюел Макрон също така предложи бюджет от около 37 милиарда евро, за да се модернизират ядрените способности на Париж, тъй като Франция ще остане единствената ядрена държава в Европейския съюз след излизането на Великобритания (след Брекзит). Френският президент обаче подчерта, че Брекзит няма да промени нищо по отношение на ядреното сътрудничество с Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знам знам🙄

    6 6 Отговор
    Наречете ме луд или болен мозък но аз съм твърдо за създаване на българска ядрена програма. Нужно е на фона на охладняване на отношенията на ЕС с Турция. И без това сме от държавите с така наречен "Ядрен потенциал".

    Коментиран от #6, #9, #11

  • 2 Джудж

    7 2 Отговор
    Понеже Франция изостава и деградира,почнаха да плашат с ядрено оръжие францужченцата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фейсбук

    3 0 Отговор
    Международна програма за контрол на оръжията. - добре звучи, но Европа е била винаги по слаба от едни други,, гиганти,,, дано само те не писегнат над този контрол господин Макрон...!

    Коментиран от #8

  • 6 И от факултето

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Знам знам🙄":

    Ли ще събереш ядрените физици?
  • 7 Българина

    5 1 Отговор
    Крайно време е европа да се въоръжи сама и да изгони сащ и после всичкото фес! Европа е една дрипла, която не може да разбере кога я любят и кога я ч ат. Да се разпада тоя скапан съюз
  • 8 Съжалявам за грешката, господине

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фейсбук":

    Често ги правя, тъй като съм неграмотна, естествено, че става въпрос за,, посегнат,, дано никой не посегне над суверенитета на никоя държава...!!!
  • 9 asd

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Знам знам🙄":

    Отдавна няма такъв "потенциал". Нито има кадрите, нито има възможноста да ги създаде. Виж ако са дебели мутри и фолк певачки е съвсем друг въпрос...
  • 10 Да да ще стане

    2 2 Отговор
    Целият ЕС ще плащаме за ядрената програма на Франция. Или имат всички или никой няма
  • 11 Грух

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Знам знам🙄":

    Виж как си знаеш, че си лудо болен!
  • 12 Неграмотния да попитам 🐷🚾☎️

    1 0 Отговор
    Какво значи ядрен потенциал...?!

    Коментиран от #13

  • 13 Знам знам🙄

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Неграмотния да попитам 🐷🚾☎️":

    Означава да имаш уран и да можеш да го преаработиш до плутоний. Имаме такава инсталация в Софийския университет. А за всички други дето разправят за факултета и за певачките и мутрите искам да кажа че не е нужно много акъл. Схемите и вариантите ги има по цял свят. Никой не говори за мегатонни мощности. Най простия вариант може да развие от 5 до 100 килотона. Видяхме какво може това в Хирошима и Нагасаки. Истинския проблем е доставката на заряда до целта. Точно това е проблема на Иран. А турците строят ядрена централа и със тази цел.
  • 14 Лошо ми е, ша Умра...

    1 0 Отговор
    Бай Раджеп нещо се бави с "възпирането" ама 'га ли и той ша доложи: "въй, въй, Всевишния ни спусна ядрен шукаритет - участваме във възпирането"!
Новини по държави: