Last news in Fakti

2 Август, 2012 08:57 951 2

САЩ отпуснали $25 млн. на сирийската опозиция

  • сирия
САЩ отпуснали $25 млн. на сирийската опозиция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати са оказали пряка помощ на сирийската опозиция на сума 25 милиона долара, заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел, цитиран от РИА Новости.

"Обемът на невоенната помощ за сирийската опозиция... достигна 15 милиона долара и допълнително още 10 милиона. Всички тези средства ние обещахме да отделим и похарчихме за помощ на опозицията, независимо от това, че ние харчим в този район като цяло (хуманитарна помощ чрез международните организации)", посочи Вентрел на брифинг снощи. По неговите думи САЩ ще продължат да оказват помощ на силите, воюващи в Сирия срещу правителствената армия.

"Ние продължаваме да получаваме молби и да правим планове с опозицията за изразходването на средствата. Освен това продължаваме да информираме Конгреса за тази дейност", подчерта говорителят на Държавния департамент. . Преди това дипломатическото ведомство съобщи, че с помощите за опозицията се закупува комуникационна техника, медикаменти и предмети от първа необходимост. 

Президентът на САЩ Барак Обама е подписал секретно нареждане, разрешаващо на ЦРУ и други американски специални служби да оказват помощ на противниците на режима на Башар Асад в Сирия, предаде Ройтерс, цитирайки източници от администрацията.

Точната дата на секретния документ не се знае, но е известно, че това е станало по-рано тази година. Според един от източниците "оказването на военна и комуникационна" подкрепа на бунтовниците се регулира от секретна база в района на южния турски град Адана. Тя е създадена от Турция, Саудитска Арабия и Катар.

Освен това американската ВВС база Инджирлик е разположена близо до Адана. Предполага се, че засега САЩ не доставят пряко оръжие на бунтовниците. Специални секретни операции в това отношение още не се извършват. Значителни финансови средства на въоръжената опозиция предоставят богати семейства от Саудитска Арабия и Катар, посочват европейски правителствени източници.

Говорителят на Белия дом Томи Витор се въздържа от коментар по въпроса. През юни в. "Ню Йорк таймс" цитира изявления на неназовани представители на американската администрация и сътрудници на арабски специални служби, според които в южната част на Турция се намира неголяма група сътрудници на ЦРУ, която регулира доставянето на оръжие на бунтовниците.

Става въпрос за автомати, гранатомети, боеприпаси и противотанкови средства, които се прехвърлят в Срия през границата с Турция с помощта на посредници, включително членове на Мюсюлманските братя. Доставките се заплащали от Турция, Саудитска Арабия и Катар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Методи Методиев

    1 0 Отговор
    Е, това не е намеса във вътрешните работи на суверенна държава!? Това е организиран заговор за презвемането на тази държава със силите на тероризма, диверсионната война, медийната война и международния бандитизъм на САЩ! След, като официално си признават, че финансират "опозицията" в сокоро време, за да "защитят" американските интереси САЩ ще накарат Турция и Израел да нападнат Сирия. Ха сега да ни е честита войната и бедността и бензинан по 6 лева! Радостното е че ще плащате и всички вие, които месеци наред крякате, че Ассат е сатрап и избива собствения си народ. На вас да ви е двойно честитото!
  • 2 ТРОШАЧА до 1

    0 0 Отговор
    НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С МНЕНИЕТО ТИ КОЛЕГА !!! ЛОШОТО Е ЧЕ ТИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИЧКИ НА РЕВОЛЮЦИЙ КОСТВАТ МНОГО ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ ! А ВСИЧКИ ЗНАЕМЕ ЧЕ ЦЯЛАТА РАБОТА Е ЗА ДА СЕ ДОКОПА ПЕТРОЛА ! ВЕЧЕ НЯМА ГЛУПАЦИ !!!