24 Февруари, 2020 15:33 1 851 5

Какво се случва с Джулиън Асандж?

  • джулиън асандж-
  • уикилийкс

Започват изслушванията по делото за екстрадицията на австралиеца в САЩ

В Лондон започват изслушвания по делото за екстрадиране на основателя на „Уикилийкс“ Джулиън Асандж в Съединените щати по обвинения в държавна измяна. В неделя бащата на Асандж го посети в затвора „Белмарш“, а негови привърженици останаха на палатков лагер пред съда, в който ще бъдат изслушванията.

Джон Шиптън, бащата на Джулиън Асандж, призова той да бъде освободен под гаранция. Шиптън заяви пред репортери, че синът му постоянно е обект на тормоз, а килията му е била претърсена преди посещението. Шиптън бе придружен от гръцкия икономист Янис Варуфакис. По-късно двамата се срещнаха с представители на „Репортери без граници“.

„Трябва да спрем екстрадирането на Асандж в интерес на 300-те години модерно общество, на 300-те години опит за утвърждаване на човешките права и граждански свободи на Запад и целия свят“, изтъкна Варуфакис.

Кристоф Делор, генерален секретар на „Репортери без граници“, посочи, че „ако Асандж бъде екстрадиран в Америка, това ще означава, че журналистиката е смятана за шпионаж и това ще е заплаха за всички журналисти, които разкрият лъжите на правителствата, в която и да е страна“.

Асандж е издирван в Съединените щати по 18 обвинения в публикуване на секретни документи преди 10 години в сътрудничество с бившата анализаторка в американското разузнаване Челси Манинг.

Ако бъде признат за виновен го очакват 175 гдини затвор. Музикантът Роджър Уотърс, Янис Варуфакис и дизайнерката Вивиан Уестууд държаха речи в подкрепа на Асандж пред негови привърженици в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    17 3 Отговор
    Над 50% от журналистите в САЩ са сътрудници на различни служби за сигурност...? Същото е в Русия, Китай, Германия, Австралия и т.н...? За тази "свобода на словото" ли иде реч..? Лицемерие..!!
  • 2 Boxer 3.0

    35 0 Отговор
    Свобода за Асандж!
  • 3 Хахаха

    17 0 Отговор
    А българските журналисти какво мислят по въпроса?

    Коментиран от #5

  • 4 С две думи

    25 1 Отговор
    Какво се случва ли...-унищожават го леко полеко в името на американската демокрация...
  • 5 Анонимен

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Тук няма журналисти а мисирки
Новини по държави: