Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 14:15 1 114 3

Започна битката за стола на Меркел

  • християндемократически съюз-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • анегрет крамп-каренбауер

Големите политически играчи в управляващия германски Християндемократически съюз обявиха кандидатурите си за лидерския пост

Започна битката за стола на Меркел - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Големите политически играчи в управляващия германски Християндемократически съюз обявиха кандидатурите си за лидерския пост в ударената от криза партия, предаде АФП.

Вчера стана ясно, че на специален конгрес на 25 април ХДС ще избере нов председател на мястото на Анегрет Крамп-Каренбауер, която се оттегля, включително от надпреварата за канцлер догодина.

Със спадаща популярност ХДС на Ангела Меркел доминира политиката в страната от 70 г. и изборът на нов лидер има за цел и да сложи край на кризата с идентичността и противопоставянето на крайната десница, която е във възход.

Армин Лашет, премиер на най-многолюдната провинция Северен Рейн-Вестфалия, стана първият, който се включи в надпреварата да оглави ХДС заедно със здравния министър Йенс Шпан.

Те ще се изправят срещу отдавнашния съперник на Меркел Фридрих Мерц, 64-годишен корпоративен адвокат, който е популярен сред по-консервативните фракции в партията.

Мерц иска завой вдясно, за да привлече обратно гласоподавателите, изгубени за сметка на антислямската и антимигрантска „Алтернатива за Германия“.

Той изгуби председателския пост с малка разлика от Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, през декември 2018 г.

Трябва да бъдат взети мерки Меркел да не остане последния канцлер на ХДС в Германия, смята Мерц, докато според Шпан оттеглянето на Крамп-Каренбауер е хвърлило ХДС в най-голямата криза в историята на партията.

Започна битката за стола на Меркел

Друг кандидат за поста е центристът Норберт Рьотген, бивш екоминистър, уволнен от Меркел през 2012 г., като се очаква той официално да се включи в съревнованието.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПетроФ

    1 0 Отговор
    Надпреварват се кой да и ритне стола......
  • 2 Ооппссс

    1 0 Отговор
    За стола е ясно.... ..Ами за хурката?
  • 3 Изпята песен

    2 0 Отговор
    Да я махат тази баба агент на КГБ Трябва да е съдят за предателството на цяла Европа
Новини по държави: