Last news in Fakti

29 Юли, 2012 11:56 1 067 2

Бунтовниците в Сирия: Дайте ни оръжие

  • сирия-
  • башар асад-
  • сирийски национален съвет-
  • оръжия-
  • турция

Сирийският национален съвет поиска да бъде въоръжен от други държави, за да се справи с офанзивата на армията. Апелът отправи ръководителят на опозиционното обединение Абдулбасет Сайда, който призова президентът Башар Асад да бъде съден за кланетата, а не да му се предлага убежище, за да се откаже от властта.

СНС се обяви против идеята за преходно правителство в размирната страна, в което да участват представители на режима.

Междувременно продължават сраженията за най-населения град и финансов център на страната – Алепо. Режимът е струпал в покрайнините на града тежка артилерия и бойни самолети, готвейки се за „битката на битките”. „Искаме оръжия, които да ги спрат”, заяви Файда, цитиран от АФП.

Той призова „арабските братя и приятелите” да подкрепят Сирийската свободна армия – основната бойна сила на опозицията.

16-месечната съпротива срещу режима на Асад постепенно се концентрира в битка за столицата Дамаск, спечелена от армията, и за Алепо.

За момента бунтовниците официално не са получи военна помощ, но различни източници съобщават, че това се прави тайно с оръжия от черния  пазар, визирайки най-вече САЩ и Турция.

Самата опозиция също е разделена. Основните франции са Свободната сирийска армия и салафитите, които са твърдолинейни ислямисти. Последните са по-добре въоръжени, тъй като са подкрепяни отвън.

Ройтерс разкри, че бунтовническата съпротива направлява и въоръжава от секретен лагер в Турция, създаден с участието на Саудитска Арабия и Катар. Твърди се, че от там съпротивата получава жизненоважна военна и информационна помощ. Представители на опозицията пък се обучават на лидерство в Германия.

 Различията между режима и бунтовниците изглеждат непримирими – двете страни се обвиняват взаимно в убийства на цивилни и саботаж. Сирийският национален съвет (СНС) отхвърли всякаква идея за правителство на националното единство, оглавявано от представител на режима, каквато идея се обсъждаше за край на насилието в страната.

От март миналата година до сега борбата срещу режима е отнела 19 000 живота, твърди Сирийската обсерватория за човешките права, базирана в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 срещу медийните еничари

    0 0 Отговор
    На фалиралата "американска мечта" са нужни все нови и нови войни,за да разрушават суверенни държави под измисленият повод за някакви си човешки права.Унищожиха Ирак,Либия сега искати Сирия.Искат да печатат нефелни долари и да грабят света.Крайно време е светът да прогледне и с общи усилия да изпрати в небитието САЩ-клоаката на информационно пазарният фашизъм!Солидарност със законното правителство на Сирия и неговият народ в борбата им с евроатлантическите сатрапи!
  • 2 ..........

    0 0 Отговор
    "Бунтовниците в Сирия: Дайте ни оръжие".
    Пратете човек да ви купи ВМЗ "Сопот"-складовете му си гурно са пълни.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания